Svaka čast Dinamu, ali otežava Srbiji put do Lige šampiona

Dinamo iz Zagreba ove sezone pravi rezultate vredne poštovanja. Ti rezultati odmažu našim klubovima, jer su Hrvati nadomak 15. mestu UEFA liste koeficijenata, pa samim tim i mestu koje nudi mogućnost da dve ekipe iz njihove zemlje igraju Ligu šampiona.

M.Ljubisavljević
Podeli
Tanjug / AP Photo/Darko Bandic
Tanjug / AP Photo/Darko Bandic

Zagrepčani su ovih dana u transu jer njihov tim ne zna za poraz u Ligi Evrope ove sezone u, ne baš lakoj, grupi sa Anderlehtom, Fenerbahčeom i Spartakom iz Trnave.

Trnavu svi pamte po tome što je Zvezda tek u produžetku revanša, golom Radonjića pronašla put do plej-ofa za Ligu šampiona pored tvrdih Slovaka. Spartak se tada nije pokazao kao naivan rival, Anderleht je četvrti u Belgiji, a jedino Fenerbahče je katastrofa u Turskoj.

Međutim, reč je o evropskom takmičenju - nijedan protivnik ne sme da se potceni, a kada se u takvom društvu ima 12 bodova posle četiri kola, na to treba obratiti pažnju. Tim pre što Dinamo svojim rezultatima održava i dobar koeficijent svoje zemlje, pa i njen napredak na listi.

Srbija je po novoj objavljenoj listi UEFA na 19. mestu po klupskim koeficijentima sa 6.000 bodova. Ispred nje su (gledano ove sezone) samo četiri lige, a ispred Zvezde samo 25 timova u čitavoj Evropi.

To su dobre vesti za crveno-bele, ali i za čitav srpski fudbal iz nekoliko razloga. Zvezda je u utorak pobedila Liverpul sa 2:0 i tako donela Srbiji nove bodove u borbi za što bolji plasman pred narednu sezonu i evropska takmičenja.

Partizan, nažalost nije ove sezone ušao u Evropu, pa je put Srbije ka daljem usponu na UEFA lestvici time usporen. A bio je to poprilično žestok uzlet prethodnih sezona, gledano kroz brojke.

StarSport
StarSport

One recimo pokazuju da je Zvezda od tima koji pre četiri godine nije imao ništa, pre tri godine bio na 0.250, dođe do koeficijenta 8.000 prošle, odnosno 7.000 ove sezone.

Partizan? Klub iz Humske je ove sezone na 2.500, što je daleko slabije od prošlogodišnjih 7.000. To se kroz igru može videti i na terenu jer Partizan nema više ni Marka Nikolića, ni njegov sistem, ali ni igrače koji su leta 2017. obezbedili Ligu Evrope.

Zvezda nema iste igrače, ali ima istog trenera i jednako dobar sistem koji pokreće njene točkiće da se vrte. Hrvatima takođe dobro ide na "evropskom frontu" i dobri rezultati Dinama iz Zagreba otežavaju posao našim ekipama da napreduju.

Dinamo je klupski koeficijent povećao na 8.00, ostavio iza sebe neke velikane poput Liverpula i Čelsija, ali se našao i među najboljih 60 timova po ukupnom koeficijentu.

Zvezda je od klubova recimo na 81. poziciji, a Partizan na 76. Crno-beli su ispred svog večitog rivala zbog boljeg kontinuiteta rezultata u Evropi u poslednjih pet godina, periodu koji se računa. Mada su i jedni i drugi prošle sezone mogli i više, nadmašili su očekivanja.

Po starom bodovanju, koeficijent se računao u kombinaciji klupskog i ligaškog, pa su klubovi van "liga petice" bili na neki način osuđeni na osrednjost zbog ostatka svojih liga.

U tom slučaju ne bi mnogo pomagala ni činjenica da recimo vlasnik kluba možda ima novca, a klub dobru infrastrukturnu podlogu i omladinsku školu. Sada klubovi zavise od svojih rezultata, a Dinamo je "pogurao" i hrvatsku ligu HNL do 16. mesta UEFA liste po koeficijentima sa 4.250 za ovu sezonu.

StarSport
StarSport

Zaista, jesen "modrih" u Evropi je za sada išla izvanredno i to će koristiti i njima, ali i njihovom fudbalu jer oni sada "beže" 3.625 bodova Srbiji na listi. Poređenja radi, Srbija ima veći koeficijent (6.000) za ovu, ali su zbirno sa prethodne četiri godine, Hrvati ispred, pa je tako Srbija na 19. mestu.

Srećom, nama se naredne sezone brišu bodovi iz loše sezone pre nekoliko godina pa bi to moglo malo da nam olakša stvari.

I kod jednih i kod drugih, od četiri tima koja imaju prohodnost ka Evropi, učestvuje po jedan – Zvezda u Ligi šampiona, Dinamo u LE. Dinamo i Zvezda su tako rezultatima morali da "ispeglaju" činjenicu da ostali klubovi iz Sruperlige i HNL nisu uspeli da dođu do evro-takmičenja.

Naša zemlja je prošle godine imala koeficijent 6.375 jer su i Partizan i Zvezda igrali u nokaut fazi Lige Evrope.

Što se tiče Dinama, on je pobedom protiv Trnave u četvrtak doneo još pola boda svojoj ligi (pobeda donosi dva boda i deli se sa brojem timova iz te zemlje koji mogu u Evropu) i približio se 15-plasiranim Švajcarcima na pola boda.

Između Srbije i Hrvatske su još i Kipar (23.425) i Češka (25.275). Kiprani imaju AEK Larnaku i Apolon u Ligi Evrope (četiri kola, dva boda i četiri kola, jedan bod), a Česi Viktoriju Plzenj u Ligi šampiona i Slaviju i Jablonec u LE.

Viktorija je u sredu "pregažena" od Real Madrida sa 0:5 kod kuće i ima jedan bod u grupi sa Realom, Romom i CSKA. Slavija ima sedam bodova ispred Kopenhagena i Bordoa, a Jablonec dva boda u grupi sa Astanom, Renom i Dinamo Kijevom.

Zašto je 15. mesto značajno? Odgovor je Liga šampiona, odnosno mogućnost da se u nju kvalifikuje više timova iz jedne zemlje.

Švajcarci imaju u Evropi dva predstavnika. Jednog u Ligi šampiona (Jang Bojs), jednog u Ligi Evrope (Cirih) i ako oni ne pobede u narednim nedeljama, Hrvati će ih zameniti na 15. mestu koje donosi kvalifikacije za Ligu šampiona za dva kluba.

StarSport
StarSport

Jang Bojs je u teškoj grupi sa Mančesterom, Valensijom i Juventusom (4 kola, 1 bod), Cirihu ide bolje u Ligi Evrope sa Leverkuzenom, Ludogorecom i AEK Larnakom (4 kola, 9 bodova).

To ide u prilog Dinamu i Hrvatskoj koji bi eventualnim dobrim rezultatom mogli da zamene kao zemlja Švajcarsku na 15. mestu.

Švajcarci su i dalje u prednosti jer imaju dve ekipe koje potencijalno mogu da pobede, ali se bodovi od njihovih pobeda dele sa pet, a ne sa četiri kao kod nas i Hrvata.

Naša zemlja i dalje ima slabu ligu, ali su rezultati ove i prošle sezone dobri.

Partizan je lani ušao u grupnu fazu Lige Evrope sa Jang Bojsom, Skenderbegom i Dinamom iz Kijeva i prošli su do spomenute Viktorije Plzenj. Šteta je što crno-beli nisu mogli dalje od češke ekipe jer bi to dodatno pomoglo pojačanju koeficijenta.

Zvezdi se posle odličnog izdanja u grupi sa Arsenalom, Kelnom i BATE Borisovim osvetilo nekoliko promašaja Aleksandra Pešića u Moskvi protiv CSKA, ali je srpski fudbal svakako profitirao u smislu UEFA bodova.

Srbija je pre četiri godine (sezona 14/15) imala 2.750 bodova, što je te godine bilo tek pola boda ispred Norveške, a imali smo slabiji koeficijent od Kipra (3.300), Bugarske (4.250), Rumunije (5.125) i bili maltene u ravni sa Lihtenštajnom!

StarSport
StarSport

Poslednje dve godine, dobri rezultati dva najveća srpska kluba doneli su i napredak od devet pozicija na listi, što je razlog za optimizam ako rezultati ne izostanu već tokom narednog leta.

Bilo bi šteta, jer su trenutno ispred naše zemlje po koeficijentu samo, samo Španija, Nemačka, Italija i Engleska, dok Škotska ima identičan "skor" 6.000. Iza sebe smo ostavili Portugal, Belgiju, Holandiju, Rusiju... a pre dve godine je Srbija bila 28. na listi.

"Modri" su prvi put posle pola veka došli do nokaut faze evropskog takmičenja, dok su u godinama kada su bili u LŠ, imali katastrofalne rezultate. Sada su, možda i neočekivano napravili korak napred.

Srpskim klubovima ostaje da, kada dođu naredne kvalifikacije odigraju bolje, te da Zvezda i Partizan opet doguraju do grupne faze u Evropi i probaju da ponove podvig od prošle godine.

Ako se to desi, onda ne bi previše ne moralo da se razmišlja hoće li Dinamo, Larnaka, Viktorija, ili neko četvrti da pobeđuje u Evropi i time sputa, udalji Srbiju od boljeg plasmana na UEFA listi koeficijenata.

Hrvati zahvaljujući Dinamu jesu za sada bliži tom 15. mestu, ali posle pobede Zvezde nad Liverpulom i prve utakmice Partizana i Bešiktaša, ni ono možda ne deluje toliko neuhvatljivo.

Bilo kako bilo, lepo bi zvučalo da na kraju jedne sezone narednih godina kažemo – dva srpska tima se bore za Ligu šampiona.

Miloš Ljubisavljević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu