Šta ako vam kiša poplavi automobil: Pet korisnih saveta

Nemojte proveravati da li auto može da "upali", jer tako možete nepovratno oštetiti vozilo ako je voda ušla u motor. Najbezbednije je da automobil odšlepate do servisera na detaljan pregled.

Podeli
Foto: michelmond/Shutterstock
Foto: michelmond/Shutterstock

Proteklih dana i sedmica kiša je padala u većem delu zemlje, a u nekim područjima je bila praćena i snažnim vetrom. U slučaju da ste imali tu nesreću da je vaš automobil bio potopljen u vodi čiji je nivo dosezao iznad polovine točkova, najbolje je da pratite ovih pet koraka, pišu 24sata.

1. Ne pokušavajte da "upalite" automobil

Nemojte proveravati da li auto radi, jer tako možete nepovratno oštetiti vozilo u slučaju da je voda ušla u motor. Najbezbednije je da automobil odšlepate do servisera na detaljan pregled.

2. Pokušajte da odredite koliko je duboko auto bio potopljen

Ako voda nije prešla donju ivicu vrata (prag), najverovatnije ćete proći bez problema.

Sa druge strane, mnoge osiguravajuće kuće štetu će proglasiti "totalkom" ako je nivo vode došao do donje strane instrument table (ispod upravljača).

3. Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću

Osiguranje od poplave pokriveno je u većini osiguravajućih paketa pa ćete u tom slučaju gotovo uvek proći sa naknadom štete, ako ne potpunom onda delimičnom.

4. Probajte da osušite i očistite unutrašnjost vozila

Ako je voda ušla u automobil, prvo treba da širom otvorite sva vrata i prozore i prostrete peškire na pod kako bi upili što više vode.

5. Proverite ulje, filter vazduha i električne sisteme

Ako primetite kapljice vode na meraču nivoa ulja ili pak uočite povećanu količinu ulja u motoru, najbolje je ne startovati motor. Takođe, savetuje se da automobil odšlepate do servisera koji će zameniti ulje kao i filter vazduha.

Ako je nakon toga motor bezbedan za pokretanje, proverite sve električne komponente, uključujući svetla, pokazivače smera, klima-uređaj, radio, električne brave, prozore, pa i sijalice na instrument tabli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu