Vesti -

Deda Živan je najstariji Ariljac: Zapamtio je svetske ratove, a bio je član tri vojske

Deda Živan Popović najstariji je Ariljac, a predzadnjeg dana januara proslavio je svoj 106. rođendan. Živi u selu Latvica i iako ima preko 30 potomaka, a u svojoj trošnoj kućici živi sam. Danas su mu iznenađenje priredili predsednik opštine Arilje, Predrag Maslar, i prijatelji. Sa rođendanske torte oduvao je neverovatan trocifren broj. Još uvek je bistar i pokretan, a zbog godina ga samo pomalo izdaje sluh.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

"Sam Bog mi je dao ove godine, nemam neki poseban recept kako poživeti ovako dugo. Mučio sam se kroz život, radio teške zemljoradničke poslove možda me je to i održalo. Očeličio sam se izgleda", rekao je ovaj vremešni slavljenik.

Zapamtio je Živan svetske ratove, ali u njima i sam učestvovao kao član tri vojske. Bio je član partizana, četnika i kraljeve vojske. Dva puta se ženio, a u tim brakovima izrodilo se sedmoro dece. Uslovi u kojima živi sam nisu laki, ali on ne želi da ode od svoje rodne kuće i svoje Latvice.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Nema smrti bez sudnjega dana. Nemcima sam bio na dohvat ruke dok sam boravio u skopskoj bolnici. Ali, sam im jedva umakao i peške iz Makedonije došao do Arilja. Tokom svih tih mojih iskušenja puno sam čitao Sveto pismo, to mi je mnogo pomoglo u životu", priča deda Živa.

Kako kaže, još uvek čita ali ne kao ranije jer mu je sa godinama oslabio vid. Najteže od svega mu pada samoća i to što u dugim staračkim danima nema sa kim da porazgovara. Današnja rođendanska poseta vratila mu je osmeh na lice.

"Deka Živan je najstariji naš meštanin i prava institucija. Želeli smo da ga izenenadimo i obradujemo na ovaj poseban dan, što smo nadam se i uspeli. Poželeli smo mu da ga zdravlje dobro služi i da još poživi, izjavio je predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 131 idi na stranu