Papreno parking mesto – košta kao Rolls Royce, ali se u ovom gradu smatra razumnom cenom VIDEO

U velikim gradovima sve je teže naći mesto za parkiranje, pa im cene idu u nebo.

Podeli
Foto: Thomas Schaefer/Shutterstock
Foto: Thomas Schaefer/Shutterstock

Najbolji primer je Njujork, tačnije Menhetn, gde se parking mesto plaća i do 750.000 USD, a mesečni najam je redovno preko 1.000 USD.

Traže se nova rešenja kojima bi se optimizovalo to malo preostalog prostora, a kao jedna od mogućnosti nude se robotizovana parking mesta.

Kod takvih, u potpunosti automatizovanih, sistema za smeštaj automobila dodatno se štedi prostor jer nema klasičnih rampi i voznih traka, već je celokupan proces parkiranja vozila automatizovan i odvija se unapred definisanim rutama.

Vlasnik automobil ostavlja na označenom mestu i pritiskom na dugme vozilo ulazi u proces.

Kamere prvo proveravaju da li su sva vrata i poklopac prtljažnika zatvoreni. Potom vozilo odlazi na predviđeno mesto.

U slučaju da je vlasniku potreban automobil, do dolaska vozila na mesto za preuzimanje čeka se oko dva minuta. Pritom vozilo već stiže okrenuto za 180 stepeni, pa vozač ne mora da izlazi u rikverc.

Prema izveštaju CNBC-ja, cene ovakvih parking mesta kreću se od minimalno 300.000 USD pa sve do 595.000 USD, u zavisnosti od pozicije.

Pritom, vlasnik mora da plati i trošak održavanja od 150 USD mesečno. Ako se, pak, radi o električnom automobilu, nudi se i punjač, ali to će koštati dodatnih 50.000 USD.

"Koliko god ludo zvučalo, 300.000 dolara za parking mesto smatra se razumnom cenom u Njujorku", rekla je za CNBC Senada Adzem, broker za nekretnine u kompaniji Douglas Elliman sa sedištem u Floridi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu