Benvenuto Luis

Britanski vozač Luis Hamilton uzburkao je javnost posle odluke da ne produži ugovor sa Mercedesom i svoje posledenje godine karijere provede u Ferariju.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Svi istinski ljubitelji Formule 1 su sa velikim uzbuđenjem dočekali ovu vest i sada bi svako želeo da se preskoči 2024. i odmah krene u 2025.godinu, kako bi videli Luis Hamiltona u crvneom bolidu.

Neki će reći ispunio je svoj san, neki će reći da u Mercedesu ne može da se bori za titulu protiv Maksa Ferstapena, ali Hamiltonova odluka da pređe u Ferari je donekle bila i očekivana, jer se o tome već govorilo nekoliko godina unazad.

I sada se to i desilo, Luis Hamilton će od 2025. godine, po prvi put voziti za neku ekipu, koja u svom imenu nema Mercedes.

Luis je u ovaj nemački tim stigao još kao dete kada ga je otac odveo da bude zvezda ovog sporta, a svoj talenat je ubrzo pokazao na delu i od malih nogu se videlo da će od ovog malog biti nešto.

Od trenutka kada je Hamilton prvi put seo u bolid Meklarena 2007. godine, i sa kojim je već u sledećoj sezoni uspeo da se popne na krov sveta, posle nezaboravne trke u Brazilu, kada je domaćem vozaču Felipeu Masu preoteo titulu u poslednjem krugu, tako što je obišao Timo Gloka i bio sedmi, što je bilo dovoljno da osvoji svoju prvu titulu svetskog prvaka.

Rat sa Rozbergom i milina sa Botasom

Od tog trenutka pa sve do po Luisa tragičnog kraja trke u Abu Dabiju 2021, kada ga je Maks Ferstapen prestigao u poslednjem krugu i tako došao do titule svetskog prvaka i prekinuo dominaciju Mercedesa dugu sedam godina.

Baš je Luis bio taj koji je dobro namirisao tu dominaciju, jer je posle te prve titule 2007. godine, usledile sušne sezone bez zvanja najboljeg na svetu, Hamilton više nije mogao da čeka i 2013. godine odlučuje na šokantan potez i prelazi u Mercedes.

Uspeo je Toto Volf da ga ubedi kako je Mercedes tim za njega, a da je napravio pravi potez videlo se već u sledećoj sezoni kada je Mercedes u hibridnoj eri Formule 1 bio nezaustavljiv. Ređale su se pobede, rekordi i titule.

Hamilton je bio prosto nezaustavljiv u bolidu srebrnih strel, gde je na početku sa Nikom Rozbergom bio najjači na stazi.

Nije to bilo baš tako idilično i nisu odnosi između Nemca i Britanca bili na visokom nivou, pa je u sezoni kada je Rozberg osvojio titulu bilo dosta čarki i svađa. Rozberg je uspeo da 2016. godine dođe do titule svetskog prvaka.

Potom je Nemac odlučio da naprasno završi svoju karijeru, što je Luisu itekako odgovaralo, jer je na njegovo mesto stigao Valteri Botas kome je glavni zadatak bio da čuva leđa Britancu i pomogne mu da bude ispred svih u svako vreme.

I to se i ostvaril, Hamilton je nastavio sa svojom dominacijom usledile su godine gde je Mercedes nastavio da dominira, pokušali su nešto Ferari i Red Bul, ali od toga nije bilo ništa i Luis je tako brzo stigao do svoje sedme titule, a na svoju osmu i dalje čeka, titulu sa kojom bi prestigao legendarnog Mihalea Šumahera.

Hamiltonu treba Ferari, Ferariju treba Hamilton

Da li će se to desiti u Ferariju u timu koji se dosta muči sa pouzdanošću, sa timom koji je poslednje sezone pravio velike greške i koji ponovo nije uspeo da svoj puni potencijal pokaže na stazi.

Italijanski tim je od prošle sezone u rukama Frederika Vasera koji je prvi ne Italijan koji je posle Žana Toda vodio tim Ferarija.

Jeste da je poslednju titulu crvenima doneo Stefano Domenikali, potom su se ređali Mauricijo Arivabene, pa Matija Binoto, ali titula nije bilo.

Rađali su se i Fernando Alonso, pa onda i Sebastijan Fetel, momci koji su znali kako se osvajaju titule, ali njih jednostavno u crvenom bolidu nije bilo, a delom je u tome kriv i Luis Hamilton.

E sada ćemo da vidimo šta će biti, hoće li Luis ponovo imati dobar njuh za uspeh za pobede, za titule.

Do sada ga nije prevario, da li će upravo Ferari biti taj tim sa kojim će moći da se bori sa Maksom Ferstapenom za titulu prvaka sveta, da mu priloži hladnu osvetu za onu noću Abu Dabiju kada ga je nekoliko kilometara delilo od istorijske osme titule.

Ferari Hamiltona čeka kao ozeblo sunce jer u Maranelu su već i zavoravili kako je to kad osvojiš titulu (kad je bila 2007. godina).

Kako će se uklopiti sa Leklerom?

S druge strane, veliko i najveće pitanje je kako ukrotiti ekipu u kojoj će voziti Luis Hamilton i Šarl Lekler.

Prošlost nam je pokazala kako se Luis ponašao prema svojim šefovima kada on nije glavni u ekipi i kada se ne vrti sve oko njega.

Nije se dobro slagao sa Alonsom u Meklarenu, o doslovnom ratu na stazi sa Nikom Rozbergom se dosta pisalo, jedino nije bilo problema sa Valterijem Botasom koji mu i nije bio rival, ali Lekler sigurno neče Hamiltonu prepustiti da on bude broj jedan.

I Ferari je poznat po tome, što nikada nije mogao da se odluči oko koga će gratiti ekipu, ko će biti taj koji će voditi glavnu reč na stazi i ko će biti taj za koga će se boriti svi u ekipi.

Ni u slučaju Sebastijana Fetela i Kimija Raikonena, samo se setimo čuvene trke u Monci kada su zbog lošeg plana izgubili pobedu, iako su na kvalifikacijama imali prva dva mesta. Pa onda kada je Lekler imao svoj puni uspon, a Fetel i dalje bio broj jedan, a kako će biti sa Hamiltonom, kako će Vaser to uspeti da rukovodi, živi nismo da saznamo.

Jedno je sigurno da će biti spektakularno i da Tifozi sigurno pokupovati sve majice i kačkete sa brojem 44, koji će od 2025. godine krasiti jedan crveni bolid.

Hamilton ima dovoljno vremena da se dobro spremi za svoje novo i verovatno poslednje poglavlje u svojoj bogatoj karijeri, a kako bi to bilo kad bi se završilo sa titulom i to u crvenom bolidu.

Tad bi sigurno moglo da se kaže da je Luis Hamilton najbolji vozač ikada koji je vozio Formulu 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu