Lazić za B92.net: Bićemo oni pravi

Za vaterpoliste Srbije na početku olimpijske godine nema predaha, jer ih od ponedeljka do 17. februara čeka Svetsko prvenstvo u Dohi.

Dejana Popović
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kalendar im nije naklonjen, u mesec dana šampionat sveta biće drugo veliko takmičenje na kom će izabranici Uroša Stevanovića pokušati da uzmu vizu za Olimpijske igre u Parizu, ali i da se nađu u borbi za medalje.

Samo tri nedelje posle Evropskog prvenstva u Hrvatskoj, jedan od standardnih reprezentativaca Srbije Đorđe Lazić, veruje da su "delfini" spremni za veliki izazov koji ih čeka u Kataru.

"Mali je razmak između EP i SP, pritom smo imali dosta utakmica u sezoni. Sigiurno da je veoma naporno i iscrpljujuće, ali šta je - tu je. Kako nama tako i ostalima i trudimo se da ne razmišljamo o tome, nego da se što bolje i psihički i fizički pripremimo za sve ono što nas očekuje u Dohi. Tim je u odnosu na Zagreb pretrpreo male promene, dva igrača su zamenjena, ali je ekipa spreman da odgovori na sve zahteve i siguran sam da će btii dobro"
, rekao je Đorđe Lazić u razgovoru za B92.net.

Uvertira za SP je bio je šampionat Evrope, na kom je Srbija konačno igrala u kompletnom sastavu, ali je u četvrfinalu morala da pruži ruku Mađarima posle one nesrećne penal serije.

Sedmo mesto bio je rezultat kojim ni sami vaterpolisti nisu bili zadovoljni, a centar italijanske Breše ističe da je "prazan hod" između dva takmičenja poslužio da se izvuku pouke i isprave greške iz glavnog grada Hrvatske.

"Nismo bili zadovoljni rezultatom u Zagrebu, sedmo mesto nije nešto na šta smo ciljali pre takmičenja. Imali smo mali predah, odnosno vremena da treniramo, ponovo da budemo na okupu i da ispravimo greške koje smo pravili u Hrvtaskoj. To su pre svega taktičke stvari, za koje sam siguran da su došle na svoje mesto i da ćemo u Dohi biti oni pravi",
rekao je 27-godišnji Lazić.

Fotoo: VSS/Slobodan Sandić
Fotoo: VSS/Slobodan Sandić

Svetska smotra u Dohi je poslednja šansa da se Srbija domogne olimpijske norme i to je glavni cilj koji treba da se ispuni. Situacija koja sa sobom nosi veliki pritisak, ali i još veću motivaciju da se na Bliskom istoku zasija u pravom svetlu.

"Poslednja je šansa da se plasiramo na OI i to je glavni cilj, ali idemo da osvojimo zlatnu medalju, jer mislim da imamo kvaliteta za to. Pritisak postoji, ali to je nešto što je normalno u sportu i navikli smo na to. Izborićemo se sa tim tako što ćemo biti koncentrisani na ono što nas očekuje i motivisani smo kao nikada do sada", kaže Lazić.

Vaterpolisti Srbije smešteni su grupu C sa Japanom, SAD i Crnom Gorom. Sa Japancima i Crnogorcima u grupi su igrali i prošle godine na SP Fukuoki, dok se sa ekipom Dejana Udovičića naš tim sastao u Budimpšeti 2022. godine.

Atipična i nimalo laka grupa, sa dve neevropske selekcije sa posebnim stilom vaterpola jasan su znak da vaterpolisti od početka moraju ozbiljno da pristupe svakom rivalu.

Na otvaranju planetarne smotre u ponedeljak od 14.00 igraju protiv Japana, dva dana kasnije od 15.30 rival je Crna Gora, dok grupnu fazu završavaju okršajem sa Amerikancima 9. februara u 15.30 po našem vremenu.

"Očekuje nas izuzetno teška grupa, verovatno najteže na šampionatu. Tri izuzetno nezgodne ekipe. Japan je izuzetno dobro firički pripremljen tim, igraju atipičan vaterpolo sa dosta plivanja i malo duela i već na startu takmičenja nas očekuje težaak meč protiv njih. I sa Crnom Gorom smo igrali na SP prošle godine u Fukuoki. Jedna pravi derbi, takođe ekipa koja pliva veoma dobrom, koja je spremna i fizički i taktički i izvrsno postavljena. Što se tiče SAD, mislim da je to njihov najbolji tim u poslednjih 10-15 godina. Ekipa koja sigurna ovde ide na medalju, sa izvrsnim igračima koji igraju u najboljim evropskim timovima. Biće to tri teške utakmice, koje će biti prava priprema i test za ono što nam sledi posle grupne faze".

Foto: VSS/Slobodan Sandić
Foto: VSS/Slobodan Sandić

U Dohi će biti podeljene preostale četiri karte za Pariz, gde su već učešće obezbedile domaćin Francuka, Mađarska, Grčka, Španija, Japan, SAD, Južna Afrika i Australija.

Srbija ako bude prva u grupi, automatski obezbeđuje četvrtfinale i olimpijsku vizu, a Lazić je upitan i koliko će biti teško namestiti glavu na činjenicu da svaki meč mora da se odigra na visokom nivou baš zbog pomenutog uloga.

"Tako je, ako budemo privi u grupi, obezbedili smo olimpijsku vizu. Bez obzira na to i da nismo u takvoj situaciji, sigurno bismo u svaki meč ulazili maksimalno fokusirani, zbog nas samih i zbog podizanja trenutne forme. Idemo na prvo mesto da bismo obezbedili vizu, ali da bismo imali i lakšeg protivnika u četvrtfinalu. To bi nam omogućilo i lakši put do medalje"
, kaže Đorđe.

Iza ekipe koju od oktorbra 2022. godine vodi selektor Uroš Stevanović već su dva velika takmičenja. SP u Japanu prošle godine sa mnoštvom debitanta i mladih igrača pokazalo je da Srbija ima potencijal.

Doha će dati odgvoor da li su posle Fukuoke i Zagreba preležali sve "tranizcione boljke" i koliko su se sada našle prave uloge za svakog u timu.

"Ova ekipa sa manje ili više izmena igra na poslednjih nekoliko velikih takmičenja i sigurno je da nisamo pokazali sav potencijal, jer nijednom nismo uspeli da se domognemo medalje. Mislim da to nije realno stanje stvari, možemo mi mnogo više od toga. Nadam se, odnosno siguran sam da ćemo to pokazati na SP
", ističe centar reprezentacije i olimpijski šampion iz Tokija.

Na prethodnom SP Srbija je bila blizu medalje, ali i nadomak olimpijske vize. Međutim, sve to izmaklo joj je iz šaka i zauzela je 4. mesto. Sada je trenutak da se ode korak napred, smatra Lazić.

"Imamo kvaliteta za mnogo više", zaključio je Đorđe Lazić.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.