Sve o gumama za motocikl na jednom mestu

Izbor guma za vaš motocikl postaće lakši i brži nakon čitanja ovog teksta koji su objavili Polovni automobili.

Izvor: Polovni automobili
Podeli
Foto: Jet Shopping Media/Shutterstock
Foto: Jet Shopping Media/Shutterstock

Ne postoji najbolja guma na svetu, ali postoji najbolja za vaše zahteve. U ovom tekstu obradićemo sve bitne stavke koje su vam potrebne da “obujete” svoj motocikl.

Pored toga, daćemo vam smernice koje će vam pomoći da izvučete što veći broj kilometara iz svojih guma.

Podela guma po nameni

Osnovna podela guma jeste po nameni. Kada pogrešimo u proceni namene, onda je sve dalje pogrešno. Hajdemo na brzinu da vidimo šta sve imamo u ponudi:

Slick gume

Čisto trkačke gume, izuzetno mekane, bez šare. Ove gume imaju samo jednu namenu, maksimalna trakcija na trkačkoj stazi. Nemaju šaru, odnosno odvode za vodu.

Ove gume nisu namenjene za saobraćaj. Bilo kakva druga upotreba sem staze je nebezbedna.

Sportske gume

Gume koje su namenjene čisto sportskim motociklima, adekvatne za sportsku vožnju, ali i za vožnju u saobraćaju uz kompromise. Sportske gume daju visok koeficijent trakcije, ali su mekane i kratko traju. Traže da se zagreju da bi bile maksimalno efikasne.

Često ih je nemoguće zagrejati u javnom saobraćaju. To znači da montiranjem ovih guma nećete biti nužno brži van staze.

Sport touring gume

Naziv sve govori. Ovo su gume koje spajaju perfomanse, dugotrajnost i upotrebljivost u raznim okolnostima. Najpopularnija klasa guma, u koje proizvođači ulažu veliko znanje i sredstva za razvoj.

Ove gume možete koristiti na svakom motociklu koji se vozi po asfaltu. Poslednje generacije takvih guma su sposobne da se uspešno nose i sa rekreativnom vožnjom na stazi.

U okviru ove kategorije treba pomenuti i čisto touring gume koje su namenjene teškim putničkim motociklima, gde je akcenat pre svega na trajnosti.

Adventure touring

Ekspanzijom ADV klase motocikala nastala je široka paleta guma u ovom segmentu. Ova guma treba da podmiri vožnju na asfaltu, makadamu, pesku, utabanoj zemlji, itd. Pri tome, imaju dovoljno trakcije, da izdrže težinu prtljaga i motocikla, kako na toplom tako i hladnom.

Podmiriti takve zahteve u jednoj gumi je nemoguće. Zato ćete ove gume nalaziti u varijantima:

• 80/20 – odnosno 80% asfalt, 20% van asfalta

• 50/50 – odnosno 50% asfalt, 50% van asfalta

• 20/80 – odnosno 20% asfalt, 80% van asfalta

Ovde nema univerzalnog rešenja niti “perfektne” gume. Izbor je lični uz jasne kompromise.

Skuterske, kruzerske, cross, supermoto gume

To su gume za specifične motocikle i namene. Nećemo ih detaljno obrađivati zbog specifičnih dimenzija jer su šanse da stavite gumu za kruzera na cross motocikl nikakve.

Jednokomponentne i dvokomponentne gume

Ovde je reč o smeši gaznog sloja gume, odnosno tvrdoći. Jednokomponentna guma ima jednaku tvrdoću od ivice do ivice. Takva guma ima iste karakteristike kada se motocikl vozi na pravcu i po krivinima.

Ako proizvođač koristi tvrđu smešu, guma će moći da pređe više kilometara, ali će danak tome biti lošija trakcija u nagibu. Ako je pak smeša mekana, guma će imati više trakcije ali će kraće trajati.

Mi, naravno, želimo da nam guma dugo traje i da ima dobru trakciju. Dvokomponentne gume nam omogućavaju obe osobine, dugotrajnost i maksimalnu trakciju.

Proizvođači u ovom slučaju na gumi koriste dve komponentne smeše: tvrdu, koja je na središnjem gaznom sloju i mekanu, koja se nalazi bliže ivicama gume. Dok se motocikl kreće uspravno, gazi tvrdom smešom koja se manje troši.

Kada je u krivini, gazi mekanom smešom koja ima bolju trakciju. Ukratko, to je kao da imate jednu tvrdu gumu za autoput a mekanu po krivinama.

Zimske gume za motocikl!

Tek nekoliko proizvođača nudi “zimske “ gume za motocikl.

Zbog prirode motocikla i dva točka, nema te gume koja će vas držati uspravno ili u nagibu na snegu i ledu.

Koliko će mi trajati gume?

Radni vek gume zavisi od snage i težine motocikla, načina vožnje, temperature i pritiska u gumama. Što je motocikl teži i snažniji, brže će potrošiti gume. Ukoliko stalno “mlatite” po gasu, takođe ćete skratiti vek guma. Vožnja po vrelom asfaltu takođe ubrzano troši gume. Dodatna težina saputnika i prtljaga isto negativno utiče na radni vek gume.

Ne treba ni zanemariti ni stanje sistema za oslanjanje koje može da uzrokuje nepravilno trošenje guma.

Pogrešan izbor guma će vas takođe koštati, ako npr. montirate mekanu sportsku gumu na putnički motocikl. Izdražaće svega par hiljada kilometara.

Staviću širu gumu od fabričke

Nije redak slučaj da se vlasnici odlučuju za širu gumu od fabričke zarad estetike i više trakcije. Montiranjem šire gume na užu felnu, dolazi do promene geometrije pneumatika, što negativno utiče na vozne karakteristike.

Zato se držite isključivo fabričkih dimenzija. Dakle, nećete dobiti više trakcije.

Može li guma da ostari?

Da, guma motocikla može da se potroši usled pređenih kilometara ili da izgubi svoja svojstva usled godina. Bez obzira na kilometražu, jako sunce, grejanje i hlađenje degradiraju gume. Debljina šare ne znači uvek da guma pruža dobru trakciju.

Jedna od karakteristika kvalitetnih guma jeste da zadržavaju dobre perfomanse kako se troše sa pređenim kilometrima.

Gde i kako da izvršim montažu novih guma?

Nove gume montirate kod vulkanizera. Birajte servise koji već imaju iskustvo sa motociklima i adekvatnu opremu. Time ćete izbeći situacije da vam nepažljivo osoblje ošteti felnu ili promaši smer rotacije. Često su šare na prednjoj gumi suprotne zadnjoj.

Pri zameni, potrebno je da se montiraju i novi ventili i izvrši balansiranje. Pri montaži točkova na motocikl treba koristiti kilo ključ kako bi se osigurala propisana sila stezanja od strane proizvođača.

Kako se održavaju gume?

Gume ne zahtevaju posebno održavanje, ali im prija pažnja vlasnika. Pod broj jedan je održavanje propisanog pritiska u gumama, kako za solo, tako i za vožnju sa saputnikom.

Potrudite se da gume ne budu izložene celodnevno suncu, pa tražite hladovine. Nikako ne mažite gume sredstvima za sjaj i sl.

Bušenja i popravke

Gume motocikala su mekane sa tankom šarom u odnosu na automobilske. Kada se zagreju, bušenja nisu retka. U većini slučajeva manja oštećenja se mogu sanirati privremeno “crvićima” ili sprejem za krpljenje guma.

Generalno pravilo važi da se sanira samo ona guma gde je bušotina manja od 8mm i koja je na sredini gume. Šara gume ne sme biti tanja od 1.5mm. Ni jedan proizvođač ne preporučuje korišćenje krpljenih guma, već samo krpljenje do prvog servisa.

Nikome se ne baca probušena nova guma od 200 evra, mnogi nastavljaju da koriste krpljenu gumu uspešno. No, ipak imajte na umu da vozite na gumi koja ima strukturalno oštećenje.

Kad je vreme za zamenu

Postoji više faktora koji ukazuju da je vreme za zamenu:

• Gume starije od pet godina

• Mehanička oštećenja (proboji, posekotine, itd)

• Potrošenost gaznog sloja (manje od 1.5mm)

• Neravnomerna potrošenost (npr. desna strana potrošena više od leve)

• Baloni - nastaju kada struktura gume popusti, pa liči na balon.

Nov set guma – uvek dobar izbor

Kad ti dosadi motocikl – kupi nove gume, toliko je drastična razlika u vožnji. Svaki proizvođač guma ima specifičan pristup izrade, pa tako pružaju drugačije informacije vozaču tokom vožnje. Otuda nije retkost da se motociklisti “kunu” u nekog proizvođača, a da ga drugog „blate.“ Ako biste da iskusite razliku, nemojte se vezivati za jedan brend, ukoliko kod drugog proizvođača nađete bolju ponudu.

Ukoliko je situacija takva da možete kupiti samo jednu gumu, neka to bude prednja, osim u slučaju da je zadnja evidentno lošija od prednje. Da se razumemo, obe gume su jednako bitne. Sa lošijom zadnjom gumom možete korigovati stil vožnje. No, kod jakih kočenja, skoro sva težina i sila kočenja je na prednjem točku. Kada se desi takva situacija, izbora i prostora za korekcije nema.

Generalni savet za kraj: gume izaberite po potrebi, ne po želji.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Aleksandar Stojanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu