Da li će Golf opstati u eri električnih automobila?

Neki od najdugovečnijih Volkswagenovih modela, kao što su Polo, Golf i Passat, mogli bi da potpuno nestanu sa automobilskih tržišta kada jednog dana njima zavladaju vozila na struju.

Podeli
Volkswagen Golf 8 (Foto: VW promo)
Volkswagen Golf 8 (Foto: VW promo)

Volkswagen je započeo masovnu proizvodnju automobila na struju kompaktnim hečbekom ID.3, koji će u budućnosti predstavljati alternativu konvencionalnom Golfu.

Međutim, nemački proizvođač je istovremeno razvio i lansirao Golf 8, pa će dva modela koja po dimenzijama i obliku karoserije pripadaju istom segmentu, ali imaju različitu vrstu pogona, egzistirati paralelno na tržištu.

Električni Volkswagen ID.3 (Foto: VW promo)
Električni Volkswagen ID.3 (Foto: VW promo)

Volkswagen se na taj način odlučio za postepenu tranziciju ka električnom pogonu. Kupci će moći da biraju između Golfa - kompaktnog hečbeka sa SUS motorima, i ID.3 - potpuno elektrifikovanog automobila iste klase.

Za očekivati je da Golf neće tako brzo izgubiti primat na evropskom tržištu i da će bar još nekoliko godina odolevatiu električnim konkurentima i da će zadržati zvanje najprodavanijeg modela u Evropi.

Ipak, doći će trenutak kada će mu se ID.3 približiti po broju prodatih primeraka, a onda, jednog dana će ga verovatno i prestići. Postavlja se pitanja kakva će tada biti sudbina imena Golf u svetu automobila?

Volkswagen Golf 1 (Foto: VW promo)
Volkswagen Golf 1 (Foto: VW promo)

S obzirom da se VW odlučio da razdvoji dve grane svojih modela - onih konvencionalnih i onih čisto električnih, moguće je da će se sa najavljenom zabranom prodaje novih vozila sa SUS motorima, ime Golf u budućnosti potpuno ugasiti.

Zabrana prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem trebalo bi da na nekim evropskim tržištima, kao što je britansko, stupi na snagu već 2030.

U tom slučaju, ukoliko Volkswagen ne odluči da preimenuje električni ID.3 u Golf, ime ovog modela koje datira još od 1974. kada je lansirana prva generacija, prestaće da postoji.

Volkswagen Golf 2 GTI (Foto: VW promo)
Volkswagen Golf 2 GTI (Foto: VW promo)

Analitičari veruju da će se nakon Golfa 8 svakako pojaviti i deveta generacija ovog automobila, ali da bi istorija Golfa sa njom vrlo verovatno mogla da se okonča.

Slično će se dogoditi i sa drugim tradicionalnim imenima iz Volkswagenovog portfolija, kao što su Polo i Passat, koja takođe datiraju iz sedamdesetih godina 20. veka.

S obzirom da se Volkswagen već dva puta u istoriji odricao imena svog najčuvenijeg modela, nekada superpopularne "Bube", neće biti iznenađenje ako se jednog dana probudimo u svetu u kome više nema Golfa.

Postavlja se pitanje: da li će nam uopšte i nedostajati?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu