Vesti -

Muslimanki zabranili ulazak u školu u tradicionalnoj haljini, ona preduzela novi korak

Učenica islamske veroispovesti kojoj je zabranjen ulaza u školu u Francuskoj, podnela je žalbu Ujedinjenim nacijama.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: taka1022/Shutterstock
Foto: taka1022/Shutterstock

Ovoj učenici je ulaz u školu odbijen jer je nosila tradicionalnu japansku odeću kimono, pa se devojka žalila Ujedinjenim nacijama zbog diskriminacije na osnovu vere,s obzirom na to da je Francuska nedavno zabranila i duge haljina abaje.

Kontroverza oko stava francuske vlade protiv hidžaba u školama se nastavlja s mnogim učenicima koji su odbijeni zbog nošenja široke gornje odeće.

Petnaestogodišnja devojčica, koja živi u francuskom gradu Lionu, poslala je pritužbu Ashwiniju K.P., za savremene oblike rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije, zbog "diskriminacije s kojom se suočila na temelju njenog verskog opredjeljenja."

Dana petog septembra poslata je kući jer je nosila kimono.

Kritikujući zabranu abaje koju je uveo francuski ministar obrazovanja Gabriel Attal, podnosilac tužbe rekao je kako smatra da francuska vlada nije preduzela potrebne korake da spreči sve vrste diskriminacije žena.

Prethodno je studentkinja podnela i prijavu državnom tužitilaštvu u Lionu s obrazloženjem da je "diskriminisana zbog svoje verske pripadnosti".

Ranije ovog meseca, Državno veće podržalo je vladinu zabranu abaje, proglasivši je zakonitom.

Kontroverzni potez izazvao je oštru reakciju protiv vlade, koja je poslednjih godina kritikovana zbog napada na muslimane izjavama i politikama, uključujući napade na džamije, te zakon o "antiseparatizmu" koji nameće široka ograničenja zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 227 idi na stranu