1. Pele bolji od Mesija???
    Danasnji defanzivci bi ondasnjeg Pelea stavili u mali dzep!
    To je normalno, jer fudbal nije stajao u mestu 50 godina, nego se razvijao.
    Pravilno bi bilo reci:
    Pele je u svoje vreme bio dominantniji fudbaler nego Mesi danas.
    (ninepi, 18. februar 2018 08:22)

    # Link komentara

  2. Pele ne moze da bude najbolji igrac svih vremena zato sto on nikad nije igrao na kontinentu gde se igra najbolji fudbal (Back in Black, 17. februar 2018 10:36
    Opet ovaj idiotski "argument" sveznajuce balavurdije bez trunke maste, kojoj ne pada na kraj pameti da je svet nekad mogao i ne izgledati kao ovaj sto ga imaju pred ocima. Pelé je celu (pravu) karijeru igrao na kontinentu gde se, u *to* vreme igrao ubedljivo najbolji fudbal i to pre svega - klupski fudbal. Juznoamericki klubovi su tada bili NBA u odnosu na evropske. A njegov Santos je bio relativno mali cak i u Brazilu, provincijski klub. Pa je i s njim dva puta bio prvak kontinenta.
    (X=iks, 18. februar 2018 07:36)

    # Link komentara

  3. Kad sam bio klinac igrali smo na male golice. Uzimali smo imena poznatih fudbalera. Svako je hteo da bude Seki ili Bora. Kad smo se delili na velike golove tuca je bila oko Beare i Soskica. Nase idole smo gledali u Filmskim novostima koje su bile predigra filmovima u bioskopu. Nije nam smetalo sto su te novosti radjene u crno-beloj tehnici. Vazno je bilo videti na trenutak Sekijeve majstorije. Utakmice smo pratili uz pomoc radija, posto televizije tada nije bilo. Radivoje Markovic je bio reporter koji je tako izvanredno prenosio utakmice da nam se cinilo da gledamo trodimenzionalnu televiziju u boji. Ta vremena su odavno prohujala, ali sve mi se vratilo dok sam citao intervju sa Sekijem. Hvala mu sto me je podsetio na bezbrizno detinjstvo i sto je bio i ostao neraskidivi deo divnih uspomena.
    (oldtimer, 18. februar 2018 03:44)

    # Link komentara

  4. Samo da pojasnim. Šeki je

    "Nastupima u Crvenoj Zvezdi, u koju je stigao pravo iz gimnazije..."

    Citirano je tačno, ali u vreme kada se to dogodilo! Naime, u to vreme osnovna škola je trajala ČETIRI GODINE(!), nakon kojih se završavala MALA MATURA. Iza toga se upisivala tadašnja gimnazija, koja je trajala OSAM GODINA! Nakon završenih ČETIRI razreda gimnazije, dakle sa 15 godina, postajalo se POLUMATURANT. U to vreme ponavljalo se u osnovnoj školi i u gimnaziji (prvi, drugi, treći i četvrti razred gimnazije) a "dvojka" je bila neprelazna ocena ("jedinica" kao ocena nije postojala). Šeki je MALO "produžio" školovanje, pa sa 17(!) godina, kada je zaigrao u Crvenoj Zvezdi, još nije bio polumaturant! Polumaturanti su mogli da nastave da uče gimnaziju (peti, šesti, sedmi i osmi razred gimnazije), ili da se upišu u neku trogodišnju, ili četvorogodišnju srednju školu. Nakon četiri razreda gimnazije (danas osam razreda osnovne škole) Šeki je upisao Meteorološku školu (ne znam da li ju je završio!).

    Ne bih se upuštao u polemiku da li je Pele bio bolji od Maradone, Ronalda, Ronaldinja Mesija, CR 7 itd, i da li bi se Pele (iz tog vremena), mogao nositi sa Mesijem i Kristijanom Ronaldom i njihovim fenomenalnim fizičkim kvalitetima. Poznato je kako se danas fizička spremnost može dovesti do savršenstva, a postoji i "more" nedozvoljenih načina (ne mislim na pomenute igrače i ne mislim samo na fudbal)! Međutim, ima nešto što je povezano sa fizikom, a što nije "fizička spremnost", što su najbolji fudbaleri imali i imaju, a to je CENTAR TEŽIŠTA. To je prirodna obdarenost i ne se može postići treningom. I Pele i Šeki imaju "nisko" težište i zato su i mogli da budu tako eksplozivni i da "lome" protivničke igrače.

    Na kraju, da dodam da je Pele bio, u vreme dok je igrao, igrač koji je primio najviše udaraca i najviše prljavih udaraca, a da nijedan nije vratio. Nažalost, Džaja jednom nije mogao da otrpi "prljav" fudbal, a vrhunski igrači tada nisu bili zaštićeni, ni opremom ni "klimom" kao danas!

    Pozdrav svim istinskim znalcima i zanesenjacima fudbalom!
    (Tihomir, 17. februar 2018 20:21)

    # Link komentara

  5. @vince carter prijatelju, ne sjekiraj se previse... presiroko sam reko, i u pravu si dosta.. Htio sam reci da generalno sport se mjenja mnogo i brzo, tipa da ne mozes piti pivo, pusiti i biti profi sportista, jednostavno je sve preslo na mnogo ozbiljniji nivo nego kad je Pele igrao, sto ne znaci da Pele ne bi bio br 1 danas. Ipak njegova igra tada i igra danasnjih igraca je neuporediva. Danas u ozbiljnim zemljama djeca pocinju vec sa 3,4 godine da treniraju u fudbalskim akademijama. Ili npr u boksu, danasnji najbolji tehnicar Lomacenko ciji je otac bio prof bokser i trener, ga je upisao na balet, gimnastiku, rvanje i boks i ko zna sta jos pored, i zato je sad to sto jeste.. Isto vjerujem da je npr umjetnicko klizanje nekad bilo samo umjetnicko klizanje, a danas u. Klizaci uporedo se bave i glumom i baletom i gimnastikom...
    (stevica, 17. februar 2018 19:11)

    # Link komentara

  6. Preporučujem (+2)Ne preporučujem (-1)
    @kako da ne
    Moram da odgovorim na komentare o transferu. Santos je bio ono što je Real Madrid, PSG, Barselona danas. Timovi iz Brazila su redovno tukli evropske velikane tada. Zašto je prešao u Kosmos? Covek postao najplaceniji sportista sveta, i to u 34oj nakon što 8m nije igrao fudbal. Otprilike kao neko ponudi CR u 40toj jedno 100miliona godišnje da otpika fudbal u Kini ili SAD.
    (drvobradi, 17. februar 2018 15:05)

    Džabe pričaš ljudima koji pojma nemaju. Znaju samo šta se dešava na njihovoj njivi i na tv-u. Pele je u Santosu bio najplaćeniji fudbaler na svetu, imao je 100.000 dolara nedeljno - ugovor koji je plaćala Pepsi- Kola čije je sedište bilo u Sao Paolu. To je kao danas 800.000 dolara, dakle skoro kao Nejmar. Zbog toga nije igrao u Evropi. A njegov Santos je evropske prvake drao i u gostima i kod kuće. To je bila dominacija u vreme kada si imao dvadesetak strahovito jakih klubova u Evropi i još toliko u Južnoj Americi. Danas imaš tri kluba. Današnji fudbal je velika šarena laža.
    (Negativni, 17. februar 2018 18:46)

    # Link komentara

  7. Ja mislio ovaj sekularac se razume u fudbal.Poce covek ali ali mesi ali nema svetsko prvenstvo hahahaha.Najgluplji moguci argument.A ovo sto izjavi za ronalda je jos gluplje.Rece covek pa i ja bih sa tolikom lovom i bogatstvom bio arogantan.Pa recimo jedan tajger vuds, brajant, bred pit, tom kruz.... su neuporedivo bogatiji od ronalda,pa jel su oni arogantni?
    (Nepoznavanje fudbala, 17. februar 2018 18:42)

    # Link komentara

  8. @zekan
    Nije tacno.Danas je lakse igrati nego nekada,jer sudije danas stite najbolje igrace i fudbal je mnogo meksi.U Peleovo vreme maltene nije bilo crvenog kartona,a i zuti su retko pokazivani,pa su Pelea bukvalno lomili i krljali,imaju snimci gde se to vidi.On je imao ozbiljne povrede.Mesi i Ronaldo takve faulove nisu ni doziveli,sudije vade zuti cim ih neko popreko pogleda.Pele i Maradona su nedostizni bogovi fudbala.
    (Oliver, 17. februar 2018 18:39)

    # Link komentara

  9. seki legendo svaka cast na svemu...ali prosto ne mogu da poverujem kada vi iz starije generacije poredite vas i fudbalere sadasnjosti...to je kao da kazete da je mercedes iz 1960 bolji od mercedesa iz 2017...jednostavno to je tako samo po prirodo stvari...
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nedotavan, 17. februar 2018 08:58)

    Vidiš, Mercedes iz 1960 je bolji od Mercedesa iz 2017. Bolji materijal, bolji filing, lepši, duže traje, a imao je u to vreme i servo i ABS...samo nema upumpanu današnju besmislenu elektroniku da ti kmeči kada se ne vezuješ i da ti trepće kad pada sneg...a Mercedes iz 1960 je tri puta skuplji od novog i dan danas ( naravno - vrhunski model, pričamo o Peleu a ne o Jevtoviću).
    Pogledaj derbi Brazil - Argentina iz 99, da vidiš šta Ronaldinjo i Ronaldo rade Zanetiju i Redondu. Snažniji, brži, lepši i tehnički duplo bolji fudbal od današnjeg. Svaka čast Mesiju, ali on nije ni u prvih deset. Lako je driblati trećerazredne odbrambene igrače iz Alavesa i Deportiva. Jedini problem je kada naidju Bajern ili Real. Ostali su smešni. A na svetskom prvenstvu - totalna nula. U finalu nije pošteno pipnuo loptu pored Lama i Krosa. U pravu je Šeki, stara kajla.
    (Negativni, 17. februar 2018 18:35)

    # Link komentara

  10. @watermalone over suggarmalone

    Jordan bi u danasnjem basketu dominirao vise nego u svoje vreme#
    (shumy, 17. februar 2018 18:08)

    # Link komentara

  11. ko vas pita ko je sta osvojio?????!!!!rec je pojedinacno koje najbolji u istoriji!!!!a to je kralj mesi!!!!po broju golova,asistencija,spektakularnih prodora i na kraju pojedinacnih prizmsnja
    (nedotavan, 17. februar 2018 17:54)

    # Link komentara

  12. @Stevica Pazite Logiku ovog tipa "generacije od pre 5 i 10 godina ne bi mogli da pariraju danasnjoj" auu brate...a Messi i Ronaldo i dalje najbolji?? Bolji od tih novih mladih generacija?? Gigs igrao premier ligu 1992 ali i 2002 a i 2012te...Xavi koji je poceo karijeru 1998 do skoro vazio za jednog od najboljih veznjaka kao i Pirlo! Jesi li ti ukapirao da je Maldini igrao od 1985 do 2009te..parirao sa 38 rodjace!! Ferguson je vracao Skolsa iz penzije! Ne postoje "ere" pa svi igraci tokom dugogodisnjih karijera igraju u razlicitim uslovima fudbala i adaptiraju se! Ovaj sto pominje Donovan Bejlija i Bolta i ljude koji trce pravolinijski na 100m da podsetim da je Iniests doktor za prebrzog Wolkota i da su Fudbal,kosarka itd mnogo vise od brzine..A inace i sprinteri danas imaju moderniju tehnologiju pa bi i taj Bejli danas bio brzi od svog rekorda sto je imao.
    (vince carter, 17. februar 2018 17:54)

    # Link komentara

  13. Pre 30 godina se igrao bolji fudbal nego ovo danas.
    Velez ili Leotar onog vremena bi bili redovni ucesnici LŠ.

    Ovo danas je prodavanje magle.

    Mada, ni kjudi nisu kakvi su bili.

    Svako svome.
    (crni biseri, 17. februar 2018 17:45)

    # Link komentara

  14. Al evo jos nesto, sad mi pade na pamet.. Zapitajte se kad biste npr vi vodili tim i da vam kazu kojeg igraca, samo jednkg biste poveli, ko bi on bio? Ja iako obozavam Ronaldinja izabravo bih Maradonu, jednostavno sjetim se kako sam sve dribla i kako uzme stvar u svoje ruke i rijeSi utakmicu. Pozdrav!
    (stevica, 17. februar 2018 17:34)

    # Link komentara

  15. @Branko au al ti zivis u nekoj bajci brate... kakvo vezanje pertli, aj malo razmisli pa vidi dal je normalno... Nego idi brate na teren pa odvezi pertle i zagrijavaj se pa ces da vidis koja je razlika sa i bez odvezanih i koliko je bolji osjecaj kad ih pred pocetak tekme zategnes i kad ti legnu uz nogu... Ne lozi se na te kultne price o Maradoni. On jeste bio prejak i imao je to sto danasnji igraci nemaju, bio lider. Al ne moze se jedan Mesi nipodastavati, covjek je uzeo srebro malo li je, i to on zasluzen... sve to stoji da bi Pele bio sigurno top 5 danasnjice, al bi isto neko mislio da je po njemu Mesi bolji, ili Ronaldo... Po meni je najbolji Ronaldinjo i to je to, moje misljenje, kraj.
    (stevica, 17. februar 2018 17:31)

    # Link komentara

  16. @Stevan, i Ronadlinjo i Kaka kad su najbolji bili nisu osvojili nista, ispali odma..., a to 2002 ni ja ni ti nismo znali za njega.. tek kad je u Barcu presao... al dobro sad ce neko reci ja sam ga pratio jos od malog fudbala..
    (stevica, 17. februar 2018 17:22)

    # Link komentara

  17. @stevica Jesu al tad su bili podmladak... isto kos Sto je Zuba bio sa 18 gos vec prvak..
    (stevica, 17. februar 2018 17:19)

    # Link komentara

  18. Pre svega, otac ovog savremenog fudbala koji gledamo poslednjih 45 godina je Rinus Michels. Njegov najbolji ucenik, Johan Cruijff, je tu filozofiju doneo sa sobom u Barcelonu, da bi je Josep "Pep" Guardiola doveo do savrsenstva, a ono sto smo imali prilike da gledamo dok je on vodio Barcelonu nije vidjeno jos prve polovine '70ih godina, tj. da neki tim toliko dominantno pokori Evropu.
    1. Brazil 5 (+2 drugo mesto)
    2. Nemacka 4 (+4)
    3. Italija 4 (+2)
    4. Argentina 2 (+3)
    5. Urugvaj 2 (+0)
    6. Francuska 1 (+1)
    7. Engleska 1 (+0)
    8. Francuska 1 (+0)

    (Šta ti dečko radiš?, 17. februar 2018 16:25)

    Написао си хвалоспев Холанђанима и Шпанцима а на списак ниси ставио Шпанију као првака света, и Холандију која је мислим 3 пута била друга.
    (marko, 17. februar 2018 17:17)

    # Link komentara

  19. @Gospodin Scrooge prijatelju, Napoli tad nije bio nekai banan klub, vec jedan od najjacih, a to je moguce isto ko sto tad nikad niko ne bi pomislio da ce Kalco biti banan liga sa bukvalno 1 timom Juventusom. Maradona je tad u Napoli presao za ogroman novac, do tada NAJVECI transfer!
    (stevica, 17. februar 2018 17:16)

    # Link komentara

  20. Maldini o Mesiju 2015: "Mislim da je on dostigao i nadmasio nivo Maradone".

    [link]

    Maldini o Mesiju: "Nisam igrao protiv Mesija jer je (Mesi) bio povredjen. Hvala Bogu da je (tada) bio povredjen!"

    [link]
    (Maldini o Mesiju, 17. februar 2018 16:43)

    # Link komentara

  21. @Darko Neymar igra tako da se smatra najboljim igracem posle Mesija i Ronalda! Vi ste pricali da ce ga pojesti u Evropi a u ovde igra Milion Brazilaca...a u Pelovo vreme juzno anericki fudbal je bio jaci od Evropskog...sve se promenilo u 21 veku kada im Evropljani,Azijati i ostali zbog para odvedu 60% talentovanih igraca! Isto tako pricate da Pele ne bi mogao a Dusan Tadic moze?? Pele ne bi mogao fizicki? Fizicka sprema se stice u odnosu na uslove u kojima igras..Maldini 1985-2009??? Kapirate!! A Messi bi igrao na njivama od terena,sa loptom tri puta tezom i kopackama sa bajonetima a ne bi imao nista sto ima danas od treninga pa do para,uslova putovanja i svega ostalog!
    (vince carter, 17. februar 2018 16:43)

    # Link komentara

  22. Pročitajte Brankov komentar i shvatićete da je to... to.Svaka čast
    (zdravkors, 17. februar 2018 16:41)

    # Link komentara

  23. Dragoslav najbolje zna hahaha ajde deda penzija nece skoro.
    (nnnn, 17. februar 2018 16:38)

    # Link komentara

  24. Partizani - na francuskom gerila
    seki zna samo 300 reci , sam je to sinoc rekao u emisiji a ja 23 +1 ;)
    (kladzom do bola, 17. februar 2018 16:35)

    # Link komentara

  25. Ali niko ne pominje sto Pele nikada nije igrao u Evropi
    ---…--

    Zasto je to bitno? Do 1970. godine, Juznoamerikanci su osvojili 5 svetskih prvenstava, Evropljani osvojise 4. Ako se izuzmu prvenstva osvojena od strane domacina, skor je tada bio 4:2 (3:7, odnosno 3:6, nakon 1970. godine). Tako da, osim novca, ne vidim zasto je Pele morao da igra u Evropi da bi bio najveci u istoriji.

    Inace, ni Garinca nije igrao u Evropi, pa nikom nista.

    Vec su ljudi pomenuli, igraci su zapravo mnogo zasticeniji danas, nego sto je to bio slucaj nekada. Crveni kartoni su tada bili prava retkost.

    p.s. da ne bude zabune, niti mi je Pele omiljeni igrac, niti imam nekog osnova da ga poredim sa Mesijem. Mislim da su takva poredjenja besmislena.
    (zar, 17. februar 2018 16:34)

    # Link komentara

  26. Ameri su pravili biznis i brendove od izmisljenih heroja, od radnicki pantalona itd. a kod nas setaju zive legende, skroz "neiskoriscene". Da mi deda i otac nisu pricali o Sekijevoj velicini ne bih ni sam znao kakva je to legenda. Seki da je rodjen negde na zapadu ne bi znao sta ce sa parama a ovde zivi od penzije. Za takve stvari smo sami krivi.
    (DEX, 17. februar 2018 16:34)

    # Link komentara

  27. Gledajte asistenciju Mesija trenutno sa Eibarom, kad ce ono padavicar iz Portugala da uradi, lako je dati penal uradi ono sto je Mesi malopre.
    (Zizu, 17. februar 2018 16:34)

    # Link komentara

  28. Kao mladi dinamovci nismo volili Zvezdu, ali smo se svi divili i obožavali Šekija. Velemajstor nogometa. Želim mu zdravlja i novaca.
    (Harwy, 17. februar 2018 16:28)

    # Link komentara

  29. @ stevica

    Ronaldinjo i Kaka su 2002 bili svetski prvaci.
    (Stevan, 17. februar 2018 16:25)

    # Link komentara

  30. Pre svega, otac ovog savremenog fudbala koji gledamo poslednjih 45 godina je Rinus Michels. Njegov najbolji ucenik, Johan Cruijff, je tu filozofiju doneo sa sobom u Barcelonu, da bi je Josep "Pep" Guardiola doveo do savrsenstva, a ono sto smo imali prilike da gledamo dok je on vodio Barcelonu nije vidjeno jos prve polovine '70ih godina, tj. da neki tim toliko dominantno pokori Evropu.

    Upravo iz tih razloga, veliki broj ljudi epitet "najboljeg svih vremena" vezuje uz ime Lionela Messija, kao apsolutnog predvodnika svoje generacije.

    Sa druge strane, do '70, evropski fudbal je retko kada uspevao da pruzi ozbiljniji otpor juznoamerickom fudbalu, a tu su pre svega Brazil, Argentina i Urugvaj, a to se najbolje vidi na vecnoj listi prvaka sveta u fudbalu:

    1. Brazil 5 (+2 drugo mesto)
    2. Nemacka 4 (+4)
    3. Italija 4 (+2)
    4. Argentina 2 (+3)
    5. Urugvaj 2 (+0)
    6. Francuska 1 (+1)
    7. Engleska 1 (+0)
    8. Francuska 1 (+0)

    Zakljucak:
    Nne postoji nacin da se ta laskava titula "najboljeg fubalera svih vremena" pomene u bilo kom kontestu, a da se zaobidje Pele koji je direktno ucestvovao u osvajanju 3 titule, i bio apsolutni predvodnik generacije koja je dominirala od 1958. do 1970. (4 svetska prvenstva, od kojih bi verovatno osvojili i sva cetiri da Pele nije bio povredjen '66).
    Drugo je stvar licnih ukusa i afiniteta, npr. ko je postigao lepsi gol, napravio bolji dribling, itd. Ono sto se broji to su titule na svetskim prvenstvima. A tu nema ni Messija, ni Ronalda, i nece ih ni biti.
    (Šta ti dečko radiš?, 17. februar 2018 16:25)

    # Link komentara

  31. Koliko smjesnih komentara... pa sport se mjenja bukvalno na svakih 5 godina.. znaci generacija od prije 5-10 godina ne bi mogla da parira danasnjoj... Pele, Maradona i sl su bili vrhunski, al danasnji jivo nije onaj, sinoc u kafanu a sutra na utakmicu. To ne razumije samo ko se nije ozbiljno bavio sportom.
    (stevica, 17. februar 2018 16:21)

    # Link komentara

  32. Procitah jedan komentar: "Kada sam ja gledao Pelea" Vrhunac lazi koje je napisao sigurno neki klinac. Imam 34 godine i naravno da nisam gledao Pelea. Danas svako selo ima svoj klub,samim tim je konkurencija jaca. Nema sumnje da bi Pele bio i danas odlican ali treba da imate u vidu da Mesi igra 13godina na top nivou u znatno jacoj konkurenciji. U Peleovo vreme bre nije bilo ni ofsajda a vi poredite ove zivotinje od danasnjih fudbalera sa onima od pre 40-50 godina kada je fudbal bio amaterski. Smesno stvarno.
    (zekan, 17. februar 2018 13:19)

    Замисли када би се неко данас смејао браћи Рајт зато што њихов авион није имао аутоматског пилота.
    (Марко, 17. februar 2018 16:15)

    # Link komentara

  33. Ljudi privaju o Mesiju i svetskom prvenstvu ko da je ispadao u prvom kolu.. Pa Brazil sa Ronaldinjom i Kakom u najjacoj formi nisu nista uzeli..
    (stevica, 17. februar 2018 15:34)

    # Link komentara

  34. I Pele i Maradona I Mesi i Ronaldo su sve najbolji fudbaleri ikada nije bitno ko je prvi ko je drugi tobke samo pitanje sta volite da gledate brutalnog egzekutora i coveka koji je radom postigao ono sto su ostala dvojica trojica postigli talentom (ja licno to vise cenim)ili taj cist talenat i lakocu na lopti jer ono sto oni rade niko u njihovo vreme nije mogao ni da pomisli da uradi. Ljudi nisu oni za dzabe dali toliko golova i radili to sto su radili cele karijere. Zapitajte se zasto nike bilo drugih koji bi to radili ako je to bilo jednostavno Peleu ili zasto nema drugog Ronalda ako sve daje zicere? Od toliko igraca miliona i miliona klinaca koji sanjaju oni su jedni. Zasto?
    (4k4.Dex, 17. februar 2018 15:21)

    # Link komentara

  35. Argentina je osvojila 3 zvanicna trofeja u 2 godine BEZ Maradone u timu (Kopa Amerika 1991, Kup Konfederacija 1992 i KA 1993)! Bas su slabi bili.
    U kvalifikacijama za SP 1986, Argentinu nije vodio Maradona, vec TIM ili skup odlicnih fudbalera, cak im je i direktan plasman visio u vazduhu do 81. minuta zadnjeg meca, kada ih je Gareka golom protiv Perua odveo na SP. Maradona nije dao nijedan gol u finalu SP, a igrao je u 2 finala.
    Brazil je skoro bez Pelea (igrao je na 2 meca od mogucih 6) osvojio SP 1962, sa Garincom, Vavom, Zitom, Amarildom, Mariom Zagaljom. Tu su bili jos i Didi, Djalma Santos, Nilton Santos, Zozimo i ostali.
    Pele je na SP 1958 imao Djalmu Santos, Didija, Maria Zagalja, Zozima, Garincu, Nilton Santosa, Zita, Vavu i Altafinija.
    Na SP 1970 za Brazil su igrali i Zairzinjo, Rivelino, Tostao, Klodoaldo, Karlos Alberto, Zerson i ostali.
    Bas je Brazil bio 'slab' bez Pelea, kao Brazil 2002 ili 1994.
    Ko misli da lazem, moze slobodno da proveri na internetu.
    (Vise objektivnosti!, 17. februar 2018 15:13)

    # Link komentara

  36. @nedotovan
    druze ne gleda se kako bi igrali jedan protiv drugog ili ko bi lakse prosao Vidica... svako se gleda u svoje vreme, koliko je bio dominantan u odnosu na ostale igrace svog vremena. Molim te ne poredi igrace kao moj sin od 9 godina.
    (4k4.Dex, 17. februar 2018 15:11)

    # Link komentara

  37. Samo da prokomentarišem stav da je po prirodi stvari savremeno bolje. A šta je to bolje? Samo tehnologija i ništa više. Kad bi smo bili roboti a ne ljudi, onda bi se složio. Pa jel su današnji pisci bolji od Šekspira zato što imaju kolor televizore a današnji kompozitori bolji od Mocarta jer imaju bolje automobile. Fudbalski velikani su umetnici u kopačkama i to je vanvremenska kategorija. Koji od njih ima bolje performanse, pa naravno savremeni fudbaleri. Prosto noviji je model.
    (Pedja, 17. februar 2018 15:10)

    # Link komentara

  38. @kako da ne
    Moram da odgovorim na komentare o transferu. Santos je bio ono što je Real Madrid, PSG, Barselona danas. Timovi iz Brazila su redovno tukli evropske velikane tada. Zašto je prešao u Kosmos? Covek postao najplaceniji sportista sveta, i to u 34oj nakon što 8m nije igrao fudbal. Otprilike kao neko ponudi CR u 40toj jedno 100miliona godišnje da otpika fudbal u Kini ili SAD.
    (drvobradi, 17. februar 2018 15:05)

    # Link komentara

  39. Nije ni spomenuo Ivicu Surjaka...hm
    (pero, 17. februar 2018 15:04)

    # Link komentara

  40. @Branko
    Najbolji komentar koji sam ikad procitao u sport sekciji. Bravo, suva istina
    (preferisco dirti addio, 17. februar 2018 15:01)

    # Link komentara

  41. Smešno je nazvati se "pravim poznavaocem fudbala" nakon detinjeg nazivanja Ronalda "penaldom" i poređenja ga sa Mesijem, kad su obojica majstori.
    (lazarr, 17. februar 2018 12:54)

    Ronaldo je majtor za gol, kakav je on jos majstor? O tome se radi Mesi ne ceka da mu se namesti lopta da postigne gol nego on stvara golove, kad si zadnji put video dribling Ronalda, pre 10 godina, Ronaldo je majstor za gol, Mesi je majstor fudbala. Nije to isto.
    (vlada, 17. februar 2018 14:50)

    # Link komentara

  42. Pele bi se izgubio u ovom vremenu.
    Fizički je mnogo teže igrati, igra je mnogo napredovala.
    Covjek otišao u Njujork i driblao amatere.
    Bio je igrač u svoje vrijeme, Mesi i Maradona su igračine za njega
    (krajisnik, 17. februar 2018 14:45)

    # Link komentara

  43. Ovde kao pisu neki stariji hahahah a niko nema vise od 20god, koji bre Pele, igrao ceo zivot u smesnoj ligi, koliko golova bi Nejmar dao da je ostao u Santosu 5000golova, driblao ih kao malu decu a sad potpuno druga prica, Pele ne moze da se stavlja u isti kos sa Mesijem i Maradonom. Mesi se sprda sa danasnjim najboljim defanzivcima gde postoje i taktike po tri igraca na njemu, pustite klipove o Peleu, likovi koji ga cuvaju ne umeju da trce, stadioni sa rupama kao u nekoj seoskoj ligi. Smesno !
    (Darko, 17. februar 2018 14:44)

    # Link komentara

  44. @Back-in-black Odgovor na tvoje pitanje..Pele je sa Santosom tukao prvake Evrope Benfiku i Milan za titulu prvska sveta a Brazilci tukli sve redom na Svetskim prvenstva sa igracima iz domace lige! Jos jednom..Ofsajd je postojao pre nego sto je Pele poceo karijeru a ako nisi shvatio ovo za Maldinija,covek je igrao u finalu kupa sampiona 1989te ali i bio u finalu 2007 najbolji defanzivac u moderno vreme,kao sto vidis igraci se adaptiraju!! Dzordan je imao 22p po mecu sa 39 godina i povredom kolena nakon 3 godine pauze,naravno da bi u prajmu dominirao bilo gde kao i mnogi drugi,pa Saric,spori Joe Ingles,Jokic,Rubio igraju sjajno,Ruki Micel dominira..
    (vince carter, 17. februar 2018 14:33)

    # Link komentara

  45. da igra seki i bora kostic , cska bi pala u moskvi sa 3 komada ;)
    (kladzom do bola, 17. februar 2018 14:01)
    "Da igraju Šeki i Bora...", ne brukaj više zvezdaše, nauči šta je množina, istina je da nas ima više ali istina je i da su oni pismeniji.
    (Partizani - na francuskom gerila, 17. februar 2018 14:32)

    # Link komentara

  46. Klinci nikada nisu gledali Pelea i glupo je Pričati
    Pele, praznina, Maradona, velika praznina Mesi i ostali.
    (Deki, 17. februar 2018 14:28)

    # Link komentara

  47. zvezda je uvek imala paklenog driblera , od perice ognjenovica ako se ne varam , nemamo takvog ., ko moze da nas odusevljava jednim potezom .
    (svi smo mi muslini, 17. februar 2018 14:26)

    # Link komentara

  48. da igra seki i bora kostic , cska bi pala u moskvi sa 3 komada ;)
    (kladzom do bola, 17. februar 2018 14:01)

    # Link komentara

  49. @ gospodin Scrooge, 17. februar 2018 12:18

    Apsolitno se slazem! Svaka cast i Mesiju i Ronaldu ali lad igras u ekipama poput Reala ili Barse gde su ti saigraca vrhunska klasa mnogo ke lakse da dominiras. Video bih ja da predju u neki malo slabiji tim poput Rome,Arsenala ili Atletika,sta bi uradili,nista! A da ne pricamo o nekim jos slabijim ekipama. Ovako uz sebe imaju Cavija,Inijestu,Ronaldinja,Marsela,Etoa,Ibru,Benzemu,Iska i ostale pa im je dosta lakse. Gde je Mesi na reprezentativnom nivou gde opet nema lose saigrace,sto ne osvoji svetsko prvenstvo?? Ili Ronaldo?? To sto je uradio Maradona sa Napolijem i Argentinom ova dvojica nikad nece!!
    (Hell, 17. februar 2018 13:58)

    # Link komentara

  50. Samo jedno zna za ono zastase se danas daju zuti kartoni o sto se tretira kao tezi faul nekada se uopste nije ni sviralo vec se tretiralo kao normalan start.
    Danas su fudbaleri zasticeni kao beli medvedi da se doslo do toga da su postali metiljavi.Moska igra na fudbalskom terenu davno se izgubila, nedaj boze da neko danasnju fudbalsku zvezdu pogleda popreko a ne da startuje na njega.Pustite deci da malo pogledaju startove naprimer na Euzebiju sa svtskog prvenstva u Engleskoj da vide kako se muski igralo a ne kao danasnje sekaperse.
    (MILOJICA SRBIN, 17. februar 2018 13:55)

    # Link komentara

  51. Клинци,не свирајте Мишку.ЈА сам гледао Пелеа,Црвена Звезда-Сантос,1969.Пеле
    је био атлета,не прдимиш од метар и ћевап ко Меси.Дриблао је у пуном трку.
    Шутирао из које хоћеш позиције.А,Сантос је тада био као Барселона+Реал+Бајерн
    ЗАЈЕДНО.Газили су,одучавали.Меси у том Сантосу не би био у 16.као ни Роналдо
    ни Роналдињо.Пеле је трчао 400 м с препонама,био би 15 на ОИ.1966,СП,Бугарче
    га поцепа,намерно,сви су мислили оде нога.Пеле устаје,изашао је није могао,али
    му Бугарче није поломило ногу.Био је ЈАК.Меси,Роналдо се с Пелеом не могу
    поредити.Ни теоретски ни практично.Класа је увек класа.
    (артиљерац, 17. februar 2018 13:43)

    # Link komentara

  52. Za sve koji osporavaju majstore minulih vremena, setite se vaših reči za 20 - 30 god, kad vam deca budu govorila da Mesi baš i nije tako super... Znate li zašto su Pele, a za njim Maradona, oglašeni za najbolje? Zato što se znalo da su u stanju da povedu ceo tim do titule. Iz tog razloga se npr. Džordan, Federer... ubrajaju u mega asove, u legende. Naravno da Džordan u današnjem basketu ne bi dominirao, ali boga mi ne bi ni bio daleko od najboljih. Ne potcenjujmo zato svetska prvenstva u fudbalu, niti fudbalske lige... jer,.sutra će vam deca reći: Mesi? Pa koji je to fudbal, sad se više trči.
    U prilog tome, a nisam zvezdaš, Bari je osvojen jer se skupila ekipa briljantnih tehničara, koji su posle harali Evropom... a to je bilo pre 30 god. Ko sme da kaže da Savićević nije zaista bio genije? Prosinečki, Mihajlović itd? Samo korak unazad i stiže se do Maradone, i još malo natrag, do Pelea. Manite se dakle, fudbal je fudbal... a Šekularac... teča mi je pričao da se Marakana dupke punila samo radi njega, kaže platiš da vidiš kako Šeki uzme loptu u dva - tri navrata i prevesla pola terena...
    (Watermelone over sugarmelone, 17. februar 2018 13:29)

    # Link komentara

  53. Procitah jedan komentar: "Kada sam ja gledao Pelea" Vrhunac lazi koje je napisao sigurno neki klinac. Imam 34 godine i naravno da nisam gledao Pelea. Danas svako selo ima svoj klub,samim tim je konkurencija jaca. Nema sumnje da bi Pele bio i danas odlican ali treba da imate u vidu da Mesi igra 13godina na top nivou u znatno jacoj konkurenciji. U Peleovo vreme bre nije bilo ni ofsajda a vi poredite ove zivotinje od danasnjih fudbalera sa onima od pre 40-50 godina kada je fudbal bio amaterski. Smesno stvarno.
    (zekan, 17. februar 2018 13:19)

    # Link komentara

  54. @ kako dane, ti si pobedio sa komentarom. Ultra mega, car. Kladim se da nisi pogledao jedan mec iz Peleove ere i vidio kako su grubo igrali. Koliko je Juznoamericki fudbal bio jak, pogledaj u susretima sa Evropskim timovima. I pogledaj koliko golova je padalo u prosjeku pa ce ti biti jasnije. Pele je u tome vremenu bio supercovjek, on da sada igra bi bio fizicki dominatniji. Pogledaj njegovu brzinu, snagu, skocnost. U danasnjem fudbalu ti nemas igraca koji moze da mu parira. Zamisli njega sa danasnjim treninzima i suplementima. Da ne pominjemo da je najraznovrsniji igrac koji je ikada igrao. Dribling, sut, igra glavom, slobodnjak, igra sa dvije noge itd.. Pogledaj protiv kojih odbrambenih igraca je dominirao, za razliku od Boatenga, Humelsa, Barsaljia, Kompania i ostalih top klasa danasnjeg fudbala.
    (the truth, 17. februar 2018 13:09)

    # Link komentara

  55. Od ovih koje sam gledao Maradona!
    Kako su ga samo tukli (Đentile, Goikoečea itd). Nosio Napoli i Argentinu do trofeja bukvalno sam.
    Serie A tada ubedljivo najjaca liga, a ARG sa puno skromnijim timom nego sad - Mesijeva era.
    (Volim i ja vas, 17. februar 2018 12:59)

    # Link komentara

  56. Sad ce opet bubuljicavi klinci da potegnu statistiku iz poslednje dve godine koliko su uspeli da prate fudbal i da objasne Sekiju kako ima puno boljih fudbalera od Pelea jer su najbolji samo oni koje su oni gledali.Plasim se samo da se ne zbune pa posegnu za NBA statistikom jer im se od tolikog gradiva sve pomesalo.
    (BgHQ, 17. februar 2018 12:57)

    # Link komentara

  57. Zasto nije rekao Pele je bolji od penalda, nije ga ni pomenuo, jedino se klinci loze na njegove penale i golove iz peterca. Kod pravih poznavaoca fudbala se zna Pele Mesi Maradona, redosled nije bitan.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Danko, 17. februar 2018 08:40)


    Smešno je nazvati se "pravim poznavaocem fudbala" nakon detinjeg nazivanja Ronalda "penaldom" i poređenja ga sa Mesijem, kad su obojica majstori.
    (lazarr, 17. februar 2018 12:54)

    # Link komentara

  58. Neverovatni su ljudi kad kazu danas igraci brzi,jaci,vise utakmica vise trce itd.Igrao Iele sa Korejcima ,Madjrima itd.
    Koliko glup moras biti?
    Nauka kaze da je homo sapiens,danasnji covek,za te tako pametne i pismene,potpuno jednak pre 30 000 god. i danas,znaci da imas vremeplov,odes i uzmes bebu od pre 30 000 god. i dones u danasnje vreme i othranis i izrasce u identicnu nama,izgledom i mentalno...
    Znaci debili da u danasnje vreme Pele,Maradona,Sekularac itd. igraju,trenirali bi,hranili se,dopingovali bi ih sve na potpuno isti nacin kao ove danas.
    Pa bi fizicki bili jednako brzi,jaki,izdrzljivi kao i ovi danas,e onda na scenu dolazi druga stvar - ono sa cim se radja...talenat a tu Maradona,Pele i drugi su tate.A da im je ostaviti mentalni sklop tog vremena a danasnje fizikalije...ovi ne bi imali nikakve sanse...jer je mentalni sklop tih ljudi izbrusen na gladi,nemastini,teskim kopackama,mokroj lopti od 2 kile,dzomastom terenu i tipovima kao stanoviti Klaudijo Đentile koji je na jednoj utakmici po danasnjim merilima pravio bar tri starta za dozivotnu zabranu igranja.
    Pickicama kao Ronaldo danas je mentalni sklop izgradjen od nutele i ps 2 do zasticenosti na terenu kao beli medved i muke dal da na trening ode u bugattiju il ferariju.
    Trece..."igrao Pele sa Madjarima"...pa Madjari su tad bili sto Nemci sada,s vremenom im fudbal propao,kao sad i nas sto je propao,ti Madjari su tad bili poznati kao "laka konjica" i razguzivali svoje savremenike kao Spanija do pre par godina sto 4 god. vladala,samo madjarska je to radila na jos upecatljiviji nacin.
    U danasnje vreme bi Pele,Marsdona,Sekularac,bili isto sto su bili u svoje vreme,tate,oni na vrhu lanca ishrane,a iza njih bi bili i Mesi i Ronaldo...jer u dozu talenta nemaju i niko nikad nece imati,jer u danasnjem fudbalu,ga ni ne razvijaju deci kad treniraju.
    Maradona je u reprezentaciji Argentine 1990 god. trenirao odvezanih pertli od pola metra jer ga mrzelo sa ih veze...pa sa strane aman skrivena kamera snimila kako Horhe Burucaga,kapiten iza njega,klekne i veze mu kopacke...zasto jer je znao da je sa vanzemaljcem na terenu,jer su ga voleli, "nas Dijego" ga zvali.Ko od saigraca danas voli Ronalda? Koji saigrac bi kleknuo i vezao mu kopacke jer njega mrzi? Ovi iz zajebancije u svoje vreme pimpovali narandze,ovi danas se zale na malo natopljeniji teren.
    Kad sam bio klinac i gledaoMaradonu i Piksija imali su nesto sto niko danas ne izazove kad gledam fudbal a gotovo i da g ne gledam,kao ni NBA,go k.... postao,kad Maradona ili nas Piksi uzmu loptu,na sredini terena i okrenu se licem golu i predju par metara tebe hvata neko uzbudjenje,iscekivanje sta ce biti,sta ce uraditi,napetost osetis celog stadiona,strah ako igraju protiv tima koji podrzavas,bio jedan ili 7 igraca izmedju njih i gola,bili su kao nevreme,prirodna pojava,cekas ko kad grmi a ti u polju sa kisobranom,samo cekas i molis se Bogu da te ne pizdukne :)
    U danasnje vreme bili bi sto su i u svoje vreme bili.Fenomeni.
    (Branko, 17. februar 2018 12:52)

    # Link komentara

  59. Sekularac je igrao u vreme kada je fudbal bio poluprofesionalan i ne moze se to uporedjivati sa ovim danas gde klubovi dovode defanzivne igrace za 70 miliona eura.Mesi da se vrati u njihovo vreme pa ja ne znam sta bi im radio dok bi Pele i Seki imali muke u danasnjem fudbalu.Šeki bi verovatno igrao kao i svi nasi u Grckoj,Turskoj ili Kini.
    (Back in Black, 17. februar 2018 

    pele je trcao ispod 11 sec na 100m ,u koznim kopackama od 5kg :d
    tada zuti karton nije postojao,klizeci sa 2 noge se svirao faul ponekad..
    slobodnjake sa 25m sutirao i levom i desnom nogom..:d

    da prevedem :d
    zamisli ronaldovu brzinu i mesijev dribling u jednom igracu?

    duel igra?
    ..za ovo da ne trosim tastaturu :d

    slobodnjaci i golovi i desnom i levom je bonus :d

    ps sto je najgore,odrastao uz maradonu,a ne pelea :d
    (belgrado, 17. februar 2018 12:35)

    # Link komentara

  60. Da u sprintu ne postoji merenje vremena za neke bi i dalje bili Donovan Bejli i jos starija ekipa broj jedan u spritu na sto metara. Srecom, postoje brojke, pa su ima zapudena usta sa novim rekordima. Tako je i u fudbalu, napreduje kao i sve na ovoj planeti, samo nazalost nemaju nacrtano zbog cega ce uvek ovi savremeni biti bolji od ovih starih... Druga prica je ko koga je vise voleo da gleda. Mesi i ekipa su trenutno najbolji ikad, kao sto ce za 20,30 god biti neka druga ekipa, ali cemo mi koji smo bili mladi dok je Mesi igrao vise naginjati njemu, jer cemo vise voleti ta vremena. Budimo objektivni i realni.
    (del nido, 17. februar 2018 12:28)

    # Link komentara

  61. Koliko realno znate igraca iz peleovog vremena,dali bi uspeli 10 vrhunskih da nabrojite.Danas ih u svakom godistu ima toliko a onda u 20 godina par igraca.Konkurencija je sad brutalna,svi zivi igraju i to na vrhunskom nivou a onda je to bio poluamaterizam.Plus,najkvalitenije takmicenje je liga sampiona,tu igraju najbolji a ne svetsko prvenstvo.Rodis se u liberiji,velsu itd. i kako ti da osvojis nesto kad su ti saigraci truba.Zato je smesno to pominjanje titula svetskih prvaka.Pa realno tad bilo 5-6 ekipa ozbiljnih,ostalo sve amateri al bukvalno.Pa sad je tunis profesionalniji od 80 posto ekipa i reprezentacija onda.Samo da dodam da sam zvezdas i seki je nasa legenda al malo navlaci na svoju generaciju iako to sto je rekao nema nikakve dodire sa realnoscu.
    (Markos, 17. februar 2018 12:22)

    # Link komentara

  62. Klupska karijera je jedino prabo mjerilo necije kvalitete. Igras u onom timu koliko si dobar. U klubu stizes do najboljih suigraca ako si najbolji a u reprezentaciji su ti vec izabrani.
    (drago, 17. februar 2018 12:22)

    # Link komentara

  63. ti da si igrao protiv mesija danas,svatio bi da je pele mu nedorastao
    (prva ljubav, 17. februar 2018 12:19)

    # Link komentara

  64. Kad Messi pređe u Napoli (koji je, btw, danas mnogo jači kao klub nego daleke 1984.), osvoji dva scudetta, jedan kup Italije, jedan UEFA kup i to samo tada i nikad više ili mondijal 1986. sa igračima poput Burruchage i Valdana i igra još jedno finale, 1990., neka se javi da se malo razmotri njegova veličina.
    (gospodin Scrooge, 17. februar 2018 12:18)

    # Link komentara

  65. Kad vec pominjes Mercedes iz 1960te i 2017te mislis li da bi Luis Hamilton 60tih vozio Bolid Formule 1 iz 2017te? Mislis li da bi Juan Manuel Fandjo sampion iz 50tih danas isto vozio Bolid iz tih godina?? Pele bi danas imao kondiciju iz 60tih?? Mesi u peleovo vreme bi imao sve sto ima danas?? E moji vi...u istom vremenu svi imaju iste uslove,a vase poredjenja su neumesna! Opet citiram Fergusona:"veliki igrac ce biti veliki u bilo kojoj eri" i opet pominjem Maldinija 1985-2009,Gigs itd...igraci se lagano adaptiraju na nove uslove!
    (vince carter, 17. februar 2018 11:28
    A sto se onda Pele nije adaptirao i dosao da igra tamo gde se igra najbolji fudbal nego je otisao u Ameriku u neki Kosmos?Je li zna taj Pele sta je Liga sampiona u to vreme Kup sampiona.Je li on igrao mozda protiv Reala,Barse,Milana,Bajerna itd.Kakav bi igraci bili Ronaldo,Ronaldinjo,Kaka,Romario,Rivaldo da su celu svoju karijeru proveli u Brazilu?Zna se brate gde moras da dodjes da pokazes da li vredis ili ne mani me ti Brazilske lige.Kada je Nejmar igrao u toj Brazilskoj ligi svi su pricali polako neka dodje u Evropu da ga vidimo e pa isto vazi i za Pelea a verovatno zna on zasto je izbegavao, adaptirao se da izbegava Evropu.
    (Back in Black, 17. februar 2018 12:17)

    # Link komentara

  66. Naravno da ne mogu da se porede. Oni fudbaleri su bili gospoda za ove današnje.
    (Zemunac, 17. februar 2018 12:15)

    # Link komentara

  67. Boli me ..... da l' me ribe zele, ja zelim sve i odma', al' mi nije idol Knele, broj jedan je MARADONA, kakav crni PELE!
    (Marlon, 17. februar 2018 12:14)

    # Link komentara

  68. Niko nije bolji od Mesija, cak ni Ronaldo ( dakle ne Penaldo, postoje fudbaleri i Penaldo i Ronaldo).
    (Uros Djurdjevic #32, 17. februar 2018 12:07)

    # Link komentara

  69. ja odlicno znam sta pricam...svaka cast peleu...ali danasnji mesi je naucna fantastika....a ko kaze da je pele najbolji u istoriji fudbala,onda su vama televizori ostali i dalje crno beloj boji
    (nedotavan, 17. februar 2018 12:07)

    # Link komentara

  70. Kao prvo Mesi u peleovo vreme ne bi ni postao fudbaler jer tadasnja medicina mu ne bi pomogla da prebrodi probleme koje imao kao klinac,vi sto pricate setao bi se pored Bugara,Koreje...pa vi ladno mislite da bi to bio ovaj danasnji Messi,koji je prosao Barseloninu skolu fudbala,imao licne trenere,nutricioniste,dobre terene,opremu..NE! Sve je bilo drugacije,zanemarujete i cinjenicu da mnogi do odredjenih godina nisu mogli da napustaju svoju zemlju..itd. Nije vam to putovanje kroz vreme jer u istom vremenu svi su na istom! Pele nije imao nijednu manu kao igrac iz onog sto sam video tako da sam siguran da bi bio medju najboljima i danas sa danasnjim treninzima jer Neymar na primer nema bolji nijedan segment igre,takodje za njega su pricali da ce ga pojesti u Evropi a Evropa puna Brazilaca Interesantno!
    (vince carter, 17. februar 2018 12:06)

    # Link komentara

  71. Moja porodica se iz Nemacke doselila davne 38' godine. Deda mi je uvek govorio: "Video sam razna cuda na terenu, ali onaj Sekularac je najvece." Odrastao sam u domovini, a vec tri godine zivim u Srbiji. Otac je, koji je preminuo prosle godine, govorio: "Velicaju Ronalda, Mesija i ostale. Niste gledali Sekularca i Pelea. Ljudi vide ono cega su deo, proslost ih ne interesuje."
    Za mene Mesi nikada nece biti najveci. Pele je veci od njega. A Ronaldinjo je bio talentovaniji od Mesija i Ronalda zajedno.
    (Novi Sad Srbija, 17. februar 2018 12:02)

    # Link komentara

  72. “ Danas Mesija postuju, ali opet ga udaraju, pustaju krv, lome ga. Tada Pelea ne pipnu i u Brazilskoj ligi vise nije igrao nego sto je igrao jer ga cuvali za svetska. “
    (kako da ne)

    Ne mogu da verujem šta sam pročitao! Pa Pele jedno skoro celo svetsko nije odigrao zbog povrede, Šeki nije hteo da kaže (iz pedagoških razloga, pretpostavljam) zašto je udario sudiju i slomio nogu odbrambenom igraču - iz besa što su ga bukvalo tukli... Kao i Pelea i ostale majstore. Sada da neko ozbiljnije povredi Mesija ili Ronalnda, sutra bi mu neko sa oružjem zakucao na vrata. Mnogo para je u igri, kao za narkotike... A ovi mlađahni komentatori bolje malo da se informišu nego što lupaju gluposti. Sada je fudbal kao NBA - cirkus, a sport je negde u manjim ligama. Recimo, Liga Evrope je mnogo lepša od zaštićene Lige Šampiona (u parama je liga šampiona).
    (1966, 17. februar 2018 11:52)

    # Link komentara

  73. Каже: 'Пеле би и данас био међу најбољима да игра'. Да, несумњиво, био би међу најбољима, онима у великој групи после Месија.
    (Хроми Даба(р), 17. februar 2018 11:37)

    # Link komentara

  74. Kad vec pominjes Mercedes iz 1960te i 2017te mislis li da bi Luis Hamilton 60tih vozio Bolid Formule 1 iz 2017te? Mislis li da bi Juan Manuel Fandjo sampion iz 50tih danas isto vozio Bolid iz tih godina?? Pele bi danas imao kondiciju iz 60tih?? Mesi u peleovo vreme bi imao sve sto ima danas?? E moji vi...u istom vremenu svi imaju iste uslove,a vase poredjenja su neumesna! Opet citiram Fergusona:"veliki igrac ce biti veliki u bilo kojoj eri" i opet pominjem Maldinija 1985-2009,Gigs itd...igraci se lagano adaptiraju na nove uslove!
    (vince carter, 17. februar 2018 11:28)

    # Link komentara

  75. vi komentarisete sekija...a ne izjavu....dve trecine vas masi temu
    (nedotavan, 17. februar 2018 11:15)

    # Link komentara

  76. Moka Slavnić : "Jednom prilikom smo Šeki i ja, kroz masu naroda, išli od Kalemegdana do palate Albanija puna 4 sata. Sigurno ne zbog mene."

    Bora Kostić : "Šeki je voleo da se šali, pa je meni, da bi me malo isprovocirao i pokazao koliko ceni moju tehniku, znao da kaže : "Gde si, Boro, drvo javorovo!" A ja dao 500 golova."
    (gospodin Scrooge, 17. februar 2018 11:13)

    # Link komentara

  77. Luiz Nazario Da Lima,Ronaldinjo,Pele,Maradona,Krojf,Mesi......
    (zdravkors, 17. februar 2018 11:03)

    # Link komentara

  78. Danas je mnogo teze i zahtevnije igrati fudbal...Pele je igrao brazilsku ligu i imao mnogo manje utakmica nego danasnji fudbaleri...fudbal danas iziskuje odricanja,u nedelju dana imaju po tri utakmice,ne stignu da se odmore pa onda jos treba za reprezentaciju da se igra...i onda je totalni apsurd porediti onaj fudbal sa danasnjim...uz duzno postovanje prema sekularcu Mesi ipak najbolji svih vremena
    (Zoran, 17. februar 2018 10:50)

    # Link komentara

  79. Neka neko uradi neki dokumentarac sa Sekijem i jos nekim legendama yu sporta. Neki dokumentarac, pokrenite se.
    (Sale, 17. februar 2018 10:49)

    # Link komentara

  80. Ali niko ne pominje sto Pele nikada nije igrao u Evropi, tada npr jedan prejaki Real Madrid, Liverpul, Junajted i dosta drugih, samo pominju ta svetska prvenstva ali opet ne kazu sa kime je igrao Pele. Pogledajte tada fudbal, koji pritom nije igrao svako i pogledajte tim Pelea. Tipa na svetskom Svajcarci, Bugari, Koreja itd. Danas svaka ekipa igra fudbal, moze da se nadigrava, tada je bila druga prica. Da je Mesi bio u tom vremenu on bi se setao pored istih tih Bugara, Koreje, Svajcaraca i ostalih. Uopste fudbal ko fudbal nije za poredjenje tada i sada. Pa pogledajte cim ste imali neku tehniku tada bili ste majstor, svetski. Danas talente imate svugde, tehnicare, ali imate i najbolje medju njima. Danas Mesija postuju, ali opet ga udaraju, pustaju krv, lome ga. Tada Pelea ne pipnu i u Brazilskoj ligi vise nije igrao nego sto je igrao jer ga cuvali za svetska. Zamislite Mesi da igra samo svetsko, a da se sprema za njega. Kao Bolt kada se samo sprema za Olimpijadu i proseta se :) To bi i sa Mesijem bilo. Tada je cak i Puskas bio bolji, ali i Euzebio. Igrali u Evropi, postigli mnogo sa reprezentacijama. Ali je Pele cuvan i reklamiran. To je sve. Pa po Brazilcima je Garincha bolji od Pelea. Mesi danas nema saigrace u Argentini poput Pelea tada, ni poput Maradone u njegovo vreme. A, pritom odugra do tog svetskog 80% vise utskmica od Pelea. Budimo realni. Mozemo da se radujemo sto je taj jedan Mesi bas u ovom nasem vremenu, kada svako igra fudbal, kada svako selo ima tim, kada svako ima menadzere, pare, a on je opet magija, najjaci. Svakako odlicna emisija sa Sekijem. Jesam partizanovac ali postujem ga, on je covek iz naroda. Tu je medju nama, obican svet, a nekada je bio uz Pelea. Pele danas visoko, glumi svastA, Seki eto ga tu. Car ;)
    (kako da ne, 17. februar 2018 10:46)

    # Link komentara

  81. Svaka cast i Sekularcu i Peleu ali to je bilo vreme kada se fudbal u mnogim zemljama tek razvijao.Vreme kada nisi ni znao ko ti je protivnik gde danas mogu da skeniraju igraca,svaki njegov pokret.U to vreme nisu ni postojali Africki fudbaleri a gledajte danas u svakom klubu barem po dvojca.To sto je Sekularac radio na terenu danas je neizvodljivo jer bi ga neki defanzivac oduvao sa terena.Pele ne moze da bude najbolji igrac svih vremena zato sto on nikad nije igrao na kontinentu gde se igra najbolji fudbal vec je posle Brazila otisao u Ameriku u neki vestacki klub koji se zvao Kosmos a mozete da zamislite na sta je licio fudbal u to vreme u Americi.To sto je Pele radio sa Brazilom je veliki uspeh ali da se ne lazemo Brazil je u to vreme bio ubedljivo najbolja reprezentacija i oni bi sve to osvojili i bez njega.Imali su oni i Garincu ne samo Pelea.Sekularac je igrao u vreme kada je fudbal bio poluprofesionalan i ne moze se to uporedjivati sa ovim danas gde klubovi dovode defanzivne igrace za 70 miliona eura.Mesi da se vrati u njihovo vreme pa ja ne znam sta bi im radio dok bi Pele i Seki imali muke u danasnjem fudbalu.Šeki bi verovatno igrao kao i svi nasi u Grckoj,Turskoj ili Kini.
    (Back in Black, 17. februar 2018 10:36)

    # Link komentara

  82. @(nedotavan, 17. februar 2018 08:58) svetsko prvenstvo je svetsko prvenstvo i u sekijevo vreme i danas i bice za sto godina najbitniji trofej u svetskom fudbalu i po tom pitanju poredjenje izmedju mesija i pelea stoji. lako je sad reci da bi mesi i kronaldo dominirali da se vrate 30, 40, 50 godina unazad kroz vreme ali nikada necemo znati sta bi pele, maradona i ostali velikani radili da su se rodili koju deceniju kasnije i da danas igraju. apsolutno sam siguran da bi maradona bio barem egal sa mesijem a verovatno i bolji.
    (mrmlj, 17. februar 2018 10:35)

    # Link komentara

  83. “seki legendo svaka cast na svemu...ali prosto ne mogu da poverujem kada vi iz starije generacije poredite vas i fudbalere sadasnjosti...to je kao da kazete da je mercedes iz 1960 bolji od mercedesa iz 2017...jednostavno to je tako samo po prirodo stvari..”
    (nedotavan)

    A da pogledamo ovako: Da nije bilo igrača kao što su Pele, Šekularac,... i mnogi drugi, fudbal ne bi bio to što je sada i ne bi bilo Mesija, Ronalda,.... Da stari igrači nisu dali po današnjim merilima skoro besplatno sve što su mogli,... Svako vreme ima svoje heroje, a veličinu možemo meriti doprinosom opštoj stvari (fudbalu, u ovom slučaju). Zvezdin uspeh 1991 (najveći do sada našeg fudbala, a verovaatno i nažalost za sva vremena) je jedna od skoro direktnih posledica kjudi kao što su Rajko Mitić, Šekularac, pa čak i Piksi, mada je ovaj bio u suprotnom taboru u Bariju.
    (1966, 17. februar 2018 10:28)

    # Link komentara

  84. @nedotavan
    Ljudi nisu stvari ni tehnologija. Pelea ti, kao ni ja, nisi gledao, za razliku od Sekija. Mozemo samo da gledamo stare snimke, na kojima ljudi nekada izgledaju smesno, a tu vec dolazi u pricu tehnologija. Potrazi na YT klip Pele did it 50 years ago, da ti bude jasno o cemu se radi.
    Da ne pominjem kakva su pravila bila tada (u odbrani su slobodno mlatili igrace), kakve su bile kopacke, tereni i lopta (probaj da udaris koznu loptu glavom kad se natopi ili da je sutnes).
    (drvobradi, 17. februar 2018 10:21)

    # Link komentara

  85. "Primeniš zakon, pa da vidiš kako su Srbi disciplinovani. Samo po džepu, to je jedini način“.

    E to si Seki upravu 100%.
    (twenty one pilots, 17. februar 2018 10:19)

    # Link komentara

  86. Klasicno, svako hvali svog konja, pa tako i ovaj igraca iz svog vremena.
    Stvarno nikako ne kontam svrhu ovakvih izjava.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (deda Trajko, 17. februar 2018 08:56)

    Nije dosao u emisiju da prica o Mesiju i Peleu, ili Ronaldu i Maradoni nego je to trajalo 2.5 minuta tokom cele emisije. Ovde su manje vise prepricali zanimljivosti koje je govorio, pa izmedju ostalog i potpuno razuman stav povodom toga. I u pravu je, sa takvim saigracima gde je Mesiju titula prvaka Sveta? Neko rece da je Mercedes iz 2017. bolji od Mercedesa iz 1960. Ali ako ne moze da upali svaki put i trosi duplo vise, koji je bolji onda? Tako da soontaj sad izjavu gospodina Sekularca.
    (Nikola, 17. februar 2018 09:58)

    # Link komentara

  87. Svaka cast za Sekija,ali on kao i vecina "matorih" smatra da je sve bilo bolje u njihovo vreme. Neke stvari su tacne ali porediti fudbal sada i pre 40-50 godina je kao da poredite mercedes iz 1960 i sada. Danas su fudbaleri masine. Fizicki i tehnicki je neuporedivo teze igrati sada. Pretrce vise na mesecnom nivou nego ogroman broj automobila sto prodje mesecno,pa je samim tim i uspeh Mesija i Ronalda mnogo veci nego sto je to bilo u vreme Pelea i Pusakasa.
    (zekan17, 17. februar 2018 09:51)

    # Link komentara

  88. Sekularac je bio Ronaldinjo pre Ronaldinjo. Pun stadion ljudi dodje samo da bi gledao njega. A bio je drskiji od Kristijana Ronalda :)
    (Bicu Slobodan, 17. februar 2018 09:30)

    Ljudi verovatno misle na fizicku slicnost Sekularca iz igrackih dana. Na nekim fotkama bas lice.
    (Goran, 17. februar 2018 09:45)

    # Link komentara

  89. Legenda. Inače na nekim slikama kao ovoj, naročito iz profila, malo podseća na Kristijana Ronalda. Rajko Mitić na svakoj slici pravi gospodin, kao neki američki glumac 40-ih - uvek sređen, uvek uredan, uvek otmen. Iako svako vreme iznedri neke svoje legende i Bogove fudbala (moje detinjstvo su obeležili Ronaldinjo, Ševčenko, Nistelroj, Kaka, Ibra, Mesi, Ronaldo, Lampard...) žao mi je što ih nisam gledao - srećom postoje kakvi-takvi snimci.
    (Jole, 17. februar 2018 09:38)

    # Link komentara

  90. Veliki je klub Zvezda, i uvek ce biti, jer su ovakvi ljudi gradili njenu istoriju... Seki legendo, ziv i zdrav bio!
    (DarioHubner, 17. februar 2018 09:36)

    # Link komentara

  91. Sekularac je bio Ronaldinjo pre Ronaldinjo. Pun stadion ljudi dodje samo da bi gledao njega. A bio je drskiji od Kristijana Ronalda :)
    (Bicu Slobodan, 17. februar 2018 09:30)

    # Link komentara

  92. Zvezdaš!
    (stooges, 17. februar 2018 09:29)

    # Link komentara

  93. Fantastičan fudbaler! Svetska zvezda svog vremena.
    (pobesnelimax, 17. februar 2018 09:24)

    # Link komentara

  94. Legenda....
    (ozz, 17. februar 2018 09:22)

    # Link komentara

  95. " Jeste malo arogantan, ali sa takvim golovima, takvim kvalitetom i tolikom lovom koji oni primaju, pa ja bih bio još arogantniji“

    Posteno!
    (as, 17. februar 2018 09:19)

    # Link komentara

  96. Mozda znas trista reci, ali si smeker, cika Seki. Da si zdrav jos sto godina, legendo fudbala!
    (Franjo Tumbasovic, 17. februar 2018 09:17)

    # Link komentara

  97. Jel zna neko zasto niko "najboljeg" na svetu cak i ne pominje kad su u pitanju najbolji igraci ikada??
    (Pavle, 17. februar 2018 09:04)

    # Link komentara

  98. Ma 100% kad nije bilo ofsajda i igrao citav zivot "seosku" ligu (po pasnjacima).
    Mesi je najbolji ikad i svako poredjenje sa njim je pogubno. Toliko od navijaca Reala , mada ni to nije bitno. :)
    (MajstorVlado, 17. februar 2018 09:00)

    # Link komentara

  99. Bioloski otac C. Ronalda!
    (DNK test odma’, 17. februar 2018 09:00)

    # Link komentara

  100. Zvezdasi i Partizanovci sedeli zajedno a Tito bio ziv,sta ima lepse,dodje mi da zaplacem :(
    (cobo, 17. februar 2018 09:00)

    # Link komentara

  101. seki legendo svaka cast na svemu...ali prosto ne mogu da poverujem kada vi iz starije generacije poredite vas i fudbalere sadasnjosti...to je kao da kazete da je mercedes iz 1960 bolji od mercedesa iz 2017...jednostavno to je tako samo po prirodo stvari...
    (nedotavan, 17. februar 2018 08:58)

    # Link komentara

  102. Klasicno, svako hvali svog konja, pa tako i ovaj igraca iz svog vremena.
    Stvarno nikako ne kontam svrhu ovakvih izjava.
    (deda Trajko, 17. februar 2018 08:56)

    # Link komentara

  103. Jel zna Kristijano Ronaldo da mu je Seki cale?
    (NbgDeki, 17. februar 2018 08:47)

    # Link komentara

  104. Ko sto rece neko pre par dana - veliki si Seki!
    (tietzsche, 17. februar 2018 08:46)

    # Link komentara

  105. Zasto nije rekao Pele je bolji od penalda, nije ga ni pomenuo, jedino se klinci loze na njegove penale i golove iz peterca. Kod pravih poznavaoca fudbala se zna Pele Mesi Maradona, redosled nije bitan.
    (Danko, 17. februar 2018 08:40)

    # Link komentara