I dalje bez rešenja za vozila kojima je u inostranstvu istekla registracija

Građani Srbije koji su se sa svojim automobilom zatekli u inostranstvu tokom vanrednog stanja, a kome je u međuvremenu istekla registracija odnosno osiguranje, još uvek nemaju načina da svoje vozilo vrate u Srbiju.

Izvor: B92, Nova ekonomija
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Ni posle dva meseca od izbijanja zdravstvene krize nema informacija o tome kako i kada će se regulisati ova oblast.

Pre izbijanja zdravstvene krize, građani kojima bi istekla registracija dok su bili u inostranstvu morali su da uz pomoć šlep službe vrate auto u Srbiju, obzirom da se po zakonu ono smatra tehnički nebezbednim, podseća Nova ekonomija.

Naime, zakon ne dozvoljava da se auto kome je isteklo osiguranje vuče ili gura na javnim saobraćajnicama, pa je neophodno angažovati šlep službu.

Međutim, u tom slučaju vozači šlep-kamioni koji bi samo ušli u međugranični prostor bili bi podložni svim merama propisanim za povratak ljudi iz inostranstva tokom pandemije. Te mere podrazumevaju obavezno testiranje, a u međuvremenu mere obavezne samoizolacije.

Srpskog državljanina, koji je pre početka ove zdravstvene krize otišao u Hrvatsku da preveze bolesnog oca u Srbiju, prvo je korona sprečila da se vrati a u međuvremenu mu je istekla i registracija vozila.

Njemu su u ambasadi Srbije u Zagrebu rekli da nemaju odgovor na pitanje kako da svoje vozilo vrati u zemlju, da ne znaju kada će se to rešiti, a dodali su i da im se više građana obratilo sa istim problemom.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Prema Odluci Vlade Srbije o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Srbiju, svi granični prelazi za ulazak putnika u Srbiju u međunarodnom drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju su zatvoreni, a ulazak se može privremeno omogućiti "u skladu sa nacionalnim interesima i iz humanitarnih razloga", na osnovu odobrenja nadležnog organa državne uprave.

U Auto-moto savezu Srbije (AMSS) navode da svakodnevno dobijaju veliki broj upita građana koji su u istoj situaciji.

Pres služba AMSS je pojasnila da za ovo nisu nadležni, s obzirom da transport do granice obavljaju nadležne nacionalne šlep službe, da su putnički terminali na graničnim prelazima i dalje zatvoreni, te da propisima ova oblast trenutno nije regulisana.

Da stvari po ovom pitanju ne funkcionišu, potvrdilo je više šlep službi koje posluju u Srbiji i dopremaju vozila iz inostranstva kada vlasnicima istekne registracija. Oni navode da su se o mogućnostima za vršenje te usluge informisali u medijima.

Predstavnici tih firmi ocenjuju da im se po trenutnim cenama šlepovanja automobila iz inostrantsva ne isplati, ako će to značiti da će posle jedne vožnje morati da obustave poslovanje na dve nedelje zbog odlaska u karantin.

Dodaju i da bi bio problematičan prevoz vlasnika vozila, s obzirom da bi oni, čak iako dolaze iz države koja je žarište COVID-19, morali u kabini šlep-vozila sa vozačem da provedu više sati ili dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu