Kako do licence evropskog profesionalnog vozača

I posle Nove godine svi oni koji imaju položenu C, E i D kategoriju moći će da preko Auto-moto saveza dobiju licencu kao evropski profesionalni vozači – kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Dovoljne su dve slike, taksa od 6.000 dinara, lična karta i sadašnja važeća vozačka dozvola. To je veoma bitno jer je već sada, prema nekim pravilnicima MUP-a, ta dozvola neophodna, naročito za one koji se bave međunarodnim transportom, prenosi RTS.

Procenjuje se da je dosad sertifikat dobilo pet do šest hiljada vozača. Međutim, po pravlinicima MUP-a, mnogi koji žele da se bave međunarodnim transportom – bez toga neće moći da obavljaju posao. Licenca se odnosi isključivo na vozača, to je njegov dokument.

U Srbiji je registrovano 160.000 teretnih vozila, ali nije za sva neophodna C ili D vozačka dozvola. Aktivnih vozača je najmanje 70.000.

"Vozač C ili D kategorije koji ima sertifikat profesionalne kompetencije, odnosno kvalifikacionu karticu, ima mogućnost da mu se u vozačku dozvolu unese takozvani 'kod 95' kojim stiče pravo da u svim zemljama EU upravlja kamionima i autobusima", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da će vozači i posle 1. januara moći da dobiju sertifikat, ali treba da požure jer to kasnije može mnogo da ih košta.

"Vi recimo možete da budete pekar, položili ste C, D i E kategoriju, bavite se tim poslom, vi morate biti kompetentni, morate imati neka osnovna znanja ne samo saobraćajnih propisa i upravljanja vozilom, već da znate saobraćajnu geografiju, kuda se krećete, prava i običaje zemalja kroz koje prolazite", navodi Siniša Grastić iz AMSS Banat.

Licenca važi pet godina, a u tom periodu vozači će imati obavezu da odslušaju dodatne časove obuke. Nastavu će najverovatnije plaćati preduzeća u kojima su zaposleni.

Pravo na besplatnu licencu imaju svi vozači koji su do 29. decembra 2019. godine položili vozački ispit za C i D kategoriju. Oni koji nakon Nove godine budu polagali vozački ispit, licencu će dobiti tek kada odslušaju dodatnih 140 časova i polože obuku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu