Viber grupe o radarskim kontrolama: Da li su ovakve dojave po zakonu?

Hiljade vozača su članovi Viber grupa u kojima se razmenjuju informacije o dešavanjima na putu, ali i upozorava na radarske kontrole. Da li je to po zakonu?

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Shutterstock/bibiphoto
Foto: Shutterstock/bibiphoto

Moderne tehnologije omogućile su vozačima da, ne samo preko obaveštenja koja emituju pojedine radio-stanice, već i preko aplikacija saznaju raspored nadzornih kamera, radara i saobraćajnih patrola.

Međutim, postavlja se pitanje da li su vozači zbog toga zaista disciplinovaniji, kao i da li je u pitanju potpuno legalna radnja, "siva zona", ili nezakonito postupanje.

"Aplikaciju koja na teritoriji Srbije pokazuje gde se trenutno nalaze policijske patrole preuzelo je preko pola miliona korisnika. S obzirom na to da je godišnja pretplata 3.000 dinara, vrlo lako dolazimo do toga da ta aplikacija za jednu godinu zaradi više od 12 miliona evra", rekao je za RTS Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj.

U pojedine aplikacije moguće je uneti informacije o onome što se trenutno dešava, na primer, gde je gužva, rupa na putu ili na kom sporednom putu je policijski auto. Viber grupe, koje broje i po više hiljada članova, neprestano razmenjuju poruke o kontroli saobraćaja.

Foto: Shutterstock/bibiphoto
Foto: Shutterstock/bibiphoto

Ako vozači smanjuju brzinu zato što znaju da su policija, radar ili kamere u blizini, te aplikacije mogu biti korisne. Međutim, problem je to što i oni koji ne poštuju propise na taj način saznaju kako da izbegnu kontrolu.

"Problem je što neko ko popije više nego što bi trebalo, kada donose odluku da li će ipak da sedne za volan ili će možda da uzme taksi ili neki drugi servis, prosto vidi na aplikaciji gde se nalaze policijske patrole i onda donese odluku da nekim putem gde policijskih patrola nema dođe od tačke A do tačke B. Dakle, problem je što takve aplikacije ohrabruju pijane, ohrabruju drogirane vozače da sednu za volan", istakao je Okanović.

Pojedine evropske zemlje zabranile su korišćenje ovih aplikacija, ali to kod nas nije nezakonito. I policija ima praksu da objavi na kojim putevima će se kontrolisati saobraćaj.

I Saobraćajna policija se slaže da ove grupe i aplikacije mogu biti korisne i da mogu promeniti statistiku koja kaže da se od početka godine do 1. septembra na srpskim putevima dogodilo više od 20.000 saobraćajnih nezgoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu