Koliko je potrebno da se akumulator isprazni – a da se u vožnji napuni?

Problemi sa akumulatorima spadaju među najčešće intervencije pomoći na putu.

Podeli
Foto: Natalya Kokhanova/Shutterstock
Foto: Natalya Kokhanova/Shutterstock

Ciklusi punjenja i pražnjenja, starost akumulatora… na kraju sve to rezultuje kvarovima. Kako proveriti stanje akumulatora?

To možete da učinite jednostavnim testom. Parkirajte automobil u mraku ispred nekog zida, a zatim isključite motor i uključite kratka svetla. Ako svetlo nakon kratkog vremena počne da tamni, to je pokazatelj da akumulator slabi.

Koliko je potrebno da se akumulator isprazni?

Akumulatori manjeg kapaciteta kod, na primer, benzinskih motora ako prenoće sa uključenim osvetljenjem putničkog prostora mogu da se isprazne do nivoa da sutradan više nije moguće pokrenuti motor, što je zapravo i najčešći problem.

Najčešće se ovo dešava kod akumulatora koji su stariji od dve godine - zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja smanjen im je kapacitet.

Starija vozila su najčešće opremljena samo jednom sijalicom putničkog prostora od 5W, ali novija ponekad imaju i do tri sekcije osvetljenja u raznim delovima putničkog prostora, što znatno povećava broj sijalica, odnosno potrošača, pa ih umesto jedne često bude pet, što može starijem akumulatoru predstavljati ozbiljan problem.

Ključno je pitanje koliko daleko morate da vozite da se akumulator napuni dovoljno za sledeće pokretanje?

Nemački autoklub (ADAC) preporučuje pomalo nejasno duže vreme vožnje ili dužu udaljenost u jednom potezu. Zapravo, teško se može dati tačan broj kilometara i minuta, jer vrednost zavisi od mnogih činilaca kao što su starost akumulatora, performanse alternatora i spoljna temperatura.

Ipak, postoji pravilo – pola sata vožnje, a najviše celi sat u lošim uslovima trebalo bi da bude dovoljno da akumulator bude napunjen. U tom periodu ne gasite motor. Vozite normalnom brzinom i ne morate podizati broj obrtaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu