Tiha "džepna raketa" iz Japana: Debitovala mala električna Honda e FOTO

Produkcijska verzija modela "e" gotovo je identična prototipu ovog vozila koji je predstavljen u martu.

Podeli
Foto: Newspress
Foto: Newspress

Honda e imala je svetsku premijeru na aktuelnom frankfurtskom auto-salonu, a kada se kasnije tokom godine pojavi u prodajnim salonima kupći će moći da biraju između dve motorske opcije.

Osnovni model za pogon koristi elektromotor od 136 ks (100 kW), dok je snažnija varijanata opremljena električnim agregatom od 154 ks (113 kW). Honda se pohvalila da jači model ubrzava od 0 do 100 km/h za oko 8 sekundi.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Baterije su kapaciteta 35,5 kWh, a japanski proizvođač tvrdi da spadaju među najkompaktnije u klasi. Honda e će prema fabričkim podacima sa jednim punjenjem baterija moći da pređe do 220 km, pa je, kako kažu u toj kompaniji, automobil “savršen za svakodnevnu vožnju u urbanim sredinama”.

Zahvaljujući mogućnosti brzog punjenja, dopuna do 80% kapaciteta baterija obavlja se uza svega 30-ak minuta.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Honda e ima pogon na zadnje točkove, male kamere umesto ogledala u spoljnim retrovizorima, kao i kvake koje se uvlače u vrata.

Enterijer je takođe nepromenjen u odnosu na onaj koji smo videli u prototipu, a koji karakteriše potpuno digitalizovana komandna tabla koja se prostire čitavom štirinom kokpita. Sastoji se od dva 12,3-inčna ekrana osetljiva na dodir.

Honda je saopštila da je već otvorila knjigu narudžbina za prioritetne kupce na odabranim tržištima, kao što su Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Norveška, ali cena automobila još nije objavljena.

Foto: Newspress
Foto: Newspress

Potpuno digitalna komandna tabla (Foto: Honda promo)
Potpuno digitalna komandna tabla (Foto: Honda promo)

strana 1 od 62 idi na stranu