Lagano 0:3, 0:5? Ne, ne druže...

“Bod kao kuća”, pričali su posle Napolija navijači Crvene zvezde, a oni koji su očekivali laganu pobedu Italijana, imaju dokaz da su pogrešili što su sumnjali.

M. Ljubisavljević
Podeli
StarSport
StarSport

Izašle su kvote za nedeljni večiti derbi, a Zvezda je, očekivano, favorit u Humskoj s kvotom 2,10 na dvojku, dok je kvota na keca 3,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Partizan - Crvena zvezda.

Crvena zvezda je u prvoj utakmici Lige šampiona prošla bez primljenog gola dok je Liverpul pobedio Paris Sen Žermen sa 3:2. Zvezda je bodom makar posle prvog kola uspela da osvane na trećem mestu, iza Napolija i Liverpula a ispred PSŽ.

Da li bod u Beogradu znači senzaaciju? I da i ne, jer sam koliko juče pisao da bi trebalo ići na pobedu ili bod – do poraza se može i bez truda.

Crveno-beli su tokom utakmice povremeno pokazivali i zašto taj bod nije senzacija i u pojedinim trenucima demonstrirali da umeju da igraju fudbal i kada imaju loptu u nogama, ne oslanjajući se samo na kontre.

Pitanje je da li bi u tom ritmu uspevali da drže loptu duže od 10-15 minuta, bez straha da će je izgubiti i napraviti sebi iz toga problem.

U prvom poluvremenu igrači Zvezde su grešili zato što još uvek nisu bili sigurni da li mogu da igraju sa ekipom koja ima Insinjea, Milika, Kaljehona i druge.

Tek posle pola sata igre kao da su rekli sebi “'ej pa mi možemo da igramo sa ovima” i onda su na mahove odigravali dobro iz prve i povremeno pretili viceprvaku Italije.

StarSport
StarSport

Pred utakmicu, jedinu završenu bez golova u prvom kolu Lige šampiona među navijačima crveno-belih uglavnom je bilo pozitivne atmosphere, često i nerealne –ma dobijamo 3:0– doze optimizma.

Oni koji ne navijaju za srpskog šampiona i ostali ljubitelji fudbala očekivali su da to bude pobeda Napolija sa dva do tri gola razlike.

Umesto toga, mreže su mirovale jer su igrači dobro sproveli na terenu ono što im je Vladan Milojević sugerisao pre utakmice.

Zvezda napada u formaciji 4-2-3-1 koju trener crveno-belih forsira i koja je jedna od popularnijih poslednjih godina.

Međutim, kako Napoli voli da napada ubacivanjem iz drugog plana visokim i brzim loptama kroz sredinu u šesnaesterac, Zvezda se u odbrani transformisala.

Iz 4-2-3-1 gde je Čaušić bio u veznom redu ispred Krstičića i Jovičića, pravila se u odbrani savršena piramida 4-3-2-1, popunjavana je rupa između Degeneka i Savića i tako je sredina bolje zatvarana.

StarSport
StarSport

Napoli se u drugom poluvremenu prilagodio kada je krenuo da napada kratkim pasovima kroz sredinu, ili ubacivanjima sa strane. Tada je bilo problema u Zvezdinoj odbrani, koja je do kraja odolela.

Iako su Italijani igrali i u verovatno najjačem sastavu, pojačali se napred Mertensom, a u sredini Hamšikom, nije bilo rešenja za dobru odbranu srpskog tima.

Vladan Milojević je stoga još jednom pokazao kakav je taktičar i da Liga šampiona nije toliki bauk kada imate igrače kalibra Marka Marina.

Onima koji su pričali “biće 3:0, biće 5:0 za Napoli” rekao je jednostavno “ne, ne druže...” i pokazao da crveno-beli neće biti “topovsko meso” u elitnom evropskom takmičenju. Znači li to da će Liverpul i PSŽ slično proći na “Marakani”?

Apsolutno ne. I dalje mogu da postignu tri gola ili pet golova, to je realnost jer su zaista jaki i potentniji u napadu od italijanske ekipe.

Ali isto tako ne znači da će stvarno i dati tih nekoliko golova jer će naspram sebe imati obazrivu i dobro pripremljenu ekipu.

StarSport
StarSport

“Prija nam da nas ‘kanale’, nismo ovde da se zaje**vaju sa nama”, rekao je posle meča štoper Miloš Degenek i objasnio kako treba pristupati utakmicama protiv velikana u evropskom takmičenju.

Makar na “Marakani”, moraće da se potrude, samo ako Zvezdinim igračima noge ne budu stegnute kao u prvih pola sata protiv Napolija.

Desi li se da se Nejmaru i Mbapeu “uđe u meso”, odmah od početka utakmice, možda se i kod njih stvori nervoza koja je bila vidna u timu Napolija u drugom poluvremenu.

Ako u tome uspeju crveno beli, obavili su pola posla, a onda se još neki bod u Grupi C ne čini toliko nedostižnim već posle Pariza.

Izvesno je da sada mnogo manje ljudi očekuje i biće spremno da kaže – biće laganih 5:0 za PSŽ/Liverpul/Napoli, što je samo po sebi uspeh, imajući u vidu gde se na lestvici nalazi srpski klupski fudbal u odnosu na Evropu.

Miloš Ljubisavljević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu