Bregzit doveo u pitanje naplatu kazni: Godišnje prikupe 60 miliona evra od britanskih vozača

Francuska policija svake godine kazni preko 500.000 Britanaca zbog prekoračenja brzine.

Podeli
Foto: Peugeot promo
Foto: Peugeot promo

Jedan od sporednih efekata koje je doneo Bregzit biće otežana naplata saobraćajnih kazni za prekršaje koje Britanski vozači naprave na Kontinentu.

To pitanje možda trenutno nije u fokusu vlasti zemalja EU zbog drastično smanjenog broja putovanja usled pandemije, ali nema sumnje da će vrlo brzo doći na dnevni red.

Sporazumom iz 2015, omogućeno je da policija iz bilo koje EU zemlje naplati kaznu za saobraćajni prekršaj od vozača iz neke druge članice Unije.

Britanci su već naredne 2016. godine na referendumu izabrali izlazak iz zajednice evropskih država, a pet godina kasnije Bregzit je konačno finalizovan.

Samim tim, britanski vozači više se neće smatrati vozačima EU, što može da oteža naplatu kazni za prekršaje koje oni načine na putevima drugih država članica, piše Auto Express.

Isti izvor navodi da su samo u Francuskoj vozači iz VB ostavljali na ime kazni 60-ak miliona evra godišnje.

Međutim, to je mač sa dve oštrice, pošto isto važi za naplatu kazni za prekršaje koje vozači iz EU naprave na Ostrvu.

Ovaj problem se pre svega odnosi na slučajeve kada prekoračenje brzine na putevima snime stacionarne kamere. Ipak, ukoliko vozače u prekršaju uhvati patrola saobraćajne policije, moguće je naplata na licu mesta, objašnjava Auto Express.

Britanski magazin takođe navodi da su francuske i britanske vlasti prepoznale ovaj problem i da traže način da ga reše bilateralnim sporazumom. Kao uzor, mogao bi da posluži postojeći dogovor koje Švajcarska ima sa državama EU u vezi sa naplatom saobraćajnih kazni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu