Vesti -

Američka organizacija preispituje vizu princa Harija: "Priznao je da se drogirao"

Američka konzervativna organizacija zatražila je od američkog saveznog suda da obelodani odgovore princa Harija o prethodnoj upotrebi droga u njegovom zahtevu za američku vizu jer je u interesu javnosti da se vidi kako postupaju američke vlasti u takvoj situaciji i da li je on nešto sakrio.

Izvor: slobodnadalmacija.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Navodi vojvode od Saseksa o uzimanju kokaina, marihuane i psihodeličnih droga u njegovim memoarima "Rezerva" pokrenuli su mnoge da se zapitaju zašto mu je dopušten ulazak u SAD 2020. godine.

Fondacija Heritage pokrenula je tužbu protiv Ministarstva unutrašnje sigurnosti Sjedinjenih Državai (DHS) nakon što je odbijen njen zahtev za tim podacima temeljem Zakona o slobodi informacija tvrdeći da je to od "ogromnog javnog interesa".

U tužbi fondacije tvrdi se da američki zakoni "uopšteno smatraju neprihvatljivim ulazak" takvih osoba u zemlju.

Govoreći nakon prvog saslušanja pred saveznim sudom u ovom slučaju Nil Gardiner rekao je novinarima da se tužbom smera postavljanje pitanja odgovornosti osobe istaknutog javnog profila i američke vlasti.

"Na kraju krajeva, ovde se radi o odgovornosti, transparentnosti i otvorenosti američke administracije u vezi s imigracijskim zahtevom osobe visokog profila", rekao je Gardiner.

Tokom saslušanja na saveznom sudu u Vašingtonu u utorak, advokat Samjuel Devej rekao je sudiji da se njihov slučaj odnosi na vojvodu od Ssaseksa, ali i na to kako DHS "poštuje zakone".

Devej je rekao sudiji da je pitanje dobilo "široko rasprostranjenu i neophodnu medijsku pažnju" što je pokrenulo "pitanja o integritetu vlade".

DHS-ov advokat Džon Bardo potvrdio je da članci na koje se pozvao think tank u prilog tužbi ne pokazuju da se radi o medijskoj pažnji i nisu uspeli da ukažu na bilo kakvo kršenje zakona od strane američke vlade.

U kontroverznim memoarima, vojvoda je rekao da kokain "nije učinio ništa za mene", dodavši: "Marihuana je drugačija, to mi je zapravo stvarno pomoglo."

Govoreći o tome zašto je think tank pokrenuo slučaj, rekao je novinarima: "Ovo se zapravo u konačnici odnosi na imigracijski zakon SAD-a, osiguravajući njegovu pravednu i jednaku primenu na sve. Niko ne sme biti iznad zakona i niko ne sme biti povlašćen."

“U svetlu opsežnog korišćenja ilegalnih droga princa, Hari bi trebao biti odgovoran za svoj zahtev."

"Sve je izneo, da vidimo odgovara li to tačno onome što je stavio u svoj zahtev za vizu. Jer ako nije, to je lažno svedočenje i to je kazneno delo i svako treba da odgovara pred zakonom - niko se ne sme drugačije tretirati."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu