Sa koliko godina smo zaista zreli za vožnju?

Generalizacija nije dobra, jer uslovi saobraćaja i druge okolnosti mogu da se drastično razlikuju od zemlje do zemlje, piše sajt Polovni automobili.

Izvor: Polovni automobili
Podeli
Foto: adolf martinez soler/Shutterstock
Foto: adolf martinez soler/Shutterstock

Često gledamo u američkim filmovima kako 16-godišnjaci voze automobile. I to velike "džipove" kojima velikom brzinom uleću na parking škole. Kako je to uopšte moguće?

Jednostavno, Amerika (tj. SAD) je "druga dimenzija" u odnosu na ostatak sveta iz brojnih razloga. Pritom, ne zaboravimo da iako u nekim američkim državama može da se vozi sa samo 14 godina, npr. u Južnoj Dakoti, u drugima je granica "ekstremno" visoka, npr. sa 17 godina u Nju Džerziju.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Auto može da se vozi, sa npr. 14 ili 15 godina, ali postoje brojna ograničenja i razne vrste dozvola kao što su: Provisional Driver, Junior Operator, Probationary Driver i Intermediate License... Šta svaka od ovih vrsta dozvola konkretno dozvoljava i brani, zavisi od države do države u Americi, tako da nema svrhe da navodimo primere.

Da pojednostavimo, ako neko živi na farmi u Montani, gde je prva sledeća kuća na 5 kilometara, a škola i grad na 40 kilometara ili više, policija verovatno neće da pravi problem nekom 14-godišnjaku koji vozi "pikap" (kamionet) do škole. Koju drugu opciju uopšte ima da dođe do škole?

Međutim, sa pozicije ljudi iz Evrope, dečak ili devojčica od 16 godina za volanom velikog SUV-a ili krosovera – to ne deluje baš bezbedno? Definitivno ne, naročito danas... Ipak, Amerika je specifična zbog mnogo stvari.

Tamo je u mnogim gradovima i državama život bez auta bukvalno nemoguć, prvenstveno zbog nepostojanja javnog prevoza. Možda je stoga i polaganje vozačkog ispita neuporedivo lakše u odnosu na Evropu.

Foto: carballo/Shutterstock
Foto: carballo/Shutterstock

Imamo i Kanadu, gde se takođe pravila drastično razlikuju od jednog do drugog dela zemlje. Na primer, u provinciji (pokrajini) Alberta dozvoljeno je da se vozi automobil već sa 14 godina, ali uz određene uslove:

• Da ste dobili tzv. "učeničku" dozvolu

• Da je sa vama u vozilu neko stariji od 18 godina ko ima regularnu vozačku dozvolu

• Zabranjena je vožnja između ponoći i 5.00 ujutro

• Nema tolerancije na alkohol

• Manji je broj kaznenih poena za oduzimanje dozvole

Može da se vozi i sa 16 godina, ali:

• Morate da imate ovu prethodno pomenutu "učeničku" dozvolu najmanje godinu dana

• Morate da imate dozvolu roditelja ili staratelja da smete da vozite ako imate manje od 18 godina

U Australiji takođe sve zavisi od države do države – od šesnaest i po do 18 godina. Ali dobija se probna vozačka isto kao kod nas, uz razna ograničenja.

Jednostavno, generalno u celom svetu 18 godina se uzima kao starost vozača kada ima pravo da bez ograničenja upravlja automobilom, uz 17 godina uz određena ograničenja.

Kakva je situacija kod nas?

Uvođenje probnih vozackih dozvola kod nas podelilo je javnost – jedni su to pozdravljali, drugi su smatrali da je to diskriminacija onih koji poštuju pravila, dok su treći smatrali da je sjajna ideja loše izvedena.

Na primer, neki su tvrdili da ograničenje snage motora automobila koji će da voze početnici sa probnim dozvolama nema baš mnogo logike. Naime, postoji velika razlika u performansama kada se motor od 109 KS ugradi u mali gradski auto težak 1.000 kg – i kada se motor od 109 KS ugradi u veliki i teški karavan ili SUV/krosover težak 1.700 kg.

Ovaj prvi može da bude veoma brz, gotovo sportski auto, a ovaj drugi bukvalno će da se muči na putu, a o brzoj vožnji da ne govorimo. Nažalost, ova nelogičnost je donela probleme mnogim porodicama koje su imale automobile čiji su motori bili na granici po pitanju snage. Jedna konjska snaga gore ili dole mnogim porodicama napravila je veliki problem.

Postoji veliki broj primera – veliki karavani dizelaši čiji su motori samo malo prebacili snagu od 109 KS samo su neki od primera.

Tu je i ograničenje koje kaže da vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme da vozi brzinom većom od 90% od brzine koja je dozvoljena na putu kojim se kreće. Dakle, tamo gde je ograničenje 50 km/h početnik sme da vozi 45 km/h. Tamo gde je ograničenje 40 km/h sme da vozi 36 km/h.

Ako nemate probnu vozačku dozvolu, zamislite da je imate i da vozite na delu puta gde je ograničenje 50 km/h ili 40 km/h i da pritom poštujete dodatno ograničenje brzine koje imate zbog probne vozačke dozvole.

50 km/h = 45 km/h

40 km/h = 36 km/h

Ukoliko imate iole iskustva, znate šta će da se dešava. Stvoriće se kolona iz vas. Kolona nervoznih vozača koji će jedan za drugim da vas pretiču ili obilaze i to često na rizičan način. Deluje kao da takva situacija ne doprinosi ukupnoj bezbednosti.

Zaključak

Možda nije toliko problem u godinama vozača. Možda je stvar više u strahu od posledica, kontroli roditelja, nemogućnosti izbegavanja kazne, oštrine kazne...

Možda kolektivno kažnjavanje nije rešenje?

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu