Revolucija u transportu – IT gigant nabavlja 100.000 dostavnih vozila na struju

Amazon planira da potpuno elektrifikuje svoj vozni park.

Podeli
Foto: Amazon promo/Twitter
Foto: Amazon promo/Twitter

Amazon je jedna od prvih kompanija koja je investirala novog proizvođača električnih vozila – američki Rivian. IT džin je uložio čak 700 miliona dolara u ovu startap kompaniju, a sada namerava da pogura proizvodnju tako što će od nje naručiti čak 100.000 dostavnih vozila .

Do pre samo godinu dana gotovo niko u auto-industriji nije ni čuo za ime Rivian. A onda je ovaj startap skrenuo pažnju svetske javnosti sa dva električna prototipa koja je predstavio na Sajmu automobila u Los Anđelesu. U pitanju su bili pik-ap R1T i SUV R1S. U međuvremenu je Rivian privukao investitore kako bi pokrenuo serijsku proizvodnju ovih vozila, a među njima i Amazon.

Upravo je jedan od Amazonovih potpredsednika – Dejv Klark, objavio na Tviteru vest o narudžbini 100 hiljada električnih dostavnjaka, koju je ilustrovao renderom ovog vozila.

Očekuje se da će Rivian početi da proizvodi ovo dostavno vozilo 2021, dok je početak proizvodnje pik-apa i SUV-a predviđen za 2020. godinu.

Amazon je saopštio da je pomenuta narudžbina najveća ikada kada je reč o ovoj vrsti privrednih vozila. U planu je da prvih 10.000 stigne na puteve do 2022. godine, a preostalih 90.000 do kraja 2030.

U Amazonu procenjuju da će uvođenjem električnih dostavnih vozila u narednoj deceniji smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 4 miliona tona, a ova kompanija istovremeno planira da do 2030. u potpunosti pređe na obnovljive izvore energije za snabdevanje svojih poslovnih objekata.

strana 1 od 62 idi na stranu