Dokle može podmlađena Srbija?

Meseci decembar i januar po običaju su rezervisani za reprezentativna dešavanja u rukometu.

SRĐAN NOVAKOVIĆ
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Aktuelne svetske prvakinje su Norvežanke koje su u finalu na prošlom SP koje se održalo u Španiji bili bolje od Francuske sa 29:22

Po rasporedu prve na terenima gledamo dame koje se ove godine takmiče na 26. Svetskom prvenstvu koje se od 29. novembra do 17. decembra igrati u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Skandinavske zemlje obožavaju rukomet, negde je to čak i sport broj jedan, jer ako gledamo kakve uspehe postižu ove reprezentacije u ženskoj i muškoj konkurenciji, gde Norvežanke su suvereno vladale Evropom i svetom i na Olimpijskim igrama, kao Danci u muškoj konkurenciji koji su i dalje na vrhu u reprezentativnom rukometu jasno je što se često velika takmičenja često održavaju u ovim zemljama.

I na ovom prvenstvu su ove tri reprezentacije koje su domaćini na ovoj svetskoj smotri ženskog rukometa su favoriti za zlato i sigurno da će neko od ta tri tima biti verovatno u samom vrhu Svetskog rukometa posle ovog prvenstva.

Prvenstvo će se igrati u šest gradova Herning i Frederiksavn (Danska), Helsingborg i Geteburg (Švedska), Trondhajm i Stavanger (Norveška).

Na Svetskom prvenstvu će učestvovati 32. reprezentacije koje su smeštene u osam grupa, gde će najbolje tri selekcije izboriti plasman u drugu fazu, odakle će dve najbolje igrati u četvrtfinalu.

Bitna informacija jeste da će samo svetski šampionke obezbediti plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Srbija

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jugoslavija na velikim takmičenjima ima jedno zlato, tri srebra i četiri bronze.

Među 32 selekcije na ovom prvenstvu svoje mesto je našla i reprezentacija Srbije, koja je preko kvalifikacija obezbedila svoje mesto na najvećoj smotri ženskog rukometa.

Srpske rukometašice su do Danske stigle preko Turske koju su u drugoj fazi kvalifikacija dva puta savladali.

Srbiji će ovo biti šesto učešće na Svetskom prvenstvu, najbolji rezultat je ostvaren 2013. godine, kada su srpske rukometašice na domaćem terenu stigle do finala, gde su poražene od Brazila (22:20).

Ako idemo dalje u prošlost Srbija odnosno ranije Jugoslavija se nalazi na šestom mestu po broju medalja na SP, jedno zlato, četiri srebra i tri bronze.

Sastav ekipe

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Prosek godina reprezentacije Srbije na SP je manji od 25.

Srbija će na ovom prvenstvu nastupati u izmenjenom i podmlađenom sastavu. To će se najviše osetiti na golu, koji zbog povrede neće moći da brani Jovana Risović, pa će umesto nje tu biti mlada Kubina Moli, koja je srpsko-mađarskog porekla.

U mlađim kategorijama je i branila za mađarsku, ali se na kraju odlučila da u seniorskoj konkurenciji stane na gol srpske reprezentacije.

"Zahvalna sam što sam posle debija u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo dobila priliku da sa ekipom krenem na ovaj turnir u Španiji, a i da budem na spisku za šampionat sveta. Devojke su me sjajno prihvatile, zbog njih je sve lakše na terenu, a uživamo i van terena u druženju", rekla je Kubina.

"Prošle godine sam provela 10 dana sa reprezentacijom i odluka je bila laka. Odmah sam osetila da sam dobrodošla, sve devojke su učinile da se osećam kao deo tima i jasno mi je bilo: Srbija je moj dom!", iskrena je nova reprezentativka Srbije.

Njoj će pravi mentor biti iskusna Marija Čolić koja se posle pet godina vraća u nacionalni tim.

Čak devet igračica će ovo biti prvo učešće na Svetskim prvenstvima, a trećina dolazi iz domaćeg šampionata, ali ono što je sigurno da talenat i kvalitet nikada nisu nedostajali srpskim rukometašicama, pa je takav slučaj i sada.

Jedna od iskusnijih u ovom sastavu Srbije i predvodnik ovog tima je Sanja Radosavljević koja je sada kapiten reprezentacije, zbog čega oseća najlepše emocije.

"Kada prozovu moje ime na početku u sekundi prođe slika svega onoga što sam od najranijeg uzrasta prošla da bih bila u ovoj ulozi i zbog toga osećam veliki ponos i privilegiju. Čast mi je da predvodim reprezentaciju Srbije. Sve smo zdrave i to je najbitnije za sve igračice i nadam se da će tako i ostati! Prva utakmica protiv Danske je i najteža jer je to ekipa koja je jedan od favorita za zlatnu medalju. To će nam biti prvo ozbiljnije iskustvo sa njima, posebno mlađim igračicama odnosno igračicama koje nisu imale ozbiljniju minutažu i odgovornost. Prolazak u drugi krug je ono čemu težimo da bismo imale što više nastupa na jednom ovakvom takmičenju", rekla je Radosavljević.

Selektor Uroš Bregar ima jasan cilj na ovom prvenstvu, a to je prolaz u drugu fazu takmičenja.

"Mislim da je tim kroz pripremni period proveden u Španiji napredovao. Dosta novih igračica iskoristile su prijateljski turnir u Santanderu da što brže usvoje sistem. Utakmice koje smo odigrali dale su nam dobar uvid, dok rezultatski protiv Japana to apsolutno nije bilo u redu, ali sa duelom protiv Argentine i Španije mogu biti zadovoljan. Bitno je da nam igra na prvenstvu ne oscilira previše, da padovi budu što manji. Bitno je nastaviti rotaciju što je rađeno i u ove tri utakmice. Time će mlađe igračice sticati iskustvo što će u budućnosti dovesti do rezultata. Odlazak u Silkeborg u glavnu rundu je primarni cilj. Danska, prvi protivnik u grupi igra na domaćem terenu. Setimo se da su dobijeno finale Evropskog prvenstva izgubile od Norveške i sigurno su jedan od glavnih favorita. Rumunija na istom prvenstvu nije pokazala koliko je jaka i sigurno je i ona favorit protiv nas. Našu priliku tražićemo protiv Čilea i za to se spremamo", smatra Uroš Bregar.

Sastav ženske reprezentacije Srbija na SP: Sanja Radosabljević, Aleksandra Vukajlović, Bojana Milić, Marija Laništanin, Anđela Janjušević, Teodora Majkić, Edita Nuković, Aleksandra Stamenić, Ivana Lovrić, Jovana Jovović, Katarina Bojičić, Jovsana Miliojević i Ana Lazić. Selektor Uroš Bregar.

Grupa

Raspored utakmica ženske reprezentacije Srbije na SP:

1. decembar Danska – Srbija 20.30
3. decembar Rumunija – Srbija 18.00
5. decembar Srbija – Čile 18.00

Ženska rukometna reprezentacija Srbije će se takmičiti u grupi E, zajedno sa domaćinom Danskom, Rumunijom i Čileom.

Sve utakmice će se igrati u Jiske Bank Boksen hali u Hernigu gde će igrati i završnica ovog prvenstva.

Srbija prvenstvo otvara prvog decembra protiv jednog od glavnih pretendenata na zlatnu medalju, reprezentacije Danske, a potom slede dueli protiv Čilea i Rumunije.

Srpkinje su formu za Svetsko prvenstvu brusili u Španiji gde su upisali dva poraza od Japana i Španije, a slavili su u meču protiv Argentine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu