Šta je važno da znate ako se automobil ne koristi duže vreme

Koliko dugo ispravan akumulator može da izdrži ako se auto ne koristi i da li je neophodno vozilo zaključavati kad je u garaži?

Podeli
Foto: Vitaliy Kyrychuk/Shutterstock
Foto: Vitaliy Kyrychuk/Shutterstock

Svakome se može desiti da iz nekog razloga ne vozi automobil duže vreme. Kakve mere treba preduzeti u tom slučaju?

Kako navode stručnjaci, u tom slučaju je potrebno barem svake treće nedelje upaliti motor da se dopuni akumulator, piše Revijahak. Motor treba da radi najmanje pola sata na otvorenom, zbog izduvnih gasova koji mogu ozbiljno štetiti organizmu i biti pogubni za zdravlje.

Ako se prethodno zna da se vozilo neće voziti duže od tri meseca, preporuka je da se odmah odvoji minus pol sa akumulatora i da se on izvadi iz vozila, pogotovo ako se vozilo nalazi u prostoru u kome bi se temperatura vazduha spuštala ispod 10°C ili rasla preko 40°C.

U suprotnom će doći do dubokog pražnjenja akumulatora i on će biti neupotrebljiv, a takođe u garanciji ga neće biti moguće reklamirati zbog nepravilnog održavanja.

Prema tome, vaš akumulator, ako je sve ispravno sa električnom opremom na vozilu, mogao bi izdržati tri meseca do nivoa da sednete u vozilo, okrenete ključ i upalite motor bez potrebe korišćenja kablova za paljenje.

Ako bi vaše vozilo otprilike imalo očekivanu snagu pražnjenja u stanju mirovanja od 0,010 A do 0,015 A pri temperaturi elektrolita na 27°C, za 3 meseca ispraznili biste akumulator oko 20-30 Ah, što bi trebalo ostaviti prostora za nesmetano pokretanje motora nakon ta tri meseca.

Struja pražnjenja može biti i dosta veća nego što je navedeno u primeru, u zavisnosti od opremljenosti vozila i dodatne opreme koju nije fabrički ugradio proizvođač vozila – npr. naknadno ugrađeni radio-uređaj, alarm protiv krađe vozila, GPS praćenje, pa se struja pražnjenja može znatno povećati od navedene u prethodnom primeru.

Međutim, treba imati u vidu da su novi modeli vozila znatno opremljenija električnim sistemima koji mogu da isprazne akumulator okvirno u periodu od 3 do 6 nedelja nekorišćenja do nivoa da je nemoguće pokretanja motora bez kablova.

Stručnjaci preporučuju i da se vozilo zaključa tokom perioda mirovanja i tada je brzina pražnjenja akumulatora najniža. Važno je napomenuti da ako daljinski zaključavate vozilo pripazite da vam je mehanička brava na vratima ispravna, kako biste mogli otključati vozilo ako se akumulator ipak nakon dužeg nekorišćenja vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu