"S verom u Boga"

Dvadeset godina čekamo da vidimo fudbalere Srbije na Evropskom prvenstvu, da li je ova generacija dorasla tom zadatku videćemo u Oslu.

Evropa
Podeli
Foto: FSS
Foto: FSS

I usputni pogled na spisak reprezentativaca bi svakoga "ubedio" da je u pitanju tim koji je već izborio plasman na EURO i da će tamo igrati važnu ulogu.

Međutim, realnost je da najbolji srpski fudbaleri moraju da dobiju još dve utakmice da bi se posle punih 20 godina naši među najboljim selekcijama "starog kontinenta" i to na proširenom šampionatu.

Domaćin je favorit kladionica

Više od 20 godina Srbija čeka na plasman na Evropsko prvenstvo, a hoće li ga konačno izboriti umnogome zavisi od večerašnjeg (20.45) meča polufinala baraža za plasman na EURO. Norveška dočekuje Orlove u Oslu i blagi je favorit - kec je 2,45, dvojka 3,10, a kvota na nerešen rezultat posle 90 minuta je 3,10.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Norveška - Srbija.

Pročitajte još Tumbaković: Verujem u Boga i Bog će nam pomoći protiv Halanda

Prvi korak je po mnogima možda i teži – Norveška. Nije u pitanju tim koji je u vrhu evropskog fudbala, štaviše, "vikinzi" nisu igrali na nekom velikom takmičenju tačno 20 godina.

Međutim, skandinavska selekcija predstavlja jedan od najintrigantnijih fudbalskih timova današnjice zbog nekoliko supertalentovanih igrača.

Pročitajte još Mitrović: Očekivanja naroda su velika, mi smo spremni

"Kada pričamo o mentalitetu, mi Srbi mislimo da i Norvežani imaju sjajan mentalitet. Maksimalno smo skautirali rivala i pokušaćemo da se prilagodimo načinu koji nama najviše odgovara", rekao je selektor Srbije Ljubiša Tumbaković.

U nedeljama za nama je srpski selektor konstantno forsirao priču da neće biti smak sveta ako se izgubi od Norveške, iako će celokupna javnost to smatrati novom katastrofom nacionalnog tima.

Nažalost, iako u našoj selekciji imamo neke od najboljih evropskih igrača poput Dušana Tadića, Sergeja Milinković-Savića, Aleksandra Mitrovića, napadača Real Madrida Luku Jovića, beka Intera Aleksandra Kolarova, štopera Fiorentine Nikolu Milenkovića, javnost se umorila od konstantnih razočaranja.

Stoga se u danima uoči i na dan meča više priča o Novaku Đokoviću na Rolan Garosu, pojačanjima FK Partizan i KK Crvena zvezda, prvoj pobedi KK Partizan u Evrokupu, pa čak i o finalnoj seriji NBA lige.

S druge strane, u Norveškoj vlada euforija. Svesni kakav potencijal poseduje njihov tim, "vikinzi" se nadaju konačnom povratku na veliku scenu. Ipak, i oni uoči meča malo "spuštaju loptu".

"Pričamo o svim opcijama otkad je žreb bio i kako bismo mogli da napravimo uspeh. Biće zanimljivo videti ko će u finale. Za nas je prioritet meč sa Srbijom, koja je favorit protiv nas, Izraela i Škotske. Dugo nismo bili na EURO i imamo velika očekivanja. Biće to veliki izazov za nas. Ako prođemo nije važno protiv koga ćemo igrati. Trenutno je najvažnije pobediti Srbiju", priznao je Muhamed Eljunusi, krilo Sautemptona na pozajmici u škotskom velikanu Seltiku.

Imamo li 11 za EURO?

Iako se prethodnih meseci nisu preterano isticali, srpski fudbaleri su sada već u solidnoj formi koja obećava uoči meča u Oslu.

Neće selektoru Tumbakoviću biti lako u izboru igrača ni za jednu poziciju, pa ni golmana, jer je Predrag Rajković sjajan u Francuskoj, a proteklog vikenda Marko Dmitrović je odbranio penal u Eibaru.

Glavno pitanje je pre svega defanzivna linija, gde je selektor posle deset meseci na kormilu tima odjednom promenio formaciju i fokusirao se na rizični sistem sa trojicom štopera u zadnjoj liniji.

Tu je skoro siguran iskusni kapiten Kolarov, te jedan od najboljih defanzivaca u Seriji A Milenković, ali ko je treći koji će im se priključiti.

Odličan vikend za sobom ima štoper Verdera Miloš Veljković, iskustvo donosi Stefan Mitrović, talenat Strahinja Pavlović, a možda selektor ima nekog neočekivanog "keca" u rukavu.

Potencijalni sastavi (Grafika SofaScore)
Potencijalni sastavi (Grafika SofaScore)

Vezni red ne bi trebalo preterano da iznenadi, Nikola Maksimović je u odličnoj formi, Nemanja Gudelj je svakako kandidat za startnih 11, Milinković-Savić je nastupom protiv Intera (gol za remi) sigurno zacementirao svoju poziciju, a alfa i omega ekipe je svakako Dušan Tadić.

Na terenu bi šansu možda mogao da dobije Marko Grujić, koji nema mnogo utakmica u nogama, ali je bio najbolji pojedinac Liverpula u meču sa Arsenalom u Liga kupu Engleske pre nekoliko dana.

Filip Kostić svakako ima ogroman kredit i kod selektora i kod saigrača i kod navijača, a ukoliko se slektor odluči na kontranapade, opcija je svakako i Nemanja Radonjić.

Što se tiče vrha napada tu nema nikakvih dilema – Aleksandar Mitrović je suveren na poziciji centarfora, jedino osim ako Tumbaković ne iznenadi rivala sa dvojicom napadača pa upari golgetera Fulama sa Lukom Jovićem što bi navijači svakako najviše voleli da vide.

Edegor i Haland

Embed from Getty Images

U centru pažnje u četvrtak uveče u Oslu biće svakako udarni tandem Norvežana – Martin Edegor i Erling Haland.

"Skautirali smo dobro tim Norveške, videli smo njihove vrline i mane. Pokušaćemo da neutrališemo te vrline i utakmicu vodimo u našu korist Norveška ima sjajne pojedince kao što je Haland, ali mi njih posmatramo, pre svega, kao celinu. Naravno da ćemo sve da učinimo da zaustavimo njihov napad, ponavljam dobro smo ih skautirali i nadam se da ćemo svi biti na visini zadatka",
rekao je defanzivac Srbij Nikola Milenković.

Edegor je svojevremeno bio najveća senzacija u Evropi, pa ga je Real Madrid doveo već kao 16-godišnjaka, a spekulisalo se o sumanutim ciframa za to vreme od 20 do 30 miliona evra.

Nije se Edegor nametnuo u "kraljvskom" klubu, mada je to bilo i teško očekivati s obzirom na konkurenciju u sastavu Reala u to vreme.

Pročitajte još Tadić: Kvalitetna su ekipa, ali sve zavisi od nas

Usledile su pozajmice u Herenven i Vitese, a kada su svi pomislili da je u pitanju još jedan "promašaj", on je prošle sezone zablistao u dresu Real Sosijedada i sa 7 golova uz 9 asistencija u La Ligi se izborio za novu šansu na Santjago Bernabeuu.

Edegor postepeno postaje i nosilac igre norveške selekcije, a posebno se mnogo od njega očekuje u tandemu sa gol-mašinom iz Dortmunda Halandom.

"Samo mu daj loptu. Tada će verovatno zakucati par golova u protivničku mrežu. Nadam se da će biti uspešan protiv Srbije", ističe Edegor.

Bilo mu je potrebno nekoliko utakmica da se "opusti" i reši pritiska koji mu je javnost nabacila na leđa, a onda je u poslednja dva nastupa postigao tri gola uz jednu asistenciju.

"Definitivno je jedan od najboljih na svetu. Mislim da tu uopšte nema dileme. Neverovatno je sve što je radio prošle sezone, fantastičan je igrač i sjajno je što ga Norveška ima"
, dodaje je Eljunusi.

Sam Haland je uoči duela sa Srbijom posebno istakao kapitena naše reprezentacije, koji će mu vrlo verovatno biti i glavna prepreka u Oslu, iako mu nije iz "prve" pogodio prezime.

"Srbija ima sjajne igrače. Ispred svih je Kolaroven, siguran sam da će igrati",
odgovorio je Haland, posle konstatacije novinara da je neizvestan tim Srbije jer je selektor Ljubiša Tumbaković pozvao 33 igrača, "On je fudbalska legenda, sa pravom zlatnom nogom. Svaki prekid može da bude kazna za nas",

Forma Norvežana

Photo by Charles McQuillan/Getty Images
Photo by Charles McQuillan/Getty Images

I komšije su u baražu

Bosna i Hercegovina u Zenici od 20.45 dočekuje Severnu Irsku i, ako pobedi, ide u finale baraža za plasman na Evropsko prvenstvo. Kvota na keca je 1,87, iks je 3,40, a dvojka 4,50.

Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Bosna i Hercegovina - Severna Irska.

Norvežani nisu dominirali u prethodnom periodu kako su možda mnogi stekli utisak zbog brojnih epova na njihov račun.

Prošle godine su bili sigurni protiv autsajdera Malte (2:0, 2:1) i Farskih ostrva (2:0, 4:0), dok su remizirali sa Šveđanima (3:3), Rumunima (2:2, 1:1) i Špancima (1:1) koji su ih nadigrali u prvom duelu (2:1).

Godinu dana ranije su savladali Kipar dva puta po 2:0, te minimalnim rezultatima Sloveniju (uz remi 1:1) i Bugarsku koja ih je nadigrala na svom terenu istim rezultatom.

Pročitajte još Norvežani vežbali penale za Srbiju

Na startu novog izdanja Lige nacija su poraženi od Austrije 2:1 na svom terenu, a onda su razbili Severnu Irsku 5:1 u Belfastu.

Upravo zbog toga meča na severu su puni optimizma pred Srbiju, a kod nas južnije vlada veliki oprez pred meč u Oslu.

U oba meča 4-4-2 formacija, a protiv Iraca startna postava: Jarstajn – Alesami, Ajer, Hovland, Elabdelui – Eljunusi, Norman, Henriksen, Johansen (k) – Serlot, Haland.

"Uradićemo sve što moćemo da neutrališemo individualni kvalitet Norveške. Znamo koje su njihove mane i pokušaćemo da iskoristimo. Verujem u Boga i Bog će nam pomoći da sačuvamo Halanda. Sve je ovde otvoreno. Oba tima su dogurala daleko. Norveška ima malu prednost što će igrati na domaćem terenu", rekao je Tumbaković.

Grafika SofaScore

Na pomenutom meču su dominirali upravo napadači, Serlot i Haland su dali po dva gola, Eljunusi jedan, po asistenciju su zabeležili Johansen i opet Halanda, te bekovi Alesami i Elabdelaui na koje će naši defanzivci očigledno morati da obrate posebnu pažnju.

Sa klupe ušli napadač King umesto kapitena Johansena, pa defanzivci Mjeling i Svenson umesto bekova Alesamija i Elabdelauija.

Pročitajte još Taktika za Norvešku? – "Timski, musketarski"

Imali su Norvežani 15 šuteva, od čega čak 12 u okvir gola, iako je domaćin imao veći posed lopte (56-43). Bili su i znatno agresivniji od rivala (13-8 faulovi).

Selektor 72-godišnji Šveđanin Lars Lagerbek je na kupi Norveške od februara 2017.

Na 31 utakmici pod njegovim vođstvom Norvežani su ostvarili učinak od 16 pobefa, 8 remija i 7 poraza uz gol razliku 54:32.

“Supernapad”

Golmani:
Rune Jarstajn (Herta) 67 ut
Orjan Njiland (bez kluba) 28 ut
Andre Hansen (Rozenborg) 4 ut

Odbrana:

Kristofer Ajer (Seltik) 16 ut
Haitam Alesami (Amijen) 30 ut, 2 as
Omar Elabdelaui (Galatasaraj) 46 ut, 6 as
Martin Lines (Galatasaraj) 24 ut, 1 gol, 1 as
Birger Meling (Nim) 12 ut
Tore Reginijusen (Rosenborg) 30 ut, 4 gola
Sigurd Rosted (Brendbi) 5 ut, 1 gol
Stefan Strandberg (Ural) 10 ut
Jonas Svenson (AZ) 18 ut
Leo Skiri Estigard (Koventri) 10 ut, 2 gola

Sredina:
Patrik Berg (Bodo) 0 ut
Sander Berge (Šefild J) 21 ut, 1 gol, 1 as
Mohamed Eljunusi (Seltik) 25 ut, 6 golova, 2 as
Markus Henriksen (Rosenborg) 56 ut, 3 gola, 5 as
Stefan Johansen (Fulam) 55 ut, 6 golova, 8 as
Frederik Midtsje (AZ Alkmar) 4 ut
Matijas Norman (Rostov) 4 ut, 1 as
Morten Torsbi (Sampdorija) 2 ut
Martin Edegor (Real M) 22 ut, 1 gol, 3 as

Napad:
Erlin Haland (Borusija D) 4 ut, 3 gola, 1 as
Jens Peter Hauge (Bodo) 0 ut
Džošua King (Bornmut) 48 ut, 17 golova, 8 as
Aleksander Serlot (Lajpcig) 24 ut, 8 golova, 1 as

Sve je već ispričano o Edegoru i Halandu, zvezdama Real Madrida i Borusije Dortmund, ali oni nisu jedina opasnost po gol Srbije.

"Vikinzi" imaju jedan od najtalentovanijih napada u celoj Evropi, a nova zvezda norveškog fudbala je 20-godišnji Jens Peter Hauge.

Hauge je levi krilni napadač je u tekućoj sezoni na 20 utakmica postigao 17 golova uz 11 asistencija za norveški Bodo/Glimt, od čega ima tri gola i dva proigravanja u isto toliko nastupa u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Zablistao je i na velikoj sceni, sa po golom i asistencijom protiv Milana na "San Siru", što mi je u roku od sedam dana donelo transfer upravo među “rosonere”.

Iako je ranije interesovanje iskazao Lids, a u avgustu se spekulisalo da su na mečevima Bodo/Glimta bili skauti Mančester junajteda, čelnici Milana su ga ekspresno doveli nakon što ih je umalo izbacio iz Evrope.

Hauge je još uvek prilično "sirov" igrač sa ogromnim potencijalom za napredak.

Tako je prošle sezone imao tek 22% uspešnih centaršuteva, što će svakako da unapredi u narednom periodu.

Ipak, na nizak procenat preciznih centaršuteva je umnogome uticalo što uglavnom forsira ubacivanja duboko sa spoljne pozicije uz visok luk, što postaje njegov zaštitni znak.

S druge strane, ovaj krilni napadač je prilično impresivan u vazdušnim duelima od kojih je dobio skoro 70%.

Analitičari ga opisuju kao prilično upornog igrača koji diktira jak tempo igre. Nema sumnje da će znatno brže napredovati sada kada će trenirati i igrati u ekipi sa Zlatanom Ibrahimovićem, te imati podršku igrača kao što su Hakan Čalhanolu, Sandro Tonali, Ante Rebić.

Tu nije kraj kada su u pitanju mlade, snažne i raspoložen norveške pretnje po gol Srbije jer se sve češće nameće i Aleksander Serlot.

Serlot ima 24 godine, a visok je 194 centimetra. Pre dve nedelje ga je Lajpcig otkupio od Kristal Palasa i doveo kao zamenu za Tima Vernera.

On je prošle sezone dominirao na pozajmici u Turskoj sa 33 gola i 11 asistencija na 49 nastupa za Trabzonspor.

Dok tek treba da se predstavi na glavnoj klupskoj sceni, Serlot se u poslednje dve godine nametnuo kao jedan od ključnih napadača Norveške, sa šest golova na poslednjih sedam nastupa za “vikinge”, uključujući i dva gola u Belfastu prošlog meseca.

Tradicija

Baraž za EURO (četvrtak):

18.00 Gruzija – Belorusija
20.45 S. Makedonija – tzv. Kosovo

20.45 BiH – Severna Irska
20.45 Slovačka – Irska

20.45 Bugarska – Mađarska
20.45 Island – Rumunija

20.45 Norveška – Srbija
20.45 Škotska – Izrael

Norvežani se malo pribojavaju tradicije, jer nemaju mnogo sreće u baraž mečevima.

Poslednji put su na nekom velikom takmičenju bili pre tačno 20 godina, na Evropskom prvenstvu u Belgiji i Holandiji, gde je poslednji EURO igrala i naša selekcija.

Bili smo upravo u istoj grupi, a “plavi” su nadigrali “vikinge” 1:0, golom Sava Miloševića.

Posle toga Skandinavci su imali tri prilike da se preko baraza domognu velikih takmičenja, ali su svaki put bili neuspešni.

U borbi za EP 2004. u Portugalu nadigrala ih je Španij sa 2:1 i 3:0, a potom sui h Česi sa dva puta po 1:0 eliminisali u borbi za Svetsko prvenstvo 2006.

Deset godina kasnije nisu uspeli da “prekoče” ni Mađarsku u dvomeču za EP, izgubili su oba meča 1:0 i 2:1.

Duel Norveške i Srbije na programu je u četvrtak od 20.45, a na tribinama će biti i oko 200 domaćih navijača.

Pobednik će u finalu baraža igrati sa boljim timom iz duela između Škotske i Izraela koji se sastaju u istom terminu na Hempden parku u Glazgovu.

A. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu