1. (Dušan, 15. januar 2024 15:53)
    …..
    Očigledno je da se ne razumeš dovoljno u USB/Thunderbolt standarde, jer ti i ne trebaju. Ne baviš se, na primer, photo/video editingom koji su izuzetno zahtevni i zahvalni svakom unapredjenju pomenutih standarda.

    Primer: OWC Express 1M2 case + memorija Samsung NVMe 990 PRO priključeni na Thunderbolt 4 (USB4) na Mac Studio, imaju read/write brzinu od 3.2 Gb/sec (cca. 25.6 Gbps), iako je standard USB4 “deklarisan” na 40Mbps. Naravno, moraš da znaš da nije sve rezervisano za data transfer, već i za video resurse (monitor…). Sve u svemu, taj “eksperiment” sa karticama koji si napravio ništa ne dokazuje, osim da ti nemaš potrebe za većim brzinama, što si već znao i sam. Brzina zavisi od kabla koji koristiš + kućišta memorije tj. kontrolera na njemu (ako je nemo eksterno poput pomenutog) + vrste memorije + USB priključka/standarda koji sve to treba da isprati, a operativni sistem računara podrži. Takodje, važan je i fajl sistem koji koristiš na samom disku.
    (Dart, 16. januar 2024 06:50)

    # Link komentara

  2. Sve su to budalaštine i lagarija! Da ne pričam o Kineskim uređajima, koji dostižu na papiru hipersonične brzine! Imam komp. sa win7, od pre 10 god, koji radi fantastično. Ima USB 2.0 i 3.0. Sada sam sklopio novi računar sa win11 (stari nemam nameru da prodam!), koji stalno nešto baguje, ali nevezano za to, ima USB 2.0, 3.0, 3.1 i 3.2! Vršio sam merenja i poređenja sa raznim fleškama i mikro fleškama (deset- petnaest različitih) na oba kompjutera u raznim "gnezdima" sa nekoliko fajlova, koji sadrže instalacije sa mnogo sitnih fajlova! Došao sam do zaključka da je sve to slično g***o! Ide to brzo, ali ni približno deklarisanim brzinama! Najbolji rezultat je ostvario mikro fleš Transcedent 32Gb, sa Kineskim adapterom USB 2.0, od 100 dinara, na starom kompu sa win7, u gnezdu USB 3.0! Sve rađeno pri prebacivanju istog fajla (tamo-ovamo, tj čitanje pisanje), mislim oko 100 Mb, pri čemu sam sve uredno upisivao u tabelu! Pravi apsurd su zgražavajući snimci na YouTube, kompjutera punih vode, sa 15 kulera, koji služe kao lajt-šou, i bitan je benčmark, dok monitor i programi koji bi trebalo da se rade na njima, uopšte nisu bitni! Važno je da kompjuter stoji na sredini stola,blješti, okreću se svetkeći kuleri, trepću nemorije, i da prihatelj bude šokiran njegovim prelepim izgledom! "Ala imaš moćan kompjuter! Ovakav još nisam video"!
    (Dušan, 15. januar 2024 15:53)

    # Link komentara