Da li pravilno kočite na semaforu? Mnogi vozači prave ovu grešku

Česta vozačka greška je ubacivanje menjača u "ler" prerano.

Izvor: Index
Podeli
Foto: kudrik /Shutterstock
Foto: kudrik /Shutterstock

Ukoliko svaki dan vozite gradom, onda ste često u prilici da morate da se zaustavite na crveno svetlo. Da li to radite kako treba? Istraživanja pokazuju da veliki broj vozača, čak i onih iskusnih, pravi greške prilikom ovog uobičajenog manevra. Delimično jer su pogrešno naučeni u auto-školama, a delom jer slušaju loše savete, ali činjenica je da brojni vozači čine jednu ili više grešaka.

Česta greška je ubacivanje menjača u "ler" prerano, čak i nekoliko stotina metara pre raskrsnice. Prebacivanje u neutralni položaj daleko pre nego što stignete do semafora povećava habanje vaših kočnica. U praznom hodu, jedino sredstvo za usporavanje su kočnice, što znači da dostižu mnogo višu temperaturu nego kada kočite sa menjačem "u brzini", što rezultira češćim (skupljim) servisom kočnica. Takođe, u leru je potrošnja goriva veća nego kada automobil koči motorom, odnosno kada usporava dok je menjač "u brzini", piše Index.

Dakle, ispravan način da zaustavite savremeni automobil je da počnete da kočite na vreme, dok je automobil "u brzini". Ne pritiskajte odmah kvačilo. Tek kada potpuno usporite, odnosno pre nego što obrtaji motora padnu na 1000, pritisnite kvačilo i kada se zaustavite, postavite ručicu menjač u neutralan položaj.

Ako ćete na semaforu stajati neko vreme, bolje je da ostanete u neutralnom položaju sa nogom koja nije na kvačilu, nego da čekate "u brzini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu