U Partizanu "miriše" na prošlu sezonu – Zvezda u sve većoj krizi

Novi derbi doneo nam je mnogo uzbuđenja, ponovo smo gledali prekret, dosta lepih poteza, Partizan je ponovo slavio, sada sa 98:87.

Podeli
Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Novi preokreti i spektakl – Partizan drugi put pobedio Zvezdu VIDEO

Avramović: Rutinska pobeda Obradović: Da li smo u obavezi da bude 20 razlike? Šabaz Nejpir: Svi smo je**no popi**eli VIDEO Sferopulos: Odgovornost je moja

Prava poslastica za istinske košarkaške sladokusce, dva derbija u roku od samo četiri dana.

Partizan i Crvena zvezda su ponovo pružili jednu spektakularnu utakmicu, kakvu samo večiti derbi može da ponudi. Ponovo smo gledali odličnu utakmicu i to pred drugi put zaredom više od dvadeset hiljada navijača u najvećoj dvorani na Balkanu.

Utakmica gde su na početku meča bile malo promenjene uloge, za razliku od duela u Evroligi gde je Partizan bio bolji, bolje započeo meč, pa onda je usledio pad u igri, Crvena zvezda je preokrenula, ali na kraju je Partizan slavio.

U meču koji je možda bio i bitniji pogotovo za crno-bele posle neplaniranog poraza od Mege, koji su bili pod većim pritiskom od Crvene zvezde, jer u slučaju poraza bi bili u velikom problemu i najvetovatnije u tom slučaju bi izgubili prvu poziciju. Na sreću navijača Partizana, crno-beli su u roku od četiri dana ponovo izašli kao pobednici i maksimalno iskoristili domaći teren u ova dva duela protiv večitog rivala.

Partizan je za razliku od prošlog derbija sada loše krenuo imao minus od sedam poena razlike posle prve četvrtine, ali onda je usledio boljitag u igri i preokret. Crno-beli su rezultatsku prednost sačuvali do samoga kraja meča i došli do veoma bitne pobede, posle koje su se izjednačili sa Crvenom zvezdom na tabeli ABA lige (4:1).

Zbog čega je Partizan došao do pobede i sa druge strane zbog čega je Crvena zvezda upisala novi poraz od Partizana, presudili su možda sledeći faktori:

Partizan

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

* Šut za tri poena - Dosta se mučio Partizan sa ovim parametrom od početka sezone. Crno-beli su prošle sezone baš zbog šuta van linije 6,75 mleli protivnike, ritam napada Partizana je bio ubitačan, gde skoro pa nijedna Evroligaška i Abaligaška ekipa nije imala odgovor. Sada je Partizan ponovo bio na tom nivou, istina da su crno-beli loše počeli utakmicu po ovom parametru, ali su posle namestili nišanske sprave i utakmicu završili sa 11 pogođenih trojki. Ubitačna je bila treća četvrtina gde su košarkaši Partizana trojkama napravili razilku od 19 poena prednosti u jednom momentu, a može se reći da je jedan od važnijih utisaka sa ove utakmice, koja je crno-belima donela ovu veliku pobedu.

* Broj asistencija - Jedna od glavnih pravila u igri Željka Obradovića je kretanje lopte u napadu. Kada se misli na dodavanje lopte, tu se podrazumeva da se nalaze slobodni igrači i da se na kraju pronađe saigrač koji je u najboljoj poziciji da uputi šut na koš. Partizan je ovu utakmicu završio sa 23 asistencije, što je po ovom parametru jedan od najboljih utakmica crno-belih u ovoj sezoni. AKo Partizan nastavi sigurno da bi mogao da se nada dobrim razultatima i u budućnosti.

* Aleksa Avramović - Možda nije uredu izdvajati pojedinca, jer je ekipa i tim najbitniji u svakom klubu, ali ovo što Aleksa Avramović pokazuje na terenu je nešto impresivno. Plej crno-belih igra sa dosta samopouzdanja, vidi se da mu je dosta značilo dobre igre sa Mundobasketu. Aleksa zrači enerigiom na parketu, promenjuje momentum igre, identična stvar sa obe utakmice jeste da je Aleksa pri kraju meča bio taj koji je doneo jedne od najbitnijih poena koje se presudili i na kraju odlučili pobednika. Moglo bi se reći da je Avramović trenutno dok nema Pantera na parketu možda on sada preuzeo ulogu vođe koji svojom pojavom na terenu pokreće ekipu. Iako plej crno-belih nije bio najefikasniji na utakmici, ali je uticaj na igru bio najbolji. Naravno da moramo kada se već priča o Aleksi i da se spomene i Pi Džej Doužer koji je odigrao dva derbija fenomenalno.

Crvena zvezda

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

* Odbrana - Od ekipe koje je sklopljena da bude pre svega defanvzivno moćna, drugi večiti derbi u ovoj sezoni po pitanju odbrane je bio krajnje zabrinjavajući. Posle prve četvrtine gde su košarkaši Crvene zvezde bili korektni po ovom parametru, ali od druge četvrtine to nije više bilo na istom nivou. Crvena zvezda je primila 30 poena i do kraja meča ako pogledamo četvrtine, nijednom nije uspela da spusti broj primljenih koševa na ispod 20 (treća 25, četvrta 26). Sa druge strane kada ekipa primi skoro 100 poena logično je da u defanzivi dosta škripi, i sada je na Sferopulosu da podigne ekipu i da pokuša da Zvezda u defnazivi izgleda dosta bolje.

* Izgubljene lopte - Nije se Crvena zvezda proslavila po pitanju izgubljenih lopti. Crveno-beli su na ovom meču čak 16 puta prodali loptu svom rivalu, i kada imate dvocifreni broj u ovom paramatru, teško da možete se nadati trijumfu, i protiv nekog slabijeg rivala. To je dosta otežalo posao crveno-belima koju su gubili ritam meča i nisu imali prilike da se ozbiljnije primaknu rivalu i uvedu utakmicu u neizvesniju završnicu.

* Šabaz Nejpir - Isto kao i sa druge strane, tako i sada, nije uredu izdvajati pojedince, ali ovo što je na poslednje dve utakmice pokazao Šabaz Nejpir je sigurno nije nešto što su navijači crveno-belih očekivali. Jeste Amerikanac u drugom derbiju Partizanu ubacio 23 poena, ali su poeni bili uglavnom u poslednjem periodu, gde se činilo se Nejpir više solirao, kada to i nije trebao. Najpir je igrač koji nesumljivo ima dosta kvaliteta da unapredi igru Crvene zvezde, a bilo bi dobro da u što kraćem periodu se vrati na onaj njegov nivo koji će Crvenu zvezdu gurati ka pobedama. I sam Nejpir je posle meča bio samokritičan gde je svestan da njegova igra nije na nivou na kom bi trebalo da bude.

Sada nam ostaje da vidimo kako će ove dve pobede Partizana uticati na igru crno-belih i sa druge strane kako će se Zvezda oporaviti od ova dva poraza u kratkom vremenskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu