Vesti -

Talasi izbacili na obalu misteriozni predmet sa Titanika? FOTO

Misteriozni svežanj koji je voda izbacila na plažu u Velikoj Britaniji možda potiče sa olupine Titanika.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov
Foto: Shutterstock/Anton_Ivanov

Talasi su izbacili balu od složenih gumenih čaršava na britansku plažu dok je čuveni brod potonuo blizu Njufaundlenda u Кanadi na nekih 650 kilometara od obale.

Tajanstvena bala čaršava sa autentičnim šarama, koji je nedavno pronađen na plaži Keais u Škotskoj, veoma je sličan zavežljaju otkrivenom na plaži Dunet 2019. godine.

Dejvid Grejem Skot, koji je pronašao naplavinu, slikao je misteriozni zavežljaj, a to je potom izazvalo radoznalost stručnjaka na drugom kraju zemlje.

Zaštitnik prirode iz Кorniša, Stiv Trevela, rekao je da bi čaršavi mogli da potiču sa čuvenog broda koji je potonuo 1912. godine. Trevela je rekao da su čaršavi od gutaperke, materijala sličnog gumi, koji je bio naširoko korišćen krajem 19. i početkom 20. veka u industrijske svrhe, a danas se obično koristi za tretiranje korena zuba u stomatologiji.

"Postoji niz dokaza da je Titanik nosio gutaperku kad je potonuo 1912. godine. Nije nemoguće da su bale mogle da dođu sa tog broda. Mnogo krhotina koje doplutaju u Veliku Britaniju potiče iz voda Njufaundlenda", navodi Trevela.

Do sada je jednom potvrđeno da je predmet sa Titanika isplivao na obalu. Talasi su 2021. godine izbacili bocu sa porukom koju je napisala Matilda Lefer (12). Matilda je bila putnik treće klase na brodu.

Beleška je datirana na 13. april 1912. godine.

Već sledećeg dana brod je oko ponoći udario u santu leda zbog čega je potonuo nekoliko sati kasnije. Matilda, troje braće i sestara i njihova majka Mari nikada više nisu viđeni, ali 105 godina kasnije na jednoj kanadskoj plaži pronađena je poruka koju je očigledno potpisala devojčica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu