Vesti -

Da li treba krstiti dete dok je malo ili sačekati da odraste? VIDEO

U našem društvu često se polemiše oko krštenja deteta, roditelji razmišljaju o tome da li bi dete trebalo krstiti dok je još malo ili sačekati da odraste pa da samo odluči hoće li biti vernik i hoće li se uopšte krstiti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/Goruppa
Foto: depositphotos/Goruppa

"Krštenja dece je ozbiljna tema, izuzetno, zato što je krštenje nešto što je u hrišćanstvu egzistencijalni čin, to nije prosto predanje, tradicija, mesto, pripadnost određenom prostoru života, nego je jedan egzistencijalni čin koji treba da promeni život u potpunosti", rekao je sveštenik Gligorije Marković za TV Prva i dodao:

"Kada bih pokušao da uprostim tu veliku temu, rekao bih da imamo nekoliko sadržaja, jedno je učenje hrišćansko o krštenju i o tome šta je ono što su hrišćani primili kao Hristov nauk o novom rođenju, vodom i duhom, i šta to predstavlja.. To je jedna tema, druga tema je da je to socijalni čin, znači čin objave pripadanja jednoj zajednici, a treća je da je to jedan duboko lični čin koji treba da bude ukorenjen u ova dva", rekao je on.

Verski analitičar Draško Đenović ne slaže se sa mišljenjem sveštenika o tome da čin krštenja treba da se obavi onda kada i prvi rođendan deteta.

"Nije pametno i nije u skladu sa srpskom tradicijom da se dete krsti onda kada napuni jednu godinu", rekao je za TV Prva Draško Đenović.

Za više o ovoj temi, pogledajte video-prilog u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 235 idi na stranu