Škoda i benzinci vladaju tržištem novih automobila u Srbiji

U 2023. zabeležen dvocifreni rast prodaje novih automobila.

Izvor: Polovni automobili
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Za razliku od tržišta polovnjaka, u prošloj godini zabeležen je rast prodaje novih automobila od 11,6% u odnosu na 2022. godinu.

Bolje su se prodavali putnički automobili, dok su u segmentu lakih komercijalnih vozila zabeleženi nešto slabiji prodajni rezultati, prenosi sajt Polovni automobili.

I na tržištu Evropske unije zabeležena je ekspanzija prodaje novih vozila. Prema podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA) u 2023. godini prodato je ukupno 10,5 miliona jedinica, što je za 13,9% više u odnosu na pretprošlu godinu.

Sva velika tržišta sa kojih uvozimo polovnjake beležila su rast: Italija 18,9%, Francuska 16,1%, Nemačka 7,3%, Španija 16,7%...

Jedina država, članica EU koja je u prošloj godini prodala manje novih automobila u odnosu na 2022. jeste Mađarska (- 3,4%).

Preko polovine prodatih automobila benzinci

Interesovanje kupaca novih automobila, kad je reč o pogonskom gorivu dijametralno je suprotno u odnosu na kupce polovnjaka.

U prošloj godini više od polovine svih prodatih novih vozila je sa benzinskim agregatima, dok "dizelaši" čine svega 18,9% tržišta.

I dalje raste prodaja hibrida, koji su dostigli respektabilnih 23,62% tržišta novih vozila, kao i prodaja čisto električnih vozila. Ipak, i dalje čine jako mali procenat ukupnog tržišta.

Kao i prethodnih godina, kod novih vozila u 2023. godini najviše su se prodavali modeli Škode.

Na drugom i trećem mestu su Toyota i Hyundai, a u prvih pet našli su se još Volkswagen i Dacia.

Čak četiri modela Škode su na listi pet najprodavanijih modela: Octavia na prvom mestu, a zatim Scala na drugom, Kamiq na trećem i Superb na petom mestu.

Na četvrtom mestu po broju prodatih primeraka u prošloj godini našao se čuveni Toyotin model, Corolla.

Zanimljivo, u 2023. godini veliki broj luksuznih modela je našao svoj put do kupaca.

Tako je prirmera radi u godini za nama prodato čak 180 primeraka marke Porsche, 33 Maseratija, 16 Jaguara i 7 Ferrarija...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu