Oko 600 Srba programira aplikacije za Apple uređaje

Veća potražnja za programerima za Apple-ov operativni sistem može da se očekuje kada iPhone 31. oktobra i zvanično dođe na tržište naše zemlje.

Izvor: Politika/Autor: J.J.K.
Podeli

Prema zvaničnim podacima Apple-a, evropski programeri su zaradili 6,5 milijardi dolara od prodaje aplikacija otkako je 2008. godine otvorena prodavnica „app store”. Najviše programera aplikacija za iOS, koje se plaćaju, ima Velika Britanija – 61.000. Druga je Nemačka sa više od 52.000, a treća Francuska sa 30.000. Ne zna se koliko ih ima u Srbiji, koja još nema lokalnu verziju Apple-ove prodavnice. Istraživanje organizacije SEE ICT, sprovedeno na poslovnoj mreži „Linkedin”, pokazuje da oko 600 osoba iz Srbije navodi kao sposobnost programiranje iOS aplikacija, piše Politika.

Po rečima Vladimira Trkulje, jednog od osnivača ove neprofitne organizacije koja podstiče tehnološko preduzetništvo, to je veoma malo u odnosu na neverovatnu potražnju za iOS developerima (inženjeri za razvoj softvera).

– Njima se otvaraju dve mogućnosti. Mogu ili da rade za kompanije koje razvijaju aplikacije za strano tržište ili da prave svoje aplikacije koje će da postavljaju na „app store”. Tako mogu od kuće da zarađuju i po nekoliko hiljada dolara mesečno – kaže Trkulja.

Poslodavci su obično softverske kompanije koje rade za inostrane klijente, na primer, banke. Frilenseri mogu da rade aplikacije za neki hotel ili za muzički festival, jer su aplikacije danas kao sajt, nešto što se podrazumeva.

iOS akademija koju SEE ICT pokreće sledeće godine motivisana je željom da u Srbiji ima što više ljudi koji imaju znanja da naprave sopstveni proizvod, poput kompanije „Nordeus”, koja je ostvarila veliki uspeh. Zainteresovani kandidati mogu da pošalju prijavu preko sajta iosakademija.rs do 10. decembra. Selekcija će biti napravljena na nekoliko nivoa, zavisno od prethodnog obrazovanja. Za programere koji rade za druge platforme biće organizovan napredniji kurs.

Programiranje aplikacija za dve najzastupljenije platforme, iOS i Android, potpuno je različita iz ugla programskog jezika, tipova uređaja, rezolucije i hardvera. Jedino je sličan način komunikacije korisnika sa uređajem, objašnjava naš sagovornik.

Veća potražnja za iOS aplikacijama može da se očekuje posle zvaničnog dolaska iPhone-a na tržište Srbije, najavljenog za 31. oktobar. Pored uređaja, Apple treba da postavi i lokalnu prodavnicu.

– Bitno je to što će srpski ući u zvaničan jezik „app store-a” i što ćemo moći da kupujemo plaćene aplikacije iz Srbije. To će omogućiti ljudima da prodaju više aplikacija za domaće tržište i moći će jednostavnije da naplate. Verovatno će se povećati i broj aplikacija, jer će biti više reklama u novinama za iPhone, koji do sada nije zvanično postojao u Srbiji, pa je preovladavala svest da nema dovoljno korisnika – zaključuje Trkulja.

Pola miliona radnih mesta u Evropi

Apple se hvali da je za šest godina stvorio skoro pola miliona radnih mesta iOS programera u Evropi. Kompanija inače uzima 30 odsto od prodaje aplikacija i prodaje unutar samih aplikacija, na primer, dodatnih života u igrama. Za šest godina zaradila je 10 milijardi dolara, a programeri iz celog sveta 20 milijardi dolara, preneo je „Gardijan”.

Na konkurentskom Google-ovom – „play store-u” više je besplatnih aplikacija, a i korisnici androida prosečno manje troše od vlasnika Apple-ovih proizvoda, pa je i prihod manji. Po aktuelnim prognozama, Google će po prihodima od aplikacija dostići Apple tek 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.