Vesti -

Novi klinički podaci o uređaju Vuse

Potvrđen pozitivan uticaj proizvoda sa smanjenim rizikom po javno zdravlje

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

U časopisu Internal and Emergency Medicine objavljeni su novi rezultati jedne od dosad najvećih studija o e-cigaretama koja je analizirala BAT-ov vodeći brend Vuse. Pomenuta studija upoređivala je klinička merenja isključivo Vuse potrošačasa sa pušačima. Rezultati studije pokazuju da su učesnici koji koriste Vuse imali povoljnije razlike u biomarkerima izloženosti (BoE) i biomarkerima potencijalne štete (BoPH) relevantnim za bolesti povezane s pušenjem, u poređenju sa konzumentima tradicionalnih cigareta.
Kod korisnika Vuse-a zabeleženi su znatno niži biomarkeri izloženosti primarnim toksinima dima od cigareta, prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije (WHO). Takođe, podaci su pokazali povoljne razlike između Vuse korisnika i pušača u svim izmerenim biomarkerima potencijalne štete, od kojih su tri bila statistički značajna.
Dr. James Murphy, direktor za istraživanja i nauku u BAT-u, rekao je: “Vaping postaje sve važniji jer odrasli pušači sve više traže alternativne nikotinske proizvode smanjenog rizika. Rezultati ove studije važni su za Vuse, BAT i potrošače jer nam omogućuju bolje razumevanje pozitivnog uticaja e-cigareta u poređenju s pušenjem. Istraživanje pokazuje jasnu razliku između korisnika Vuse uređaja u poređenju s pušačima i dodatno potvrđuje ulogu e-cigareta u smanjenju štete od pušenja. Želeo bih da se zahvalim svima koji su učestvovali i pomogli u realizaciji ove studije. To je još jedan važan korak napred na našem putu ka izgradnji Boljeg sutra (A Better Tomorrow)”.

E-cigarete su najproučavaniji i najprihvaćeniji alternativni duvanski i nikotinski proizvodi u svetu. BAT-ovi naučni podaci o e-cigaretama objavljeni su u više od 80 recenziranih časopisa i doprinose dokazima koji podupiru ulogu ove kategorije u smanjenju štete od duvana. Inovativna “studija preseka”, jedna od najvećih o e-cigaretama, pruža ključne uvide u uticaj njihovog korišćenja na zdravlje.

Vuse je vodeći globalni brend e-cigareta po tržišnom udelu i prvi globalni ugljenično neutralan brend e-cigareta. Takođe, Vuse je dostupan na 33 tržišta, sa preko 10 miliona potrošača širom sveta.

Više o studiji

Klinička studija o Vuse korisnicima, pušačima, bivšim pušačima i onima koji nikad nisu konzumirali cigarete pruža sveobuhvatnu analizu 17 biomarkera izloženosti (BoE) primarnim toksinima cigaretnog dima, biomarkera potencijalne štete (BoH) i fizioloških mera relevantnih za kardiovaskularna stanja, respiratorne bolesti i rak.

Ispitanici su bili iz Ujedinjenog Kraljevstva, starosne dobi između 19 i 55 godina, kao i dobrog opšteg zdravlja. Uključene su i proučavane četiri različite grupe:

Sadašnji pušači koji su pušili najmanje godinu dana pre odabira
Potrošači koji koriste Vuse (ePod i/ili ePen3) najmanje šest meseci
Bivši pušači koji su prestali da puše najmanje šest meseci pre odabira
Ispitanici koji nisu nikada pušili

Svi učesnici testirani su na urinarni kotinin, biomarker za izloženost nikotinu, nakon čega su izdahnuli ugljenični monoksid, kako bi se utvrdila njihova konzumacija nikotina i pušački status. Potrošači koji koriste Vuse, kao i bivši pušači takođe su testirani na biomarker CEVal, kako bi se potvrdilo da nisu pušili cigarete tokom prethodnih šest meseci. Za razliku od longitudinalnih studija gde se obavljaju višestruke kliničke posete tokom dužeg vremenskog perioda, učesnici u ovoj studiji obavili su jednu kliničku posetu tokom noći gde su ispitivači analizirali njihov dah, urin i krv kako bi izmerili BoE i BoH, te preduzeli druga klinička merenja relevantna za zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu