Automobil vam je santa leda: Za početak, kako ući u auto? Ovo nikad nemojte da radite VIDEO

Kako su došle (konačno) niske temperature, česta je pojava da vam se automobil zaledi, pa da ne možete da uđete u vozilo.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, foto: Shutterstock/Rostislav_Sedlacek
Ilustracija, foto: Shutterstock/Rostislav_Sedlacek

Kruže razna rešenja, od stavljanja glicerina na vrata, ili da koristite rastvor medicinskog alkohola i vode kako biste odledili šoferšajbnu. Sagovornik TV Sveta Tadić otkrio je šta da radite.

"Prvo bih krenuo od toga kako ući u auto kad je zaleđen... Ukoliko vam je zaleđena brava, ne bi bilo loše sa malo upaljačem da zagrejete metalni deo i više puta stavljate u bravu i vadite ključ kako bi se vrata otvorila. Kad se otvori, prvo treba upaliti auto i staviti odmah na grejanje, uključiti maksimalno. Staviti malo usmerivač ka šoferšajbni i tada se kreće spolja, kad se završite unutra sa procesom odleđivanja. Nagle pokrete zaboravite kad je u pitanju odleđivanje", kazao je Tadić.

"Najbolje je rešavati to na jedan blagi način. Nikako nemojte da probate tečnost, niti hladnu, niti toplu. Mora se probati prvo sa ključem, a onda proveriti kederi da li su namazani. Što se tiče šoferšajbne, najbolje bi bilo kad bismo mogli uveče da stavimo neki karton, neku foliju, da stavimo preko šoferšajbne... A preko retrovizora staviti kesu ili neku foliju i ujutro ćete videti da neće biti zaleđeno", objasnio je on.

On je istakao da šoferšajbna može da se naprska rastvorom alkohola i obične vode.

"Neće se skinuti led, ali će se osloboditi, malo će popustiti, a kada se uključi ventilacija, tada će se to polako spolja i unutra krenuti da se topi", kazao je sagovornik TV Prva.

On se osvrnuo i na pokušaje nekih građana, koji su pokušavali da odlede "šoferku" tako što si sipaju vrelu vodu ili koriste krpu koja je natopljena vrelom vodom. Ističe da to ne bi trebalo da radite.

"Nikako, to može dovesti do oštećenja i pucanja šoferšajbne, to nikako nemojte da radite. Samo morate prirodno i što je najvažnije, skinuti sneg sa krova. Mnogi to izbegavaju da urade, ali će vam to prilikom kočenja možda napraviti nepreglednu šoferšajbnu i možete napraviti sebi problem", naveo je Tadić.

Što se tiče prevencije, ističe da je najbolji glicerin.

"Glicerin koji natopite blago na krpu i pređete preko kedera koji će samim tim dobiti jedan manji sloj koji će biti zaštita od smrzavanja, tako da ćete lako ujutru ući u automobil", kazao je Tadić i naveo da stavi par kapi.

Takođe je prokomentarisao i trend vozača da sipaju glicerin u bravu.

"u principu blago staviti na ključ i ubacite par puta, to je lakše rešenje i okrenite levo-desno da bi se taj glicerin razmazao. Najbolja prevencija je WD-40, pre nekih minusa sve brave pomalo naprskati unutra i to bi trebalo biti zaštita", istakao.

Da li povući ručnu kada je minus?

Sagovornik TV Prva je objasnio da li bi prilikom parkinga, a napolju je minus, trebalo da povlačimo ručnu kočnicu.

"Sada ima veliki broj vozila sa automatskih ručnih kočnica, koje su sasvim drugačije od onih klasičnih, ali u svakom slučaju, ne povlačite. Ukoliko automobil nema sam automatsku ručnu, a imate vi ručnu, koju morate podignete, onda nikako nemojte to raditi, ako parkirate nizbrdo, zavisno da li ste levo ili desno, ubacite u brzinu i okrenite točkove u levo ili desnu stranu: Nikako nemojte da ostavite 'pravo' točkove da ne bi slučajno došlo do proklizavanja i da ode auto, ali povlačenje ručne nikako", naveo je on.

Opširnije pogledajte u video prilogu:

Pročitajte i:

* Zaledila brava? Automobil neće da upali? Rešite zimske probleme uz ove trikove VIDEO

* Na šta da obratite pažnju kada kupujete lance za sneg? VIDEO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu