Najmanji Windows 11 ikada: Staje na samo 100MB VIDEO

NTDEV autor Tiny11 instalacije, sada je Windows 11 ugurao na samo 100MB. Treba li to da nazovemo "MS-DOS 11.0"?

Izvor: PC Chip
Podeli
Foto: sdx15 / Shutterstock.com
Foto: sdx15 / Shutterstock.com

Teško je poverovati da Windows 11 može da se "ugura" na još manje od Tiny11 verzije. Međutim, razvojni programer NTDEV spustio je zahteve Windowsa 11 za prostor na disku na još niži nivo, tako što je operativni sistem stavio samo na tekstualni način rada (command prompt).

Rezultat je instalaciona Windows 11 ISO datoteka od samo 100MB (megabajta), što je verovatno najmanja slika Windows sistema ikada.

Naravno, s obzirom na to da se radi samo o tekstualnom načinu, mnoge njegove funkcije su smanjene u poređenju s normalnom (ili Tiny 11) verzijom Windowsa 11. Ono što bi trebalo biti impresivno jeste da je čak i nakon uklanjanja svih GUI interfejsa i aplikacija izvornih za Windows 11, NTDEV je ovo učinio funkcionalnim operativnim sistemom.

Prema programeru, i dalje možete obavljati više zadataka (multi tasking mode) u ovom operativnom sistemu, ali samo kroz command prompt interfejs. Nakon instaliranja ove smanjene verzije, svi direktorijumi Windowsa 11 zauzimaju oko 1,91 GB. Ogoljeni Windows ima samo četiri mape, (i najmanje jednu skrivenu mapu). Suprotno tome, normalni Windows 11 zahteva najmanje 64 GB prostora za instalaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.