Vesti -

Veliki skandal u Hrvatskoj: Propust u udžbeniku za IV razred, roditelji se pobunili

U Bosni i Hercegovini ne žive tri konstitutivna naroda, u toj državi žive samo Bošnjaci i Bošnjakinje. Kako navodi Večernji.hr, bez imalo ironije, uz velik propust celog niza recenzenata, pa i samih autora, upravo tako uče učenici 80 hrvatskih osnovnih škola koji sat prirode i društva u četvrtom razredu obrađuju po udžbeniku "Nina i Tino", koji potpisuje grupa autora: Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pizztola, Lidija Prpić i Željka Zagorac, a čiji je izdavač Profil Klett.

Izvor: vecernji.hr/Lana Kovačević
Podeli
Foto: Worrawoot.s/Shutterstock
Foto: Worrawoot.s/Shutterstock

Sporni radni udžbenik u upotrebi je od školske 2021./2022. godine, a deo je serijala "Nina i Tino" čiji udžbenici su se počeli da se primenjuju u razrednoj nastavi za vreme eksperimentalnog sprovođenja Škole za život. I dok, na primer, u udžbenicima Školske knjige, kao i u udžbeniku "Priroda, društvo i ja" čiji je izdavač Alfa za isti razred u istom predmetu učenici uče susedne zemlje i prirodne granice ne ulazeći uopšte u to koji narodi žive u kojoj susednoj zemlji, u izdanju Profil Kletta uče narode, ali netačno, jer u samom udžbeniku nema pomena da u Bosni i Hercegovini uz Bošnjake žive i Hrvati i Srbi.

Na taj propust upozorio je upravo Večernji list, i to u svom izdanju za BiH nakon što se Večernjakovim novinarima obratio otac čiji sin u jednoj zagrebačkoj školi uči upravo po navedenom udžbeniku, i to nakon što je njegov sin učiteljici na pitanje odgovorio tačno, a ona ga je ispravila upravo onako kako piše u tom udžbeniku – da u Bosni i Hercegovini žive samo Bošnjaci. Dete nije razumelo u čemu je pogrešilo s obzirom na to da su se njegovi roditelji, otac Hercegovac, a majka rođena u Hrvatskoj, doselili u Zagreb gde žive poslednjih petnaestak godina.

Bajke o incestu i nasilnoj smrti: Pitali smo psihologa kako roditelji treba da se postave

Navođenje isključivo Bošnjaka i Bošnjakinja kao stanovnika u BiH izazvalo je reagovanja i drugih roditelja, upozorio je otac deteta, kazavši pritom kako je žalosno da se tako uči decu u Hrvatskoj.

"Ovo je žalosno. Iskreno, razočaran sam tom, slobodno mogu reći, provokacijom. Čak i površni poznavaoci prilika znaju da u Bosni i Hercegovini žive Hrvati, Srbi i Bošnjaci, a ne samo Bošnjaci", rekao je otac za Večernjakovo bosanskohercegovačko izdanje, ističući pritom da ni u jednom udžbeniku za osnovne ili srednje škole koji se koriste u bosanskom nastavnom planu i programu u BiH nema navođenja takvih netačnih podataka.

Foto: twinsmom/Shutterstock
Foto: twinsmom/Shutterstock

Naime, u svim hrvatskim osnovnim školama, kada je reč o udžbenicima po kojima će učiti učenici od prvog do četvrtog razreda, odluku o izboru udžbenika, odnosno izdavača, barem prema važećem Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima, donose učitelji razredne nastave na način koji osigurava višegodišnje korištenje udžbenika unutar škole.

Upravo spomenuti učitelji udžbenik biraju iz kataloga udžbenika koji imaju dozvolu Ministarstva obrazovanja. Da bi se udžbenik uopšte našao u katalogu, odluku donosi stručno poverenstvo koje imenuje ministar, u konkretnom slučaju Radovan Fuchs. Ako bilo koji udžbenik ne prati kurikulum zbog tehničkih nedostataka, neproverenih činjenica ili netačnosti, stručno poverenstvo Ministarstva, nakon autora i lektora izdavača, sledeće je koje netačnosti mora da uoči pa pre donošenja stručnog mišljenja da vrati udžbenik podnositelju na doradu.

Ne isprave li se nelogičnosti i greške, na drugoj recenziji udžbenik ne bi trebalo niti mogao da bude uvršten u katalog iz kog ga biraju učitelji. Upravo tako trebalo je sprečiti veliki propust u navedenom udžbeniku iz prirode i društva, ali i sam nastavnik na satu tokom korištenja udžbenika, naročito zato što se njime koristi više generacija, treba upozoriti na uočeni propust i barem na satu ispraviti sopstvenim znanjem pogrešno podučavanje učenika.

Brisanje iz kataloga

"Ministarstvo nauke i obrazovanja zatražiće žurno tumačenje izdavaštva Profila Kletta o tom tekstu i otklanjanje propusta. Spomenuti udžbenik odobren je za korištenje u školi nakon što je tročlano stručno poverenstvo sprovelo postupak utvrđivanja usklađenosti udžbenika s predmetnim kurikulumom i međupredmetnim temama te Pravilnikom o udžbeničkom standardu te članovima stručnih poverenstava za procenu udžbenika i drugih obrazovnih materijala i prosudilo udžbenik prihvatljivim. Udžbenik je uvršten u Katalog odobrenih udžbenika za šk. god. 2021./2022. i od tada je u upotrebi u školama, a u šk. god. 2022./2023. koristi se u 80 osnovnih škola prema CARNet-ovim podacima o odabiru udžbenika", poručuju iz Ministarstva.

Navode da i po Zakonu o udžbenicima udžbenik može biti brisan iz Kataloga odobrenih udžbenika ako se, među ostalim, utvrdi da sadrži netačne i zastarele podatke koji bitno utiču na verodostojnost sadržaja i koji upućuju učenike na pogrešne zaključke ili otežavaju sticanje znanja, što može biti i epilog ove priče ako izdavač o sopstvenom trošku ne promeni sporni deo u udžbeniku. Večernji.hr se obratio za komentar i izdavaču, ali do zaključenja teksta nisu dobili odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 131 idi na stranu