Severni Kipar predstavio svoj prvi automobil VIDEO

U Turskoj Republici Severni Kipar (TRNC) u četvrtak su javnosti predstavljeni prototipovi prvog modela automobila iz te zemlje.

Izvor: biznisinfo.ba
Podeli
Foto: Günsel promo
Foto: Günsel promo

Automobili su plod višegodišnjeg rada Univerziteta Near Est (YDÜ) i njegovih timova za istraživanje i razvoj, piše Biznisinfo.

Projekt razvoja Günsela prvi je put pokrenut 2016. godine i tek je sada rezultirao predstavljanjem vozila B9 i SUV-a J9. Premijer Ersin Tatar istakao je da ovo dostignuće označava "svetli trenutak istorije Severnog Kipra".

Prvi produkcijski model korisitiće električni pogon, a cilj je da za 8 sekundi ubrza od 0 do 100 km/h. Imaće električni motor od 120 kW ekvivalentan motoru od 160 konjskih snaga, prenose turski mediji.

Serijska proizvodnja

Foto: Günsel promo
Foto: Günsel promo

Serijska proizvodnja počeće 2021. godine a namera je da u prvoj fazi bude proizvedeno 2.000 automobila. Kapacitet će od 2025. biti povećan na 20.000 vozila godišnje.

Protokol o saradnji potpisan je sa 800 kompanija iz 28 zemalja za delove koji će se koristiti u procesu proizvodnje.

Foto: Günsel promo
Foto: Günsel promo

Inače, plan o proizvodnji automobila na Near East Univerzitetu postojao je već pedeset godina a sada je konačno došlo do njegove realizacije.

Günsel je došao do stepena proizvodnje nakon 1,2 miliona sati rada a u procesu stvaranja učestvovalo je 109 inženjera u timovima formiranim u kampusu Univerziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu