Zabrana uvoza "Euro 3" automobila već od juna?

Država namerava da ubrza donošenje ekoloških mera kada je reč o automobilima. Od maja 2021. stroži tehnički pregled izduvnih sistema vozila.

Izvor: B92, Novosti
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Država je već nameravala da pospeši kupovinu eko-vozila, ali su trenutne vremenske prilike i povećano zagađenje vazduha ubrzali donošenje odluka pa će, najverovatnije već od juna, stupiti na snagu zabrana uvoza vozila sa Euro 3 motorom, potvrđeno je nezvanično "Novostima" iz više izvora.

"Iako je ranije planirano da se tek krajem godine zabrani uvoz vozila sa standardom motora Euro 3 , ministar Goran Trivan je najavio da će se to desiti možda već u junu", kaže predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova, Miloš Petrović.

"Mi smo, kao udruženje, pre više od tri godine upozoravali da ćemo doći u ovakvu situaciju i predlagali niz mera."

Petrović kaže da su automobili, u gradovima, ipak najveći zagađivači, pogotovo u takozvanim špicevima.

Pročitajte još:

- (Ne)rešiv problem: Automobili i zagađenje vazduha – hajde da se pobrinemo za naših 20%

"Najgore je ljudima nešto braniti. Prvo im se dozvoli uvoz takvih automobila, a posle neće moći da ih voze. Jer, šta ćemo sa automobilima koji su do sada uvezeni, a koji neće moći da prođu tehničke preglede od maja naredne godine kada će, ako ne i ranije, veća emisija štetnih gasova iz auspuha biti eliminišući faktor. Činjenica je da ne možemo svi da kupimo nove automobile", kaže Miloš Petrović.

"Niko nije protiv uvoza polovnih i kupovine takvih vozila. Samo tražimo da budu tehnički ispravni, da imaju katalizatore, druge uređaje i da se zabrani uvoz prastarih vozila."

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Država je najavila i subvencije za kupovinu novih ekoloških vozila.

"Taksistima je već omogućeno da uz subvenciju od 8.000 evra kupe novo vozilo. Uslov je da ima Euro 6 motor ili da bude električno, odnosno hibridno. Bili smo u Ministarstvu finansija na razgovorima, kao uvoznici, i tu je sve jasno. Taksisti treba da daju 15 odsto vrednosti vozila odmah, država subvenciju, a ostalo može na kredit, lizing."

Na pitanje očekuje li se neka subvencija i za građane, Petrović kaže:

"Sve zavisi od novca koji država može da izdvoji za ove namene. To je svakako isplativo ulaganje. Ima tu raznih načina da se pomogne nabavka eko-vozila, ne samo kroz direktne subvencije. I sa tim predlozima smo više puta upoznavali nadležne."

Za početak, bez PDV-a?

Foto: Auto magazin
Foto: Auto magazin

Dugo putovanje u Evropu: Kako do automobila koji manje zagađuju?

Kako su Novosti nezvanično saznale, Ministarstvo za zaštitu životne sredine je uputilo dopis Srpskoj asocijaciji uvoznika novih automobila da bi videli i njihovo mišljenje šta bi još trebalo, pored zabrane uvoza polovnih vozila sa Euro 3 motorom, hitno uraditi.

Prema istom izvoru, predlog koji će uvoznici poslati Ministarstvu biće da se, za početak, hibridna i električna vozila oslobode plaćanja PDV-a.

Srbija - evropski otpad

Gde je razvijeni svet, gde region, a gde smo mi

U Srbiji se na jedan kupljeni novi automobil uveze pet polovnih. Jedino Bugarska ima gori odnos - 1:7!

"Nije problem u uvozu polovnih vozila već u strukturi", objašnjava generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih vozila Boban Nikolić.

"Prošle godine je uvezeno oko 142.000 polovnih vozila, a čak 110.000 su sa motorom Euro 3 i 4. To su vozila koja u EU završavaju na otpadima, ili se prodaju nama."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu