BMW N47 – bavarski biser sa manom

Bez obzira na nove trendove, tehnologije i "gedžete", srce i duša svakog automobila je motor. Malo je onih koji su toliko čuveni da im je i kodna oznaka postala popularna kao što je BMW-ov N47.

Podeli
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

N47 je motor ugrađen je u automobile od 2007. godine i još uvek se smatra jednim od najefikasnijih.

Međutim, ovaj BMW-ov biser je poznat i kao ogromna "kocka" jer dolazi sa jednom ali nimalo naivnom manom.

BMW je N47 lansirao kao naslednika M47, a bio je dostupan u verzijama 1,6 i 2,0 litara, prenosi "Autofokus".

Nalazio se u prvoj generaciji Serije 1, nastavio je kroz Seriju 5, da bi 2008. pronašao put do Serije 3 e90 sa kojom je činio jedan od najboljih automobila u svojoj klasi, posebno u verziji 320d.

Kasnije je ugrađen u krosovere X1 i X3, a kratko vreme čak i najslabiju verziju velikog X5, sa oznakom sDrive25d. Zamenjen je 2014. sa verzijom B47.

Veliki raspon snage

Sa svojim naprednim sistemom prinudnog punjenja, motor sa 1.995 kubnih centimetara ima veliki raspon snage, od 85 do 160 kW (116 do 218 KS).

Slabije verzije odlikuju se jednim turbopunjačem sa fleksibilnom geometrijom, dok najmoćnije varijante snage 150 i 160 kw (204 i 218 KS) dolaze sa dva redna turbo-punjača.

Od početka koristi sistem direktnog ubrizgavanja goriva (Common rail) sa pritiskom ubrizgavanja između 1.600 i 2.000 bara.

Nov dizajn, novi problemi

Iako je zapremina od 1.995 ccm identična onoj od njegovog prethodnika, u stvari je bio potpuno nov motor.

Ključna inovacija bila je ugradnja pogonskog lanca u zadnji deo motora (bliže menjaču) kako bi se osigurao glatkiji rad i veća efikasnost.

Dizajn nije izgledao kao problematičan za inženjere, jer su se lanci do tada smatrali praktično neuništivim.

Nažalost, ovaj potez je imao negativan efekat, što se pokazalo kao jedan od najvećih problema ove generacije motora.

Habanje lanca i zupčanika bilo je mnogo veće od očekivanog, a vlasnici vozila sa ovim motorom doživeli su mnoga loša iznenađenja.

U najgorem slučaju, labavi i istrošeni lanci mogu prouzrokovati velika oštećenja ostalih komponenti, a pravodobna zamena lanca i zupčanika može biti veoma skupa zbog komplikovane instalacije.

Turbo drama

Pažljiva kupovina polovnog turbo-dizela je stvar izbora, a bavarskim tehničarima ne treba slepo verovati.

Poznatije nedostatke u N47 uključuju vratanca za odvod gasova koja nisu bila podmazana i nisu pokrivena od početka proizvodnje.

Zbog toga je ventil ostaje otvoren, uzrokujući da turbopunjač izgubi potrebnu kompresiju.
Snaga pada sa 30 na 50 procenata, a ekonomičnost goriva jednog od najpopularnijih BMW motora se snižava. Problem su rešili relativno brzo i lako.

Problemi sa lancima i turbinama

Auto-mehaničari tvrda da je pravovremena zamena lanca od presudne važnosti za motor N47. To se mora obaviti najkasnije na 200.000 pređenih kilometara ili ranije ako se iz motora čuju sumnjivi zvukovi.

Zamena može da spasi motor katastrofe uporavo to što se čuje bezazlen "klik" na lancu kada dođe do lančanika sa istrošenim karikama.

Turbopunjači sa promenljivom geometrijom takođe su žrtve lančanih problema. Oni pate od kontaminacije ulja sa sitnim ostacima koji nastaju trošenjem lanca i toliko su sitni da ih filter ulja ne zadržava.

Zatim se nakupljaju u kanalu za podmazivanje turbine u glavi motora i u gumenoj cevi između glave motora i turbine. Kada čestice prođu u turbinu, stvara se aksijalni zazor kako se koristi aksijalni ležaj.

Začepljeni DPF filter takođe ima veliki negativan uticaj na iskorišćenje aksijalnog ležaja, a u kombinaciji oba oštećenja to je pogubno po turbinu.

Jedna od glavnih automobilskih zapovesti je da se turbine pre upotrebe moraju zagrejati, a hladiti posle. Kada se automobil zaustavi, ne isključuje se odmah, već se sačeka nekoliko trenutaka (pola minute je više nego dovoljno da se turbina ohladi), a zatim se isključi motor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu