Potrošnja energije zimi: Koji automobil je štedljiviji, Golf dizelaš ili električni VW ID.3

Električni automobili troše znatno više energije zimi nego leti, dok se potrošnja goriva kod dizel motora neznatno povećava.

Podeli
ID.3 (Foto: VW promo)
ID.3 (Foto: VW promo)

Šta su naučnici tačno otkrili i zašto je električni automobil na kraju efikasniji? Svako ko koristi svoj smartfon zna problem: baterija se zimi prazni mnogo brže nego inače.

Baterija električnog automobila je mnogo složenija i ima sistem upravljanja temperaturom, ali poenta je da električno vozilo nema idealan domet zimi kao pri optimalnim radnim temperaturama.

Univerzitet primenjenih nauka u Vismaru utvrdio je tačnu razliku u potrošnji energije dizelaša i električnog automobila, a sve je objavio Auto Verkehr.

VW ID.3 je poslužio kao testni automobil. Automobil je vožen godinu dana i na testu je prešao 30.594 km. Golf 8 TDI je korišćen kao vozilo za poređenje.

Rezultat: ID.3 je u proseku trošio 14,4 kWh na 100 km godišnje. U letnjim mesecima od juna do avgusta potrošnja je bila nešto manja i iznosila je 13,3 kWh na 100 km, u zimskim od decembra do februara potrošnja je porasla na 17,0 kWh, što je 28% više nego leti.

Domet je smanjen sa više od 400 kilometara na samo 317 km.

Golf 8 TDI (Foto: VW promo)
Golf 8 TDI (Foto: VW promo)

Uporedivi Golf sa dizel motorom, sa druge strane, gotovo da nije imao gubitke u potrošnji. Pretvoreno u električnu energiju, Golf TDI troši 49,7 kWh na 100 km leti i 52,2 kWh zimi.

Domet sa rezervoarom od 52 litra je 1084 km leti i 1026 km zimi.

"Sa energetske tačke gledišta, električni ID.3 izlazi iz ovog poređenja kao jasan pobednik", kaže profesor elektrotehnike Ansgar Vego, koji je vodio seriju testova.

Što se tiče efikasnosti, električna vozila su se pokazala kao znatno efikasnija, navodi Vego. Tokom godine, Golf TDI je potrošio oko 3,5 puta više energije od ID.3, iako ID.3 pati od prosečnog gubitka punjenja od 12 procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu