Kako se ponašaju vozači iz Rusije i Ukrajine u saobraćaju u Srbiji?

Da li naša policija uopšte kontroliše automobile iz ovih zemalja i imaju li ta vozila bilo kakav dokaz o osiguranju, istraživao je sajt Polovni automobili.

Izvor: Polovni automobili/Petar Veličković
Podeli
Foto: Ireshetnikov54/Shutterstock
Foto: Ireshetnikov54/Shutterstock

Više posetilaca sajta Polovni automobili postavilo je prethodnih nedelja slična pitanja: da li su vozila sa ruskim i ukrajinskim tablicama, koja se sve češće mogu videti na ulicama Beograda, ali i u nekim drugim gradovima, registrovana, kako se ponašaju u saobraćaju, da li ih policija uopšte kontroliše i da li ti automobili imaju bilo kakav dokaz o osiguranju.

Čitaoci takođe pitaju kakva je procedura ukoliko dođe do saobraćajne nezgode sa takvim vozilima.

Kako bismo vam dali tačne informacije, obratili smo se Upravi saobraćajne policije, kao i Udruženju osiguravača Srbije, kažu u Polovnim automobilima.

Od početka rata u Ukrajini prošlo je godinu dana. Iako nema tačnih podataka, procenjuje se da je u Beograd i druge veće gradove stiglo više od 150.000 državljana Ukrajine i Rusije. Zato i ne čudi što se na ulicama mogu sve češće videti i vozila sa tablicama iz ovih zemalja.

Šta kaže statistika

Odmah da pojasnimo, za ove automobile, kako objašnjavaju u Upravi saobraćajne policije, važe ista pravila kao i za sve druge "strance".

"Članom 272. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da vozila stranaca kojima je izdato odobrenje za privremeni boravak ili za stalno nastanjenje u Republici Srbiji mogu učestvovati u saobraćaju najduže tri meseca od ulaska vozila u našu zemlju", navode u Upravi saobraćajne policije.

Kako je sve više automobila iz Rusije i Ukrajine u saobraćaju, potpuno je razumljivo da se povremeno nađu i u evidencijama policije zbog prekršaja. Konkretno, prema podacima Uprave saobraćajne policije u 2022. godini otkrivena su 383 prekršaja ruskih državljana i 379 prekršaja ukrajinskih državljana.

Ubedljivo najčešći prekršaj je prekoračenje brzine. Takođe, u toku 2022. godine, državljani Ruske Federacije učestvovali su u 59 saobraćajnih nezgoda, od kojih su dve nezgode sa poginulim licima, 19 sa povređenim licima, a 38 sa materijalnom štetom.

Sa druge strane, državljani Ukrajine učestvovali su u 25 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 13 sa povređenim licima, a 12 sa materijalnom štetom, konstatuju u saobraćajnoj policiji.

S obzirom na činjenicu da je prošle godine saobraćajna policija napisala preko milion kazni, jasno je da Rusi i Ukrajinci ne mogu da se svrstaju u posebno nedisciplinovane vozače.

Zelena karta obavezna pri ulasku u zemlju

Važno je takođe da razjasnimo – nema mesta brigama da su ti automobili ušli u Srbiju "tek tako", odnosno da nisu osigurani, jer kako objašnjavaju u Udruženju osiguravača Srbije, vozila iz Rusije i Ukrajine moraju da imaju zeleni karton priliskom ulaska u našu zemlju.

"Zelena karta je međunarodna potvrda osiguranja od autoodgovornosti. Ona je dokaz da je vozilo osigurano prilikom ulaska na teritoriju posećene zemlje, odnosno da će, ukoliko se pomenutim vozilom učini šteta ta šteta biti nadoknađena od strane osiguravača koji je osigurao pomenuto vozilo, odnosno koji je za isto izdao zelenu kartu", objašnjavaju u Udruženju osiguravača.

"U skladu sa zakonom, za svako vozilo koje prilikom ulaska u Republiku Srbiju nema validno osiguranje od autoodgovornosti, odnosno dokaz istog – zelenu kartu, neophodno je zaključiti takozvano granično osiguranje. To je vrsta osiguranja od autoodgovornosti koja se izdaje za strana vozila, važi određeni period (ne kraći od mesec dana) i važi samo za teritoriju Republike Srbije. Vozilo koje ima ugovoreno granično osiguranje i kojim se pričini šteta, za potrebe naknade štete, smatra se domaćim vozilom."

Dakle, jasno je da nema opasnosti da se nađete u situaciji da ne možete da naplatite štetu ukoliko dođe do sudara sa vozilima sa tablicama iz ove dve države.

U Udruženju osiguravača takođe podsećaju da je, ukoliko se kojim slučajem dogodi da strani državljanin izazove saobraćajnu nezgodu sa neosiguranim vozilom, procedura identična onoj koja se sprovodi ako je štetu učinilo neosigurano domaće vozilo.

"Za naknadu štete je zadužen Garantni fond pri Udruženju osoguravača Srbije, kome oštećeno lice podnosi odštetni zahtev, lično ili preko svog zastupnika", podsećaju iz UOS.

Uvoz polovnjaka iz Rusije

Podsetimo, po važećim propisima trenutno nije moguće uvesti i registrovati polovne automobile koji nisu homologovani za evropsko tržište, što uključuje vozila iz SAD, Kine, ali i Rusije.

Prema poslednjim najavama, izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja biće dozvoljen uvoz polovnih automobila iz ovih zemalja, ali uz određene prepravke.

Šta to tačno podrazumeva, biće poznato kada se usvoji novi Pravilnik o ispitivanju vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu