Ovo su cene polovnih automobila u Srbiji, i najtraženiji modeli

Na tržištu polovnih automobila, zabeležen je blagi pad prodaje u prvih deset meseci ove godine - prodato je za 4% manje automobila nego u istom periodu 2022.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Shutterstock/WorldPictures
Foto: Shutterstock/WorldPictures

Ovi podaci se odnose na polovna vozila iz uvoza, koja su prvi put registrovana u našoj zemlji, a razlog za lošije prodajne rezultate treba tražiti u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, ratnim sukobima i skoku inflacije, rekao je za Blic Petar Veličković, menadžer za odnose sa javnošću portala Polovni automobili.

"Važan faktor sigurno jesu i cene polovnih vozila, koje su i dalje visoke. Primera radi, prosečna cena svih putničkih automobila starosti do 20 godina oglašenih na našem sajtu u januaru ove godine iznosila je 9.347 evra. Već u septembru ta prosečna cena dostigla je 10.268 evra. Poređenja radi, u septembru prošle godine prosečna cena takvih polovnjaka iznosila je 8.453 evra. Ovi podaci ne iznenađuju, jer su poslednjih meseci i poskupeli troškovi prilikom uvoza polovnih vozila", naveo je Veličković.

Iako su velika očekivanja potencijalnih kupaca da bi cene polovnjaka uskoro mogle da padnu, struka nema optimistične prognoze. Mada su cene u nekim državama iz kojih uvozimo polovne automobile oborile cene, kao na primer Nemačka, postoje i drugi faktori koji formiraju krajnju cenu kod nas.

Nezahvalno praviti prognoze

"U ovom momentu, teško je praviti bilo kakve dugoročne prognoze kretanja cena u narednom periodu, između ostalog i zbog najavljenih promena na domaćem tržištu", naveo je Veličković.

"Tu pre svega mislimo na potencijalnu zabranu uvoza polovnih vozila standarda Euro 3 i Euro 4 od 1. januara, 2024. godine, ali i subvenciju od 2.100 evra za kupovinu korišćenih putničkih vozila Euro 6 norme, uz reciklažu starih automobila sa dizel motorima", dodao je.

Izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZBS) koja važe od polovine septembra ove godine donela je velike promene za vozače a veliku pažnju privukla je mogućnost uvoza polovnjaka iz Amerike.

Veličković ističe da se ta odredba kod nas još ne primenjuje, jer nije usvojen poseban pravilnik koji detaljno definiše ovu oblast i da su to sve faktori koji imaju uticaj na kompletno tržište polovnih automobila.

Najtraženiji modeli stari više od deset godina

Kada je reč o najtraženijim modelima, kupci se pretežno opredeljuju za automobile proizvedene između 2007. i 2011. godine, i oni čine više od 40% ukupnog tržišta, rekao je Veličković.

Podaci pokazuju da je u prvih devet meseci ove godine uvezeno oko 90.000 polovnih automobila, a najviše je onih koji zadovoljavaju euro 3 i 4 izduvne norme.

Oko 80% uvezenih polovnih automobila starije je od 10 godina, a polovni automobili čine čak 83% vozila koje se voze u Srbiji.

Za pеriod od januara do avgusta ovе godinе, prosеčna cеna polovnjaka starih do pеt godina bila jе 30.597 еvra, oni stari od šеst do 10 godina - 14.898 еvra, vozila stara od 11 do 15 godina u prosеku su koštala 6.794 еvra, od 16 do 20 godina - 3.570 еvra.

U prvoj polovini godinе kupci su sе najradijе odlučivali za vozila VW Gold, Passat i Polo, zatim za Fiat Punto, Audi A4, Opel Corsa i Astra itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu