Vesti -

Razlike između dva jezika: Hrvatima srpski zvuči veselo i srčano, a Srbima hrvatski romantično

Luka Trkanjec, korisnik jedne popularne mreže, rekao je: razlike između hrvatskog i srpskog jezika su otprilike na nivou razlika između britanskog i australijskog engleskog jezika.

Izvor: Večernji.hr
Podeli
Foto: NINA IMAGES/Shutterstock
Foto: NINA IMAGES/Shutterstock

Smatra se da Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, dok Srbima hrvatski zvuči otmenije, pristojnije, čak i romantično, navodi Večernji.hr. To često može dovesti do smešnih situacija. U leksici ima dosta razlika (susjed/komšija, tisuća/hiljada, domovina/otadžbina), no narodi međusobno dobro razumeu i ove reči.

Stranac koji uči jedan ili drugi od ova dva jezika će svakako razumeti oba, ali odmah će se "čuti" koji je naučio. Ove su suptilne razlike takve da čak ni mi, izvorni govornici, ne možemo da "fejkujemo" govor svojih suseda bez da neko vreme živimo onde i uhvatimo žargon i naglasak, odmah ćemo zapravo biti uhvaćeni.

Kada je reč o pismu, tu ipak ima više razlika jer Srbi koriste ćirilicu, a Hrvati latinicu. Mlađi Hrvati ćirilicu gotovo uopšte ne poznaju, dok su generacije koje su se školovale za vreme Jugoslavije ćirilicu naučile u osnovnoj školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 131 idi na stranu