Vesti -

Ispod škole pronađeni misteriozni srednjovekovni tuneli

Stanovnici San-Loran-de-Murea, predgrađa Liona, želeli su da se izvrše iskopavanja nakon otkrića srednjovekovnih tunela ispod gradilišta škole, ali bezuspešno.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto:Shutterstock/xuanhuongho
Ilustracija/Foto:Shutterstock/xuanhuongho

Stariji stanovnici navode da su oni povezivali utvrđeni zamak bečkog aristokrate, koji se suprotstavljao grofu Savojskom, preneo je Figaro.

Posle samog početka radova na gradilištu nove škole, stanovinici San-Loran-de-Murea mogli su da vide ulaz u tunel, navele su opštinske vlasti. Udruženja za očuvanje nasleđa su ih, takođe, brzo primetila.

"Ne znamo mnogo o ovim tunelima, zbog čega bismo voleli da se sprovedu iskopavanja i da se izvrši analiza", rekao je Fransoaz Alkaraz za Figaro.

On je naveo da u gradu ima stogodišnjaka koji se sećaju kako su korišćeni tuneli. Priča se da su ih u 19. veku koristile dve porodice velikaša da se ne bi srele. Reč je o pordicama Koš i Fokašon, koje su iskopale tunele ispod parka Baron. Zbog čega su tuneli zatrpani nikada se neće saznati.

Vlasnik projekta je obavestio opštinu da je sledio mišljenje Regionalne direkcije za kulturu u vezi sa pitanjima nasleđa, tako da će učenici sledeće školske godine moći da zauzmu svoja mesta u klupama koje se nalaze nekoliko metara iznad srednjovekovnih tunela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu