Alfa Romeo "ubija" još jedan model

Italijanski proizvođač okončao je proizvodnju sportskog dvoseda 4C nakon šest godina koliko je ovaj model bio prisutan na tržištu.

Podeli
4C Coupe (Foto: Alfa Romeo promo)
4C Coupe (Foto: Alfa Romeo promo)

Alfa Romeo 4C i zvanično je prestao da se proizvodi, pa će potencijalnim kupcima na raspolaganju samo biti automobili koji se već nalaze u prodajnim salonima ovog italijanskog brenda, piše francusko izdanje sajta Motor1.com. Primera radi, procenjuje se da je u Francuskoj na lageru ostalo još 20-ak ovih vozila.

Sportski dvosed, koji je debitovao 2013. u Coupe verziji, a 2015. u Spider varijanti, po svemu sudeći nije opravdao očekivanja menadžementa. Inače, 4C Coupe je još 2018. povučen sa tržišta SAD, a sada je okončana kompletna proizvodnja, kako tog automobila, tako i verzije sa otvorenim krovom.

4C Coupe (Foto: Alfa Romeo promo)
4C Coupe (Foto: Alfa Romeo promo)

Podsećamo, u trenutku kada je nakon pet godina Coupe povučen iz SAD, u toj zemlji je prodato svega 1.700 primeraka – u 2017. isporučeno je 406, a u periodu januar-maj 2018. svega 95 jedinica - što je na kraju zapečatilo sudbinu ovog automobila u Sjedinjenim Državama.

Alfa Romeo 4C lansiran je 2013. sa ciljem da otkine deo kolača od Porschea i njegovih modela Boxster i Cayman. Sportski dvosed ima centralno postavljeni 1.75 litarski četvorocilindrični turbo benzinski motor koji proizvodi 240 ks i 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na zadnje točkove pomoću šestobrzinskog TCT menjača koji osim automatskog imati i sekvencijalni režim rada.

4C Spider (Foto: Alfa Romeo promo)
4C Spider (Foto: Alfa Romeo promo)

Kada je 4C Coupe predstavljen, planirano je da se godišnje napravi 3.500 automobila, od čega je 1.000 bilo namenjeno evropskom tržištu.

Ukidanje modela 4C potvrđuje nedavne najave da se Alfa Romeo odriče sportskih automobila. Naime, kako je početkom novembra pisao Automobile Magazine, Alfa je odustala od najavljenih modela 8C i GTV koji su bili deo petogodišnjeg plana predstavljenog 2018.

Ova dva sportska modela je trebalo da se pojave na tržištu 2022. godine, ali su čelnici FCA odlučili da ograniče investicije u nove modele. Alfa će se u narednim godinama fokusirati na segment krosovera pa će ipak proširiti svoju porodicu modelom Tonale.

Za 2022. je planiran još jedan SUV, ali u još nižoj B klasi, verovatno ono što je najavljivano kao naslednik ugašenog potkompaktnog automobila MiTo. U međuvremenu će redizajn dobiti Giulia i Stelvio.

4C Spider (Foto: Alfa Romeo promo)
4C Spider (Foto: Alfa Romeo promo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu