Rampa za Euro 4 polovnjake: Crna Gora planira da zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva tražiće izmene propisa 2024. godine, kako bi se zabranio uvoz vozila starijih od 15 godina i kako bi novi minimalni standard bio Euro 5.

bizlife.rs; vijesti
Podeli
Foto: Hadrian/Shutterstock
Foto: Hadrian/Shutterstock

Polovni automobili Euro 4 standarda koji se trenutno uvoze u Crnu Goru stariji su od 15 godina i negativno utječu na bezbednost saobraćaja i zaštitu okoline, pa će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) tražiti izmene propisa 2024. godine, kako bi se zabranio njihov uvoz i kako bi novi minimalni standard bio Euro 5. Rečeno je to zvanično Vijestima iz resora Filipa Radulovića, ne navodeći kada bi taj propis mogao stupiti na snagu.

Problematični rokovi

Zabrana bi se najviše odnosila na uvoz automobila starijih od 2009. godine, kada je u EU stupio na snagu standard Euro 5, piše bizlife.rs.

Euro standarde uvela je Evropska unija (EU) 90-ih godina prošlog veka, a predstavljaju zakonska ograničenja za ispuštanje štetnih gasova iz automobila koja su se postupno pooštravala. Crna Gora sada ima ograničenja da uvezeni novi automobili moraju ispunjavati standarde Euro 6, a polovni Euro 4.

U grupi uvoznika automobila za Vijesti je rečeno da nije teško ispuniti državne uvozne standarde, ali da smatraju da bi trebalo uvesti veće podsticaje za uvoz vozila sa smanjenom emisijom štetnih gasova, kao i mjeru da se porez na poreze smanji. naplaćuje se na temelju emisija.

Podsećamo i na vest iz naše zemlje od pre nekoliko dana:

Opet ništa od zabrane uvoza Euro 3 i Euro 4?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu