Novo bojno polje auto-industrije – veličina ekrana FOTO

Do pre nekoliko godina proizvođači vozila su se utrkivali ko će ponuditi što snažniji automobil. Sada imaju novo bojno polje.

Podeli
Foto: Ram promo
Foto: Ram promo

Pre samo desetak godina u većini automobila se nalazio samo mali displej na kojem je praćeno koja radio stanica je uključena.

Situacija se drastično promenila pa je sada veličina displeja glavna međusobna bitka između proizvođača automobila.

Prema poslednjim podacima, prosečna veličina ekrana u automobilima je u poslednjih pet godina porasla za čak 2,5 centimetara (jedan inč).

Osim toga, broj vozila sa ekranom većim od 7 inča je "skočio" na skoro 75% u istom periodu.

Foto: Ford promo
Foto: Ford promo

Veličina ekrana je posebno očigledna u segmentu kamioneta, gde je američki Ram nedavno šokirao javnost sa 12-inčnim displejem u redizajniranom modelu 1500.

Očekuje se da Ford u F-150 za 2021. ponudi ekran iste dijagonale, a već je potvrdio da će podržavati SYNC 4 multimedijalni sistem dizajniran da se prilagodi ekranima veličine 8 do 15,5 inča.

Ekran dominira enterijerom nedavno predstavljenog električnog krosovera Mustang Mach-E, koji čini 10,2-inčnu kontrolnu tablu "nevidljivom".

Vol Strit džurnal (Wall Street Journal) navodi da je to drugi najveći ekran osetljiv na dodir na tržištu, samo 2 inča manji od 17-inčnog displeja koji Tesla koristi u Modelu S i Modelu X.

Foto: Alfa Romeo promo
Foto: Alfa Romeo promo

Veliki ekrani postaju standard i u Evropi. Tako redizajnirani Alfa Romeo Giulia i Stelvio izbacuju standardni 6,5-inčni ekran i menjaju ga novim 8,8-inčnim displejom.

To je čak i relativno mali displej u poređenju sa Volkswagen Touaregom i Teslom Modelom 3 koji imaju multimediju od 15 inča.

Mercedes nudi nekoliko modela u kojima se nalazi par 12,3-inčnih displeja kontrolne table i multimedije, dok Audi i Jaguar Land Rover imaju čak sistem od tri ekrana.

Videćemo da li će tradicionalni proizvođači vozila ubrzo krenuti putem kineskog Bytona koji je u svom modelu M-Byte predstavio ekran od čak 48 inča.

Većina domaćinstava u Srbiji nema ni televizor te veličine.

Foto: Byton promo
Foto: Byton promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu