1. Sjajan clanak. Malo je duzi ali sam uzivao citajuci ;)
    Nazalost fudbal ide u jako losem smeru i pored nekih uzaludnih pokusaja slabijih nastoji da poveca napredak top klubova a da slabije klubove stagnira. Zanima me kako ce evropski fudbal izgledati za 20+ godina i ako mu nazalost ne predvidjam boljitak u smislu ravnopravnosti.
    (Milos., 5. avgust 2014 15:41)

    # Link komentara

  2. Za pocetak sve pohvale kolegi Novakovicu na doslednosti i radnoj etici. On je primer buducim novinarima i pokazatelj kako se nekada kvalitetno radilo pre pojave interneta.
    O temi: politicko ustrojstvo Evrope je sustinski bitno za razvoj evropskog fudbala! Najeklatantniji primer na "Istoku" je nekadasnji istocnonemacki fudbal, koji ni unutar jedne politicke zajednice ne moze da profunkcionise i gubi sve vise na konkuretnosti (danas ne postoji fakticki). 70-ih su Istocni Nemci uz zapadne komsije, Holandjane i Engleze imali najjacu ligu u Evropi. Magdeburg, Dresden, Jena ili (Loko) Leipzig su bile evropski poznate adrese. Protok igraca je bio znatno manji i periferan, pa je i jedna zatvorena drzava poput DDR-a, koja je uz to imala fokus na pojedinacnim sportovima, a ne ekipnim mogla kotirati u vrhu. Znalo se odakle dolaze stranci. To su bili Skandinavci (Svedska i Danska), Jugosloveni (isli u Francusku, Benelux, BRD, Svajcarsku i Austriju), a u Spaniju su odlazili Juznoamerikanci (osim Brazilaca koji su vrlo retko dolazili u Evropu). Projekat italijanske Serije A 80-ih (koji kulminira 90-ih) i najkasnije tzv. "Bosman" menjaju uslove i sliku fudbala u Evropi. Zapad je i ranije bio u prednosti, ali sa "Bosmanom" se stvara jaz koji ce decenijama osati nepremostiv i koji se samo ponovnom promenom politickih prilika u Evropi moze revidirati. UEFA je bila nemocna i morala je se prilagodjavati. Koncentrisanje je neminovnost i logican sled razvoja, sa svim svojim oblicima i fazama.
    (BuLi, 4. avgust 2014 22:13)

    # Link komentara

  3. Dobar clanak.

    Mada vecina pravila FFP-a imaju kao prvobitni cilj ocuvanje trenutnog balansa moci u Evropskom fudbalu. Ova pravila osiguravaju da Zenit, Sahtar, Ajax, Anderleht, Besiktas, Olimpiakos, Legija, itd nikad nece moci dostici nivo da mogu da predstavljaju opasnost Realu, Man U, Bajernu, itd.

    Ako zabranite bogatim vlasnicima da ulazu svoj novac u klub i formiranje regionalnih liga, oni nikada nece moci dostici nivo Evropskih velikana.
    Dobar primer su bas Atletico Madrid i Dortmund. Godinama su razvijali igrace, ulagali u njih. Konacno su postigli neki uspeh i odmah su im velikani rasturili sav trud.
    Oni nikad nece uspeti da postanu Real ili Bayern jer ce im se to uvek desiti ma kako uspesno razvijali igrace i poslovali bez gubitaka. Bez velikih zvezda i konstantnih titula, nema ni velikog novca od sponzora.
    Likvidnost klubova je u drugom planu a isto tako ogromni problemi koje ce imati klubovi iz siromasnih liga u buducnosti. I ovako nemogu da sacuvaju ni podmladak a kamoli da sastave niki solidan tim kao u proslosti.
    (Platini, 3. avgust 2014 11:40)

    # Link komentara

  4. a ko je dobio nekakvu nadoknadu u Srbiji zago sto mu je Zvezda manipulacijama zauzela mesto u evropi!?
    Umanjujete njihov dug usporedjujuci ga sa onima od klubova iz liga petice,a zaboravljate sta bi se tim parama moglo da se radi u Srbiji.
    Zvezd jeste patuljak u evropi,ali je dzin tu kod nas....da Mladost iz Lucana ima 50M evra, bili bi sampioni 10 godina za redom.
    Pljuje se po evropi, kao da je kod nas nesto bolje, FSS i zajednica ligasa se ponasaju kao UEFA i FIFA...gledaju kroz prste "bogatima" a na racun siromasnih.
    Da Zvezda nema pravo registrovanja igraca koje i onako ne placa, neko drugi bi imao priliku igrati evropske utakmice.
    Da svi tako smeju poslovati,Cukaricki bi doveo C.Ronalda,Ibru i Mesija makar na pola sezone dok ne raskinu ugovore zbog laznih obecanja...
    Ali nije svima isto....pa vam clanak nema smisla, jer prvo treba krenuti od sebe i pocistiti svoje dvoriste
    (raky, 1. avgust 2014 13:45)

    # Link komentara

  5. Slucaj Matthieu je jasan kao dan i tu nema nikakve filozofije o finansijskom fer pleju.

    Zubizareta je covek koji je doveo Brava (30 god, 1.4 gol/ut) za 12 miliona, a ne Kejlora Navasa (26, 1.08) za 10 miliona (znam iz izvora u klubu, Levanteu, da je sa Barsom bilo reci i o 6 miliona + igrac na pozajmicu pre SP).

    Znaci jednostavno ili je nesposoban ili uzima ispod zita proviziju. Ja bih pre rekao ovo prvo, ali ne iskljucujem ni ovo drugo.
    (Granota, 1. avgust 2014 12:22)

    # Link komentara

  6. Slazem se sa svim, sem sa delom vezanim za CZ. Nije isto, uopste nije isto. CZ (kao i Partizan) na potpuno drugi nacin pravi dugove. Nije isto kada klub upadne u minus (pa ga drzava vadi) zbog lose transfer politike, zbog nenamernih gresaka (kao sto su Cigrinski ili Matje), i kada klub upadne u minus (koji je visestruko veci od vrednosti kluba, sto nije slucaj sa Barsom i Realom) zato sto ga neko astronomski pljacka. Nikako nije isto. Jos gora situacija je sa Partizanom koji ima 100struko vece prihode od rashoda i konstantno je u dugovima. Tako da se ne moze porediti mahinacija Barse sa Nemajmarom i njegovim ocem sa cinjenicom da jedan od dva najveca kluba kod nas vodi covek koji je bio u bekstvu od hapsenja zbog fudbalskih malverzacija, a u drugom je situacija takva da potpredsednik kaze da je predsednik uhapsen, a stanje redovno. Da je Partizan u minusu jer je ulozio 10 miliona u pogresnog igraca nakon sto je prodao Jovetica (ili makar 5 miliona), ja bih i dalje njega zdusno podrzavao, kao sto podrzavam KK Partizan (ipak, ne u tolikoj meri). Ali, prodaju za 20 miliona a dovedu za 300 hiljada i onda ostanu u minusu... E, ti moju podrsku nece da imaju...
    (Marko, 31. jul 2014 11:36)

    # Link komentara

  7. uvesti salary cap i luxurx tax kao u nba ligi
    (miloš, 30. jul 2014 14:50)

    # Link komentara

  8. Kakav bre finasnijksi fer plej?!
    Ko ima neka palca, kraj, uostalom novac ne garantuje uspeh.
    Upravo te najvece trosadzije sa pravljenjem mega timove punih zvezda su i najzasluznije zasto je danas fudbal toliko napredovao i u igrackom i u fiansijkom smislu.
    Dal mislite da bi najveci sponozri palcali takmicenja i reklame za neke nebitne igrace?!
    Fifa i UEFA seku granu zbog koje su i postale to sto jesu, a gomila nas uziva u masjtorijama pravih majstora i timova, a ne kvazi.
    Podrzavam velike trosadzije jer upravo oni guraju fudbal napred i teraju ostale da ih prate, ta trka i dize kvalitet fudbala.
    (sabajle, 28. jul 2014 13:17)

    # Link komentara

  9. mislim da bi potpuna pouka ovog teksta, sto se nasih prostora tice, batalite pasnjake, ajmo na terene za basket, rukomet, odbojku... nesto sto nam stvarno ide i sto nije u toj meri korumpirano.
    (Taras, 26. jul 2014 23:22)

    # Link komentara

  10. Svako normalan i sa malo mozga shvata da je ovakav sistem LS doveo do opsteg haosa u fudbalu u svakom smislu. Uz ovakav sistem sa po 3,4 ucesnika iz najjacih liga,jednostavno je morao da ide salary cap.
    Ljudi,znate li vi kada bi klubovi poput npr.Valensije,Liverula,Celsija,Rome,Lacija i slicnih imali da trose toliko koliko trose da ne igraju LS kao drugi,trece ili cetvrti? NIKADA!!! Jer svi zajedno nemaju 5 titula za poslednji 20 godina koliko se igra ovaj format LS. Barsa,Real,Junajted i sl. su malo drugacija prica,oni su uvek arcili,koliko god da su mogli bilo milion ili 200 miliona.Ali ni oni ne bi kao sada svake godine igrali LS,po starom sistemu. Real i Junajted imaju po 100 miliona evra u promasajima poslednji 20 godina. PSZ i Siti su opet prica za sebe,izmisljeni za salary cap.
    Evo Liverpul,arci lovu na sve strane,jer vec racuna na kintu iz grupe. I onda se taj novac od LS za 2,3,4. mesto u ligi prelije u kasu tog nekog kluba koji ce ni kriv ni duzan zahvaljujuci sistemu igrati LS,koji posle moze da kupuje po istocnoj Evropi sta mu treba i sta mu ne treba. Za 5 miliona moze da kupi pun autobus igraca. Jer od UEFA dobije odmah 8 ili 10 miliona,samo za ulaz. Dok sampioni iz istocne Evrope propadaju,jer to ne mogu da isprate.
    Iako znam da se to nikada nece desiti,da bi se stvari dovele u red treba sistem LS vratiti na staro-samo prvaci.I obim takmicenja smanjiti jer su LS i LE postali uporedne lige. Klubovi igraju dve paralelne lige u sezoni,sto je suludo.
    (Slobodni Klikeri, 26. jul 2014 16:18)

    # Link komentara

  11. @Strop

    To je tačno samo na nivou tih vrhunskih klubova i samo zato što su im dostupna neograničena sredstva iz nefudbalskih izvora. Siti po sezoni potroši i po tri svoja godišnja prihoda.
    Samo u Španiji Valensija, Malaga i Selta duguju više od godinu plate svojim sadašnjim i bivšim igračima, a dvocifren je broj onih koji su igrali poslednjih 10 godina u prvoj ligi, a da godinama drugim klubovima duguju za transfere.
    Više od pola prvoligaša u zemljama istoka (istočno od linije Finska-Nemačka-Austrija-Italija) duguje plate i/ili novac za transfere. Zvezda se apsolutno ni po čemu ne izdvaja, niti je finansijska agonija srpskog fudbala jedinstven primer, samo što mi nekako uspevamo da učinimo sve još gorim.
    (vn, 25. jul 2014 23:35)

    # Link komentara

  12. A mislio sam da detaljno pratim sve u fudbalu...Hvala i svaka cast!
     (Nervik, 25. jul 2014 16:48)

    # Link komentara

  13. Problem je ljudska priroda, kad joj nema ogranicenja - ona ce uvek nacin za svoj interes a ne za opsti.
    Zato je fudbalu potrebna ogranicavajuca regulativa u vezi transfera i plata igraca.
    Iako svi misle da je fudbal nevidjeno napredovao jer su bogatiji postali bogatiji, a siromasniji siromasniji, fudbal je zapravo retardirao jer je izgubio dusu zbog alavosti.
    Dovoljno je samo pogledati atmosferu na stadionima, na najvecim takmicenjima i u ligama. Radnicka klasa, siromasni, najveci ljubitelji fudbala prakticno, oni su oterani sa stadiona da bi to postala neka moderna korektna NBA publika koja zdrere, slika se, ljudi s drugih kontinenata se identifikuju s slavnim klubovima (uvek je to neki slavan klub - svojevrsna patologija) i oni sede na stadionu kao turisti jer ovi lokalci ne mogu sebi da priuste da gledaju svoj klub. Bolestina na kub.
    Hvala bogu da postoji argentisnka liga, tamo se jos uvek moze videti kako je fudbal izgledao nekad.
    (XXL, 25. jul 2014 15:07)

    # Link komentara

  14. Fenomenalan članak.
    Na kraju stradaju klubovi iz istočne evrope.
    Čuj ovo dovode na pozajmicu Di Mariju sa obavezom da ga kupe sledeće godine, pa to je direktno pljuvanje Uefi u lice.
    (Zlatko, 25. jul 2014 10:01)

    # Link komentara

  15. Tačno je da je dug velikih evropskih klubova ogroman ali to je dug prema bankama i privatnim poveriocima. Niko od njih te klubove nije tužio i tu prestaje svaka sličnost sa C.Zvezdom. Ni jedan od tih klubova ništa ne duguje igračima, trenerima, menadžerima kao Crvena Zvezda. Oni su ili tužili klub ili "oprostili dugovanja". Taj modalitet "oprosta duga" koji je patentirala C.Zvezda je nešto čime se UEFA i FIFA moraju detaljno pozabaviti. Tekst je poučan ali nema nikakve veze sa situacijom u Srbiji i strukturom dugovanja naših klubova.
    (Strop, 25. jul 2014 09:30)

    # Link komentara

  16. najbolji tekst koji sam procitao u poslednje vreme.veoma jasan, sa logicnom projekcijom...svaka cast. pravi primer novinarstva
    (mlamla, 25. jul 2014 09:22)

    # Link komentara

  17. Bravo za autora! Sve je lepo napisao. Samo se ne slazem oko zakljucka. Vrhunski sport, a posebno klupski fudbal u vidu Lige sampiona nije ni izmisljen zarad fer pleja. Pranje para je glavni motiv. I sam tekst to dokazuje ako se cita izmedju redova. Nikome od ucesnika u celoj prici fet plej ne odgovara. Nikome, sem dobronamernim navijacima koji veruju u pozitivna cuda. Pozdrav autoru i svim drugim, postenim ljudima.
    (bravo, 25. jul 2014 09:07)

    # Link komentara

  18. VN za predsednika!
    (Nenad, 25. jul 2014 09:05)

    # Link komentara

  19. Fudbal pratim povrsno, ali ovaj tekst sam sa ogromnim zadovoljstvom procitao kao jedan od retkih primera novinarskog posla onakvog kakav bi trebao da bude. Svaka cast autoru i duboki naklon!
    (Gradjanin, 25. jul 2014 08:46)

    # Link komentara

  20. Dugo, ali dugo nisam citao ovako kvalitetan tekst. Ne samo da mi je ovoliko drzao paznju, nego je i prepun bitnih i relevantnih informacija. Svaka ti cast. Nastavi ovako.
    (Stef, 25. jul 2014 03:04)

    # Link komentara

  21. Ovaj članak treba da pročitaju:
    1. ljubitelji fudbala
    2. zatucani četnici i ustaše
    3. klinci koji misle da je najplaćenije zanimanje fudbalera, zato što njih 100 zarađuje milione
    4. domaćice koje ne vole fudbal, ali vole da pročitaju dobro štivo
    5. nazovi novinari i sportski komentatori
    6. svi sadašnji, bivši i budući ekonomisti i ministri
    7. analitičari i statističari
    ....
    J363n0 dobar članak !!!
    (GENIJE, 25. jul 2014 01:13)

    # Link komentara

  22. Arsen Venger je pricao o ovome pre par godina. Rekao je da Liga Sampiona ne moze ispratiti tempo po rastu obrta sredstava za bogate klubove jer je tesko motivisati gledaoce iz najbogatijih liga da gledaj Briz, Tvente a komali klubove iz istocne Evrope i daza njih plate skupe ulaznice. Rekao je da ce se najbogaiji klubovi za oko deceniju verovatno odvojiti i formirati medjusobno takmicenje, unosnije, kojim ce oni rukovoditi.
    Svaka cast za clanak i sve pohvale autoru.
    Zbog ovog volim B92
    (Istrazivacko novinarstvo, 24. jul 2014 23:33)

    # Link komentara

  23. Svaka cast na odlicnom tekstu.
    (kiclu, 24. jul 2014 23:29)

    # Link komentara

  24. Zvezda je dugovala igracima vec duze vreme i zato je suspendovana, PSG, City, Real i Barsa isplacuju igrace na vreme, jako jednostavno...
    (Damir, 24. jul 2014 23:15)

    # Link komentara

  25. FFP vezan za prihode je isto katastrofa, posto prvih 20 klubova po prihodu ima toliki novac da su vecina ostalih klubova ih nikada ne moze stici. Jedina resenja su draft i salary cap.
    (Banat, 24. jul 2014 22:48)

    # Link komentara

  26. FFP vezan za prihode je isto katastrofa, posto prvih 20 klubova po prihodu ima toliki novac da su vecina ostalih klubova ih nikada ne moze stici. Jedina resenja su draft i salary cap.
    (Banat, 24. jul 2014 22:48)

    # Link komentara

  27. Fenomenalan tekst, odavno bolju analizu nisam procitao...
    (torlak, 24. jul 2014 22:43)

    # Link komentara

  28. Kakav članak! Sa slašću sam ga pročitao! E to je
    (Mića, 24. jul 2014 21:31)

    # Link komentara

  29. @deksipiksidzaja
    Koliko ja znam za Barsu da su oni na sudu oslobodjeni svih optuzbi u vezi transfera.
    (savo, 24. jul 2014 21:14)

    # Link komentara

  30. 2 reci: salary cap.
    (superhans, 24. jul 2014 20:55)

    # Link komentara

  31. Браво за текст. Више волим један овакав поштено написан и информативан чланак него сто глупости које се само покупе са нета и лоше преведу.
    (господин Ганци, 24. jul 2014 20:40)

    # Link komentara

  32. @savo

    Tvrdi UEFA. Barsa je lažirala sve papire oko Nejmarovog transfera, platila ispod stola 40 miliona, to je dokazano na sudu, predsednik napustio funkciju, klub prošao bez kazne.
    (deki piksi džaja, 24. jul 2014 20:36)

    # Link komentara

  33. Ko će da čita ovoliki tekst? Budite realni
    (Soki, 24. jul 2014 20:34)

    # Link komentara

  34. Fantastičan članak, svaka čast autoru!
    (wrt, 24. jul 2014 19:39)

    # Link komentara

  35. Odlican tekst!
    (dupli_kantar, 24. jul 2014 19:29)

    # Link komentara

  36. Nije Zvezda kažnjena zbog duga, nego je falsifikovala izveštaj.
    (savo, 24. jul 2014 19:22)

    # Link komentara

  37. Zar je iko sumnjao u to da ce se ovako zavrsiti ova prica? Ne mislite valjda da ce ti prebogati ljudi ciji je novac u fudbalu dozvoliti da ih tamo neka regulativa ili zakon sprece da zarade jos novca? Pa fudbal i opstaje u ovom obimu zahvaljujuci njihovom novcu!
    (karager, 24. jul 2014 19:12)

    # Link komentara