Koliko je bezbedna vožnja auto-putem? VIDEO

Do sada je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda na auto-putevima bila neprilagođena brzina. Od proteklog vikenda svedoci smo učestale pojave, vožnje auto-putem u suprotnom smeru od dozvoljenog.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Za samo tri dana, od 1. do 3. septembra u saobraćajnim nezgodama u Srbiji, poginulo je osam osoba, dok su dve zadobile teške telesne povrede opasne po život. Zbunjuje podatak da su se čak četiri nezgode sa tragičnim posledicama dogodile na auto-putevima i to uglavnom zbog vožnje u suprotnom smeru od dozvolljenog.

Do sada je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda na auto-putevima bila neprilagođena brzina. Od proteklog vikenda svedoci smo učestale pojave, vožnje auto-putem u suprotnom smeru od dozvoljenog.

U upravi saobraćajne policije kažu da su auto-putevi i dalje najbezbednije mesto za vožnju.

"Treba reći da su oni projektovani i izgrađeni tako da nema konfliktinih tačaka ili da je dovedeno do minumuma da dolazi do konfliktinih tačaka. Uključno-isključne petlje su tako izvedend i označene saobraćajnom siganlizacijjom da je gotovo nemoguće prosečno inteligentnom i fizičkI sposobnom vozaču da krene u kontrasmeru", rekao je za televiziju Prva pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

Odgovor na pitanje zašto neko vozi suprtonom trakom ili pretrčava auto-put ili u stanju teške alkoholisanosti vozi dete, ne treba tražiti isključivo od policije i države, već od kompletnog društva, kaže on.

"To je jedno pitanje na koje treba da odgovori medicina, pre svega psihijatrija i psiholozi. Šta to dovodi da čovek koji ima 51 godinu krene da vozi sa uključne petlje u kontrasmeru?"

Belencan savetuje učesnicima u saobraćaju da prilikom susreta sa vozačem ubicom koji bezobzirno krši sve propise ostanemo smireni i defanzivni.

"Da reaguju tako što će pomeriti vozilo i to drugo vozilo neka prođe. Zašto vam to kažem? Zato što treba biti defanzavan učesnik u saobraćaju. To znači da se izbegavaju saobraćajne nezgode. Ne po svaku cenu uzimati svoje pravo."

Belancan napominje da je saobraćajna policija redovno prisutna na auto putevima u vidu uniformisanih patrola i presretača. Pojačana kontrola vrši se i pomoću 50 portala koji beleže prekršaje na auto-putevima.

Pogledajte prilog televizije Prva:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu