Kroz šalu do boljeg Zakona o bezbednosti saobraćaja VIDEO

Zbog naslova koji kruže portalima građani su zbunjeni i iznenađeni. Njima bi po novom zakonu bilo zabranjeno da na ulici zagrle dragu osobu, jer bi tako ugrozili sigurnost vozača električnih trotineta na trotoaru. Međutim, glasine izgleda nisu tačne, pa slobodno dovršite zagrljaj, iskažite emocije I ulepšajte nekome dan.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Ako se grlimo pri susretima na slavi i u unutrašnjosti naših domova, napolju ili na trotoaru kada se sretnemo, prema pisanju medija, čini se više nećemo moći.

Kako bi se zaštitili od vozača električnih trotineta na trotoaru, pešaci sa lošim sluhom moraće da pojačaju slušni aparat na maksimum, dok će slepi i slabovidi pešaci morati pažljivije da uoptrebljavaju beli štap.

To su sve predlozi zakona koji se šire medijima, a TV Prva je proveravala da li su istiniti.

Zbog naslova koji kruže portalima građani su zbunjeni i iznenađeni. Njima bi po novom zakonu bilo zabranjeno da na ulici zagrle dragu osobu, jer bi tako ugrozili sigurnost vozača električnih trotineta na trotoaru.

Međutim, glasine izgleda nisu tačne, pa slobodno dovršite zagrljaj, iskažite emocije I ulepšajte nekome dan.

"Ono što je meni poznato je da je to posledica tvita mog kolege i prijatelja Damira Okanovića, predsednika Komiteta za bezbednost saobraćaja", kaže profesor Saobraćajnog fakulteta, Boris Antić.

"Ta priča o tome da li će pešak moći da širi ruke, kako će da se javlja na telefon, toga nema u Nacrtu zakona. Radi se praktično o jednoj šali, ali je dobro da je ta šala inicirala veliki b roj diskusija, da se ukase na to da ćemo u budućnosti imati problem između pešaka i vozača električnih trotineta na trotoaru."

I dok se kesa za đubre tokom dana puni, ako je crna, uveče nećemo moći da je iznesemo do kontejnera. Ako to ipak uradimo, može nas sačekati policajac i napisati nam kaznu. Još jedna obaveza u kupovini je odabrati boju kese za đubre.

"I to je jedna od šala. Tu je hteo da ukase na to da će pešaci morati da budu uočljivi i za vozače elektrinih trotineta. Ta crna kesa bi predstavljala nešto što je tamno, nešto što je teže uočljivo, i to je bila još jedna dosetka koja je ukazala na priču vezanu za konflikte pešaka i vozača trotineta na saobraćaju", kaže profesor Antić.

Iz liste predloga tzv. novog Zakona nisu izuzeti ni kućni ljubimci. Pešak koji vodi psa će morati da ga na kratkom povocu drži tik uz nogu, dok će, ako gura kolica sa bebom ispred sebe, morati da zastane ispred svakog ćoška da osmotri ide li trotinet.

Stručnjaci za saobraćaj podvlače da takve vesti nisu među realnim predlozima, ali svakako apeluju na pešake da budu oprezni.

Pogledajte ceo prilog TV Prva o ovoj temi:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu