Vesti -

Univerzitet pokreće kurs magije: "Raste interesovanje za proučavanje okultizma"

Univerzitet u Ekseteru će od sledeće godine ponuditi kurs magije, prvi u Velikoj Britaniji, saopštio je univerzitet. Jednogodišnji program počinje u septembru 2024.

Izvor: BBC
Podeli
Foto:  EPA-EFE/Jesus Diges
Foto: EPA-EFE/Jesus Diges

"Inovativni kurs magije i okultnih nauka formiran je nakon nedavnog porasta interesovanja za ovu oblast", ​​rekao je jedan od vođa programa.

Polaznici će imati priliku da proučavaju istoriju i uticaj veštičarenja i magije širom sveta na društvo i nauku, navodi univerzitet.

Uključeni stručnjaci iz više oblasti

O ulozi magije na Zapadu i Istoku učesnicima će govoriti stručnjaci iz oblasti istorije, književnosti, filozofije, arheologije, sociologije, psihologije, drame i religije.

Na univerzitetu kažu da je to jedan od retkih postdiplomskih kurseva te vrste u Velikoj Britaniji koji kombinuje proučavanje istorije magije sa tako širokim spektrom drugih predmeta.

"Nedavni porast interesovanja za magiju i okultizam u akademskoj zajednici i van nje u srcu je najhitnijih pitanja koja muče naše društvo", rekla je direktorka programa Emili Selav.

"Dekolonizacija, istraživanje alternativnih epistemologija (proučavanje prirode znanja i opravdanosti i racionalnosti određenih verovanja ili ubeđenja), feminizam i antirasizam su u srži ovog programa", dodala je ona. Kurs će se održati u Institutu za arapske i islamske studije.

Ljudi će moći da dovode u pitanje svoja uverenja

"Ovaj magistarski stepen će omogućiti ljudima da dovedu u pitanje pretpostavku da je Zapad mesto racionalizma i nauke, dok je ostatak sveta mesto magije i sujeverja“, kaže Emili Selav.

Na univerzitetu su rekli da bi magistarska diploma mogla da pripremi studente za karijeru u nastavi, savetovanju, mentorstvu, radu u muzejima, bibliotekama, turizmu, organizacijama koje se odnose na umetnost ili u izdavačkoj industriji.

Naučiće o zmajevima u zapadnoj književnosti i umetnosti, legendi o kralju Arturu, paleografiji, islamskoj misli, arheološkoj teoriji i praksi i prikazu žena u srednjem veku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 237 idi na stranu