Poplavljen vam je automobil – šta sad?

Poplave su sve češća pojava u Srbiji i na šta treba biti spreman i u budućnosti.

Podeli
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Uvek je strašno kada vam se mezimac, jedino prevozno sredstvo za koje ste teško radili ili se zadužili postane bespomoćan pod naletom prirodne nepogode. Automobil koji se nađe u poplavi ne mora da bude 100% otpisan ali je veoma važno da se ne naprave pogrešni koraci kada se voda povuče.

U slučaju da je vaš automobil makar i delimično bio pod vodom, najbitnije je da se obratite serviserima i stručnim osobama i da ne pokušavate ništa na svoju ruku, ako se u to ne razumete. Najpre je potrebno utvrditi koliko duboko je automobil bio u vodi. To se može odrediti na osnovu traga prljavštine i blata koji je voda ostavila na spoljašnjosti ali i u unutrašnjosti vozila kada se povukla.

FOTO TANJUG/ BILJANA RADEKA SEPAROVIC/fotografija niske rezolucije/ bs
FOTO TANJUG/ BILJANA RADEKA SEPAROVIC/fotografija niske rezolucije/ bs

Ako voda nije prešla iznad donje ivice vrata, odnosno centralnog dela točkova, automobil bi trebalo da bude u redu. Ipak, i u takvim slučajevima najbolje bi bilo da neko ko je stručan proveri da li je sa motorom i elektrikom sve kako treba pre nego što ga pokrenete. Iako ćete želeti da što pre startujete motor i proverite da li radi, ako je voda prodrla u njegovu unutrašnjost, okretanjem ključa možete napraviti još veću štetu.

U slučaju da je auto bio poplavljen u nivou iznad donje ivice vrata, voda je verovatno prodrla u unutrašnjost vozila i načinila određenu štetu na automobilu. Kada otvorite vrata, takođe po tragovima možete videti do kog nivoa je voda ušla u kabinu, čak i ako se u međuvremenu povukla. Ako je vaš automobil kasko osiguran, pre nego što bilo šta preduzmete, nazovite osiguravajuću kuću i raspitajte se kakva je procedura u ovakvim slučajevima i kakve su vaše opcije u pogledu nadoknade štete. Svakako, bilo bi dobro da fotografišete auto u stanju u kakvom ste ga zatekli nakon poplave.

Onima koji smatraju da imaju dovoljno znanja da se sami upuste u otklanjanje štete koja je nastala na automobilu, stručnjaci savetuju da nakon povlačenja vode sačekaju bar 24 sata da se voda koliko-toliko ocedi i da se umesto kišnih oblaka na nebu pojavi sunce. Ako je auto bio dublje u vodi ona se sigurno uvukla u svaki njegov deo. U takvoj situaciji najranjiviji su motor, elektronika, električne instalacije...

Pre bilo kakvog rada na vozilu, potrebno je skinuti akumulator. Smatra se da je ona elektronika koja je imala napajanje sve vreme trajno oštećena, dok elektronski delovi koji nisu pod naponom kada je motor isključen, možda mogu biti spaseni, pri tome, savremeniji automobili sa više elektronike ranjiviji su od onih starije proizvodnje.

Bilo da se automobilom bavi majstor ili vlasnik koji je za to stručan, u zavisnosti od nivoa poplave, biće potrebno delimično ili potpuno rastaviti vozilo. Kada je u pitanju elektronika, svaki deo treba izvaditi van automobila i dobro osušiti. Pre ponovnog povezivanja, sve kontakte treba naprskati odgovarajućim kontakt sprejom. Treba proveriti i da li je voda ušla u farove i stop svetla. Ako jeste, biće potrebno i njih izvaditi i osušiti. Što se tiče motora, čak i ako nije radio u trenutku kada je automobil poplavljen, potrebno je da se izvrši njegova detaljna provera, otvaranje i čišćenje.

Takođe, treba potpuno isprazniti i rezervoar sa gorivom, jer je moguće da je voda prodrla i u njega. Struja i voda se baš i ne slažu, pa treba prekontrolisati i po potrebi promeniti električne instalacije, jer u slučaju nekog problema, kasnije tokom vožnje mogu izazvati požar na vozilu. Automobili, posebno oni novije proizvodnje, izuzetno su kompleksni i sastoje se od brojnih mehaničkih komponenti, pokretnih i nepokretnih delova.

Treba izvršiti i kontrolu hladnjaka, prenosnog i kočionog sistema, sistema oslanjanja... kojima će takođe biti potrebno čišćenje, podmazivanje, promena ulja, a možda i zamena određenih delova.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Nakon mehaničkih, elektronskih i električnih komponenti, na red će doći enterijer vozila. Većina automobila ima tapacirung duž čitavog poda, u prtljažniku, vratima... Sedišta se takođe sastoje iz više slojeva, a voda je sigurno natopila i one najdublje.

Zbog svega toga, najbolje je unutrašnjost automobila rastaviti dok se ne dođe do lima, jer čak i kada se površinski slojevi osuše, moguće je da se vlaga zadrži u dubljim slojevima i "džepovima" i da kasnije izazove buđ i koroziju. Pre vraćanja u automobil, delove enterijera potrebno je dubinski oprati i dezinfikovati.

U slučaju većeg oštećenja vozila, treba dobro proceniti koliko će koštati da se automobil dovede u ispravno stanje i da li se taj trošak uopšte isplati u odnosu na vrednost i starost vozila. Prilikom procene, treba imati u vidu da čak i kada se automobil osposobi, na njemu se tek kasnije tokom eksploatacije mogu pojaviti razni "skriveni" problemi koji su nastali upravo zbog toga što je bio poplavljen.

Ako ste imali tu nesreću da vam automobil bude poplavljen, svoje iskustvo i savet možete podeliti u komentaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu